Svježe voće i povrće za učenike

Podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece nešto je na čemu se u Hrvatskoj već duže radi.

Prekomjerna tjelesna težina danas predstavlja sve izraženiji javnozdravstveni problem, kako u Republici Hrvatskoj tako i diljem svijeta te bitno utječe na kvalitetu i dužinu trajanja života i predstavlja faktor rizika za razvoj cijelog niza kroničnih nezaraznih bolesti (šećerne bolesti tip 2, nekih sijela raka, bolesti srca i krvnih žila).

Akcijski plan

Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja. Osiguravanjem uvjeta za odgovarajući psihofizički rast i razvoj, zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na odabir hrane i način prehrane i u kasnijem životnom razdoblju, a time i na zdravlje u odrasloj dobi.

Upravo u to doba stječu se životne navike i ponašanja koja, ako su nepravilna, predstavljaju osnovu za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti koje su danas daleko najveći uzrok morbiditeta i mortaliteta razvijenog dijela svijeta.

Stoga ne čudi što je Vlada RH još 2010. godine usvojila Akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine čiji su glavni ciljevi promicanje zdravog načina života, podizanje svijesti o važnosti odgovarajuće tjelesne mase i tjelesne sposobnosti, sprječavanje navika štetnih za zdravlje te smanjenje tjelesne mase kod osoba koje već imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama su: voće i povrće - mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva, mlijeko i mliječni proizvodi - mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

"Kaufland škole voća i povrća" projekt je koji se provodi već od rujna prošle godine. Prošle je godine 24 javnih osnovnih škola diljem Hrvatske osvojilo besplatne donacije svježeg voća i povrća, svakog tjedna, do kraja školske godine. Budući da je Kaufland odlučio donirati 200g po djetetu, do kraja školske godine 2017./2018. donirat će djeci preko 90 tona voća i povrća. No ni ova impresivna brojka nije dovoljna – trgovački lanac odlučio je ponoviti natjecanje s ciljem da za svaku svoju poslovnicu u Hrvatskoj pronađe jednu partnersku školu i tako do kraja iduće školske godine donira ukupno gotovo 150 tona voća i povrća.

Razvoj i zdravlje

Ambasadorica projekta, Marijana Batinić, potvrdila je iz majčinske perspektive koliko je važno ponuditi djeci svježe namirnice: "To je toliko važno za njihovo odrastanje, njihov cjelokupni razvoj i zdravlje, da ovu inicijativu Kauflanda stvarno iskreno samo mogu pohvaliti. Nadam se da će ovaj projekt postojati još i kada moje dijete krene u prvi razred!".

Već sredinom travnja Kaufland je najavio nastavak ovog projekta, a voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda, Marija Franić, pojasnila je ovogodišnji tijek natjecanja: "Ove smo godine imali pune ruke posla. Pristiglo nam je 90 prijava koje je trebalo evaluirati. Naš cijeli tim bio je uključen i jako smo sretni što se toliki broj škola odazvao. Samo iz jednog grada nam nije stigla ni jedna prijava, a za sve ostale pronašli smo partnersku školu. Ponosni smo što možemo reći da ćemo iduće godine imati 38 Kaufland škola voća i povrća kojima ćemo svakog tjedna donirati svježe voće i povrće."

U ovogodišnjem natjecanju u Zadru – Sinjoretovo pobijedila je Osnovna škola Stjepana Radića – Bibinje, a u Zadru – Višnjik pobijedila je Osnovna škola Zemunik.

Komentari