SRETAN ROĐENDAN: Jadran slavi u subotu 110. godina veslanja...

U subotu, 8. prosinca 2018. svečanom sjednicom, koja će se održati u Veslačkom domu na Branimirovoj obali, obilježiti će se 110 obljetnica utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar...

"Pozivamo sve članove kluba, bivše veslače i prijatelje kluba, na svečanu sjednicu koja počinje u 18.00 i nakon toga na druženje na domjenku kako bi dostojno obilježili ovaj jubilej" - poručili su s Branimira.

O Veslačkom klubu Jadran:

Uzoran sportski kolektiv osnovan je 20. rujna 1908. i najstarije je djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru i prvi osnovani hrvatski veslački klub na Jadranskom moru, svoje korijene vuče iz veslačkog odjela Hrvatskog Sokola u Zadru osnovanog 1885.

Od samog početka svoga djelovanja Jadran ima pionirsku ulogu u razvoju veslanja na našoj obali i na tadašnjem teritoriju Hrvatske, kroz svoju burnu povijest klub je imao uspona i padova, dijeleći sudbinu Grada u napetim događajima zadarske povijesti zadnjih stotinu i deset godina gdje su se do danas u tom vremenu izmijenile četiri države na teritoriju Zadra.

Veslački klub Jadran danas je jedan od najtrofejnijih zadarskih sportskih klubova koji u svojoj trofejnoj dvorani ima odličja sa svih važnijih međunarodnih natjecanja od Olimpijskih igara, Svjetskih prvenstava seniora i juniora, Mediteranskih igara do nebrojeno puno domaćih naslova prvaka države u svim kategorijama i disciplinama. Zasluga je to generacija zadarskih veslača i članova kluba koji su svojim zalaganjem doprinosili klubu i pronosili ime kluba i Grada Zadra po čitavom svijetu do sada.

Cilj Kluba je poticanje, razvijanje i unapređivanje veslačkog sporta i razvitka odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svojih članova i članica...

O povijesti Veslačkog kluba Jadran detaljno možete pročitati na linku pojedinih razdoblja Jadranove povijesti na stranici klupskog portala sažete iz knjige Povijest veslanja u Zadru 1885. - 1997., objavljene 1998., koju je napisao pokojni tajnik VK Jadran Čedo Škorić, a nakon njegove smrti dovršio Drago Marić, zadarski novinar, publicist i povjesničar sporta.

Veslački klub Jadran danas je jedini baštinik tradicije organiziranog veslačkog sporta u Gradu Zadru, a da ne ode u zaborav, uz povijest Jadrana, u knjizi je obrađena i cjelokupna povijest zadarskog veslanja u razdoblju od početka organiziranog veslanja u Zadru 1885. pa sve do početka II Svjetskog rata u kojem je nestala većina zadarskih veslačkih klubova, među kojima i veliki klub Diadora, koja je bila prvak Europe 1923. u osmercu i osvajač brončane medalje također u osmercu, na Olimpijskim igrama u Parizu 1924.

Inače, skupina mladih veslača Jadrana predvođena trenerom Branimirom Vujevićem odradila je ovih dana osmodnevne pripreme u tradicionalnoj zimskoj bazi u Zatonu kod Šibenika. Na priprema hrvatske izborne vrste sudjelovao je senior Leon Mikulić, a klupske pripreme odradili su seniorke Ela Žuvanić i Maris Milin, juniori Tonči Bezinović i Ivan Validžić, kao i mlađi juniori Luka Pera i Mihovil Bogatić.

Program priprema je uspješno proveden unatoč lošem vremenu koje je povremeno pratilo veslače tijekom proteklog tjedna pa su neki treninzi obavljeni na suhom, slijedi nastavak zimskog rada po klubovima prije prvih provjera na ergometrima početkom 2019. Veslačka sezona u narednoj godini tradicionalno će startati za veslače Jadrana na prvoj regati Kupa Dalmacije u Splitu tijekom mjeseca ožujka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano