Prvi dan škole: Župan Longin u Medicinskoj školi

Danas je za mnogobrojne učenike u Zadarskoj županiji počela nova školska godina.

Tim povodom Medicinsku školu Ante Kuzmanića posjetio je zadarski župan Božidar Longin u pratnji Ivana Šimunića, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport.

Njihov domaćin bio je Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva.

Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Glavne aktivnosti Medicinske škole kao RCK bit će unaprjeđenje programa rada, jačanje kapaciteta nastavnika kroz edukaciju, razvoj strukovnih programa usavršavanja i cjeloživotnog učenja sukladno potrebama gospodarstva i tržišta rada, razvoj učenja temeljenog na radu, suradnja obrazovnih ustanova s gospodarskim subjektima, promocija strukovnih zanimanja, sudjelovanje u provedbi projekata vezanih uz poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i njegove prilagodbe gospodarskim potrebama.

To će pratiti izgradnja i obnova infrastrukture te nabava opreme za podizanje kvalitete rada.

"Imamo sve programu u sektoru zdravstva, a vrtimo ih sukladno tržištu rada i naravno već četvrtu godinu za redom eksperimentalni program zdravstvene gimnazije. Škola je prepoznata od strane Microsofta prije osam godina i odabrana je u 70 elitnih svjetskih škola u korištenju IC tehnologije u obrazovanju. Jedina smo škola iz Hrvatske, a samo su tri iz Europe u tom društvu tako da smo zaista sretni i ponosni. Imamo nevjerojatan interes za upis, tri puta veći nego što možemo primiti" - kazao je Vidaković između ostalog.

Zahvalio se i Županiji koji ih prati kroz godine.

"Nismo slučajno odabrali za prvi dan škole ovu školu, a zbog svega što je rekao ravnatelj. Nadamo se da ćemo s time dosegnuti još veći nivo, nadam se i da ćemo u skoro vrijeme imati i novu školu. Ovo je prva godina mog mandata i protkana najviše sa zdravstvom i tu smo napravili jedan ogroman iskorak. Držim da je ova škola sastavni dio tog lanca, ona je ustvari početka tog hranidbenog lanca našeg zdravstva. Zato nam je itekako stalo da ova škola proizvodi prave kadrove što radi i sada. nastojat ćemo uvijek taj dio zadržati i nastojati biti još bolji" - istaknuo je župan Longin prigodom posjeta Medicinskoj školi.

Ovrsnuo se i na Polikliniku koja se useljava već dva mjeseca.

"Kad sve to skupa napravimo, dobit ćemo cijelo zdravstvo na jednom mjestu. I Dom zdravlja, i hitna i Zavod za javno zdravstvo, prijem u bolnicu - sve to dolazi na jednom mjestu. Rijetko koji će to grad imati u Hrvatskoj pa i u Europi" - kazao je.

Komentari