Gužve na prometnicama tijekom predblagdanskog vikenda

Vikend koji je pred nama ponovno će donijeti povećane gužve na prometnicama stoga vozači pripazite.

Naime, kako se blagdan Velike Gospe tradicionalno obilježava u većini europskih država, to će značiti i povećanje prometa tijekom ovog predblagdanskog vikenda.

"Tijekom proteklih vikenda primijetili smo da se mijenjaju navike putovanja na ljetna odredišta ili kroz Hrvatsku, osim tijekom vikenda, mnogobrojni biraju i druge dane u tjednu, a osobito petak i ponedjeljak. Tih se dana također na našim cestama stvaraju velike gužve, česti su zastoji i vožnja u koloni" - ističu iz Hrvatskog autokluba.

Osim tijekom vikenda mnogi će putovati u utorak, 14. kolovoza uoči blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza.

"Ne smijemo zaboraviti mnogobrojne vjernike iz Hrvatske, koji će pohodit marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati" - navode iz HAK-a.

Dakle, jačanje prometa očekuje se u petak, 10. kolovoza, od prijepodnevnih sati na cestama u smjeru istoka, ali i na onima u smjeru mora.

U subotu, 11. kolovoza očekuje se podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje.

Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekuju se najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 16 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati.

Značajnih gužvi tijekom cijelog dana bit će također:

-na A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera;

-na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj;

-na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija;

-na A7 Rupa-Rijeka na čvoru Matulji te na naplati Rupa; duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, osobito u Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku te na Krčkom mostu;

-u trajektnim pristaništima i lukama Zadar i Split.

Promet na većini graničnih prijelaza bit će gust, a osobito:

-sa Slovenijom – Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija,

-sa Srbijom – Tovarnik i Bajakovo,

-s Bosnom i Hercegovinom – Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo.

U nedjelju, 12. kolovoza i ponedjeljak, 13. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok).

"Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine" - preporučuju iz HAK-a.

Komentari