FOTO: Svečana sjednica povodom Dana grada Zadra

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, pa je tako kao izaslanik predsjednice RH stigao akademik Nikola Bašić, u ime predsjednika Sabora zastupnica Grozdana Perić, a u ime Vlade RH ministar Gari Cappelli.

Sjednici je prisustvovao i župan Božidar Longin, a posebno su istaknuti generali Ante Gotovina i Mladen Markač, te zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

Uz njih u HNK Zadar stigli su i brojni saborski zastupnici, državni tajnici, pomoćnici ministara, predstavnici raznih institucija, gradonačelnici prijateljskih gradova, načelnici i gradonačelnici s područja Zadarske županije i drugi. U ime predsjednika Vlade ministar Cappelli čestitao je Zadranima Dan grada i blagdan svetog Krševana, te je kazao nekoliko prigodnih riječi.

Mjesto ugodnog življenja

"Zadar je, neki će reći, grad košarke, neki ističu Donat, treći pak da je to grad s najljepšim zalascima sunca, no Zadar je prije svega grad sretnih ljudi, mjesto ugodnog življenja s brojnim pokrenutim i završenim projektima u cilju da to življenje bude još ugodnije." - kazao je ministar Cappelli te iznio niz turističkih pokazatelja ovogodišnje sezone, istaknuvši kako je jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih vodiča, Lonely Planet, upravo Zadar svrstao među top 10 destinacija za sljedeću godinu.

Gradonačelnik Branko Dukić u svojem govoru kazao je kako sa svih strana sluša pohvale o Zadru, no nešto manje od strane samih Zadrana, dodajući kako je očito da je nekim Zadranima “trava uvijek zelenija u susjednom dvorištu”. Spomenuo je i velike kritike gradske oporbe i opozicijskih vijećnika za vrijeme njegova dosadašnjeg mandata, no istaknuvši ipak da se i oporba i vlast itekako znaju zajednički boriti kad to zatreba. Pozvao je stoga sve Zadrane i izabrane predstavnike u Gradskom vijeću da zajednički nastave raditi na boljitku grada Zadra i njegovih građana.

Nagrađeni

Na Svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja Grada Zadra za 2018. godinu, pa je tako počasni građanin postao i naš istaknuti nogometaš Luka Modrić, a priznanje za životno djelo osobi koja djeluje izvan grada, ali je njegovo djelo značajno za Zadar, dobio je poduzetnik Željko Uzelac. Nagradu za životno djelo osobi koja živi i djeluje u Zadru dodijeljena je kazališnoj glumici Jasni Ančić.

Nagrade Grada Zadra uručene su Miljenku Dujeli za humanitarne djelatnosti i zasluge na promidžbi Zadra, tvrtci Cromaris d.d. za gospodarstvo, Antoniji Mlikoti za znastvene uspjehe, te za sportske upspjehe četvorici “mušketira” sa Svjetskog prvenstva - Luki Modriću, Šimi Vrsaljku, Danijelu Subašiću te Dominiku Livakoviću, kao i jedriličarima Šimi i Mihovilu Fanteli. Priznanje Grb Grada Zadra ponijeli su Vladimir Gašpar, Ivica Vidulić, zadruga Brlog te Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar.

Uz njih odlukom gradonačelnika Branka Dukića Grb Grada Zadra dobili su još Maja Cindrić sa Sveučilišta u Zadru, učiteljica Anđelka Marin, mladi matematičari Marin Varivoda i Noel Lakić te prof. dr. Klaus Peter Boergen, njemački liječnik koji već dugo vremena surađuje i pomaže u obrazovanju zdravstvenog kadra u Općoj bolnici Zadar.

Komentari