MAS: Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika

Nakon gostovanja u Umagu i Rijeci, izložba Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa d.o.o. "Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika" nastavlja svoj put po hrvatskoj obali, kako bi obilježila veliku obljetnicu - 200 godina organizirane svjetioničarske službe na istočnoj obali Jadrana.

Izložba je ostvarena u suradnji s Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom grada Umaga i Ustanovom Festum, a njeni su autori: Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot i Antonija Perković.

Na izložbi će posjetitelji imati priliku vidjeti prizore hrvatskih svjetionika u razdoblju država koje su nekada gospodarile istočnom obalom Jadranskog mora. Valja istaknuti austrougarske razglednice iz zbirke gosp. Luke Dragičevića te malo poznate fotografije Hrvatskog hidrografskog instituta iz 1930-tih.

Autori se dotiču pitanja kako je gradnja svjetionika mijenjala lokacije na kojima su sagrađeni te kako se mijenjalo svjetionike same: ratovima, modernizacijom tehnologije i čovjekovim napuštanjem uslijed automatizacije. Uz eksponate koji svjedoče o dugačkom popisu dužnosti danas iznimno rijetkog zanimanja svjetioničara, prezentira se i dokumentarna građa koja posreduje vrijedne informacije o djelovanju svjetioničara tijekom čitavog prošlog stoljeća: život i rad u danas gotovo nezamislivim uvjetima. Također tematizira i što znači biti svjetioničar u 21. stoljeću.

Posjetiteljima će se na pratećoj izložbi fotografija "Hrvatski svjetionici" autora Željka Višića predstaviti i izvanredna fotografska ostvarenja posredstvom kojih umjetnici impresivno predočuju činjenicu da su naši svjetionici dio nacionalne graditeljske i kulturno-povijesne baštine, bitni za pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske.

Komentari