Vjernici danas slave blagdan Velike Gospe

Danas vjernici slave blagdan Velike Gospe. Ovog dana u marijanskim svetištima katolici izražavaju posebno štovanje Majci Božjoj, a zavjeti koji se često vežu uz ovaj blagdan znače i hodočašćenje u neka od poznatih mjesta gdje se ona posebno štuje.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Zadarska nadbiskupija u nekoliko svojih župa na poseban način slavi blagdan Velike Gospe. Od Škabrnje, do Starigrada, Paga, na Velom Ižu, preko zadarske Belafuže, gdje se nalazi svetište Gospe Maslinske štovanje Majke Božje posebno je svečano, a tijekom turističke sezone i zanimljivo svima onima koji dolaze na hrvatsku obalu.

Tradicionalno svake godine na dan Velike Gospe Pažani hodočaste iz starog grada prema novom Pagu noseći kip Blažene Djevice Marije. Prema legendi za jedne strašne suše koja je pogodila Pag, Pažani su se obratili Majci Božjoj za spas. Nakon dugih molitvi, jednog jutra samostanski bunar je osvanuo pun vode, te spasio stanovnike od suše.

S posebnim poštovanjem i Škarbnjani koji su se nakon Domovinskog rata vratili u svoje selo 15. kolovoza svake godine procesijom i misom slave svoj zavjetni dan u kojemu se nađu obitelji i kada su vrata svih domova u ovom ravnokotarskom selu otvorena svim ljudima dobre volje. Duhovna strana ovog blagdana važnija je od činjenice da se ovog dana na stolovima mogu naći različite delicije i to je ono što u zadnje vrijeme često zaboravljamo.

Na svetkovinu Velike Gospe središnje koncelebrirano slavlje u 19,00 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži i procesiju nakon mise predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise nadbiskup Puljić predvodi i svečanu procesiju sa zavjetnom slikom Gospe maslinske ulicama toga gradskog predjela. Procesija se prvi put održala 2016. inicijativom belafuškog župnika mr. don Darija Tičića, tada nakon 68 godina, jer je njeno održavanje 1948. g. bila zabranila komunistička vlast.

Štovanje Majci Božjoj puk izražava pred slikom Gospe s Djetetom iz 1350. g., rad tempere na drvu, poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano