Prekrasni radovi učenika: Visit me again, love Zadar...

Predivno, prelijepo, svaka čast...

Premda u početku pomalo sramežljivi, puni ponosa na svoj rad oslobodili su se i veselo nastavili dijeliti prekrasne uratke domaćinima, korisnicima i posjetiteljima. U ponedjeljak, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Visit me again, love Zadar, naziv je, naime, izvrsna, već tradicionalna i uspješno osmišljena, hvalevrijedna, projekta koji se petu godinu za redom provodi pod voditeljstvom prof. Mirne Oštarić Kerr, a bogatiji je sada za još puno novih grafičkih ilustracija koje su izradili vrijedne učenice i učenici četvrtih razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Novi motivi Zadra aplicirani na razglednice dijele se povodom obilježavanja Dana grada. Đaci koji su sudjelovali u projektu su: Kristina Bakić, Leonarda Čičin Šain, Stipe Golem, Mark Marketin, Jakov Mijatović,Patricija Rebac, Marta Sladoljev, Tea Šare, Ema Toman, David Wilhelm i Katarina Pustahija. Baš svi su se potrudili i bili jako sretni kada su vidjeli svoje djelo primijenjeno na predmetu koji mogu darovati, ali i opipati, upotrijebiti i sačuvati kao podsjetnik na školske dane i odlično obavljen školski rad...

"U pitanju je dio nastave, zanimljiva je tema, i primamljiva đacima, pogotovo kada učenici znaju kako će to biti aplicirano na razglednicama, majicama, torbama, vizitkama i sličnim materijalima. Kada vide da se njihov rad kao autentična vizualna dosjetka primjeni na nešto korisno, i da ljudi na to imaju mnogo pozitivnih reakcija" - pojašnjava mlada mentorica.

Kreativnih, zaigranih i nadarenih 11 učenika i učenica maturanata za temu je imalo, naravno, grad Zadar. Na svoj jedinstven način pokazali su motive koje su sami htjeli i izabrali, a ovaj put su se više bazirali na prikaze povijesnih i suvremenih građevina. Prilazili su im mnogi, htjeli čuti koja je pozadina toga.

"Kada su saznali, redom su čestitali, podržavali nas. Ti daroviti školarci su dobili pak iznimno vrijedno iskustvo, suočili se u praksi s nečim vanjskim što ih čeka kada uskoro napuste sigurno ‘gnijezdo’- školu, i uvidjeli da nije nimalo lako prezentirati vlastiti uradak" - kaže profesorica i inicijatorica projekta.

Nerijetko vidimo turiste po Poluotoku, podno Muraja, u Varoši, na Vruljici, kako fotografiraju predivan dalmatinski grad. Kupuju razne suvenire i razglednice da bi sa sobom odnijeli poneku uspomenu na njega. Nakana je upravo tu uspomenu učiniti još ljepšom i bogatijom, nezaboravnom, a zamisao da se Zadar predstavi poput fizičke osobe i na ulici u interakciji đaka izvan učionica i šetača, poruči svojim posjetiteljima da ga posjete iznova. I iznova. Učenici koji žive u tom gradu, tu ostvaruju uspomene i idu u školu, na svoj način su željeli i uspjeli svojim sugrađanima, ali i turistima prikazati njima najdraža mjesta...

Komentari