Danom državnosti obilježavamo hrvatsku samostalnost

Ovih dana, točnije 25. lipnja, obilježavamo jedan od najvećih državnih blagdana - Dan državnosti, kojim se svake godine prisjećamo istog dana 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Uoči povijesne odluke Hrvatskog sabora, situacija u Hrvatskoj i okruženju bila je izuzetno dramatična i usprkos svim pokušajima Hrvatske, a isto tako i Slovenije, da se razdvajanje od ostalih republika obavi mirnim putem, velikosrpska politika u ostatku okrljaštene Jugoslavije to nije namjeravala dopustiti.

Uz nepovoljan odnos svjetskih sila prema državama u nastajanju, Srbija i Crna Gora čvrsto su odlučile sačuvati Jugoslaviju i vlastitu hegemoniju unutar iste. Samim time pregovori između bivših republika su propali, dok je istovremeno Srbija aktivno poticala pobunu srpske manjine u Hrvatskoj i preuzimala kontrolu nad JNA.

U situaciji koja je prijetila gušenjem hrvatske samostalnosti, širenjem srpske hegemonije i prešutnim odobravanjem svjetske politike, Hrvatska je 19. svibnja referendumom pokazala da čak 93,2 posto građana Hrvatske želi samostalnu i neovisnu državu bez ikakvih veza s bivšom Jugoslavijom. Vrlo brzo po referendumu sastao se Hrvatski sabor i izglasao spomenutu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Kratko zatim sličnu odluku donijela je i Slovenija, te je samim time Jugoslavija kao zajednica šest republika prestala postojati. Svjetske sile nisu odmah prihvatile takav razvoj situacije te su proglasile embargo na uvoz oružja, znajući vrlo dobro da su JNA i većina oružja ionako u srpskim rukama i time svjesno osuđujući Hrvatsku i Sloveniju na milost i nemilost agresoru.

Događaji se potom odvijaju vrlo brzo i Srbija pokreće otvoreni napad na Sloveniju, a odmah zatim i na Hrvatsku, koja odlučnom borbom i uz brojne žrtve uspijeva nemoguće - pobijediti jednu od tada najvećih vojnih sila i usprkos nenaklonosti međunarodne zajednice obraniti se od agresije, izboriti se za vlastitu samostalnost i konačno u posljednjoj blistavoj akciji povratiti izgubljeni teritorij.

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti, u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, obavještava nas predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Stipe Zrilić, dana 25. lipnja 2018. godine s početkom u 9,00 sati na Gradskom groblju u Zadru kod Središnjeg križa polagat će se vijenci i paliti svijeće.

Komentari