Lončar: U općinu uloženo nekoliko milijardi kuna

U utorak, 28. kolovoza u Poličniku je bilo vrlo svečano, a razlog je 25. godišnjica proslave Dana Općine Poličnik i blagdana Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja.

Slavlje je započelo već u jutarnjim satima obilaskom Poslovne zone Grabi, a u čemu je sudjelovao kao izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar državne imovine Goran Marić. Upravo su on i načelnik Poličnika Davor Lončar tog dana potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Poličnik za buduću Stambenu zonu Grabi u Poličniku.

Ministar Marić čestitao je domaćinima Dan Općine: "U ovim mjestima poput Poličnika ima neka mitska privlačnost koja mi je posebno bliska. Visoka je bila cijena žrtve u ratu jednog malog Poličnika i mjesta u okruženju. Stoga razumijemo vašu želju da ostanete ovdje, da činite svoje mjesto ljepšim, ugodnijim, gospodarski otvorenim i sposobnim za novi život. Želju da se oduprete pustoši koju vidimo diljem Hrvatske."

Najsvečanije je dakako bilo na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Športskoj dvorani u Poličniku. Sve je nazočne pozdravio Darijo Buljat, predsjednik Općinskog vijeća Poličnika, a među uzvanicima bili su, osim ministra Marića, i zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, brojni saborski zastupnici, državni tajnici, kao i Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja te brojni drugi.

Buljat je nazočne upoznao s radom Vijeća tijekom proteklih 25 godina od osnutka Općine Poličnik kazavši kako ova općina im sve što je potrebno za normalan ljudi u svim mjestima. S govornice u športskoj dvorani poruku života u ljubavi i zajedništvu poslao je načelnik Lončar. On se osvrnuo na sve što je napravljeno u proteklom razdoblju, a toga je, rekao je jako puno.

"Koliko toga se ostvarilo teško je sve nabrojati. Međutim, moram se osvrnuti na učinjeno što je doprinijelo da Općina Poličnik bude među boljima u Hrvatskoj. Podatak kad smo krenuli nismo imali ništa, u deset sela proračun je bio manji od milijun kuna, a svi gladni i u ružnim uvjetima za život. I tad krećemo u mukotrpan rad te iz godine u godinu ciljano rješavamo prioritete. Priključujemo se obnovi porušenih kuća i infrastrukture na način da osiguramo povratak koji se dogodio 1999. godine. Obnovilo se negdje oko 700 stambenih objekata 4. i 5. kategorije oštećenja, negdje oko 270 objekata od 1. do 3. kategorije. Usto radilo se na programu električne energije, izgradnje niskonaponske mreže kao preduvjet za obnovu stambenih jedinica i ostalih potreba stanovništva. Kad smo u velikoj mjeri ostvarili prve zadaće obnove, krenuli smo u izradu prostorno-planske dokumentacije i projektiranje za ostale infrastrukturne koridore te smo pripremljenih imali puno gotovih projekata za vodovodizaciju, ceste, javnu rasvjetu, koje smo počeli izvoditi 2000. godine na način fazne izgradnje" - istaknuo je Lončar u svom govoru te dodao:

"Od osnutka Općine do danas uloženo je oko nekoliko milijardi kuna s lokalne, regionalne i nacionalne razine. Što se tiče infrastrukture, danas slobodno mogu kazati izgradili smo stotine kilometara cesta, vodovodnih pravaca, nogostupa, javne rasvjete, niskonaponske mreže, pothodnika, trgova, autobusnih stajališta, ogledala, odvodnih kanala itd. Nema naselja koje danas nema normalne uvjete za normalno funkcioniranje. Povezani smo svim pravcima unutar općine i šire, a izgradnjom nove infrastrukture otvorile su se nove mogućnosti ulaganja i razvoj."

Načelnik Poličnika nije zaobišao ni gospodarski razvoj ove općine.

"Što se tiče gospodarstva, još davne 1997. krenuli smo u prve pripreme planirajući planske dokumente kao preduvjet za razvoj gospodarstva. Samo da napomenem, imali smo tek nekoliko gospodarskih subjekata, a kao najpoznatiji među njima bio je Folijaplast. I onda dolazi zaokret. Završetkom probijanja tunela Sv. Rok znali smo da gospodarstvo mora naći novu lokaciju. To nam je bio, mogu slobodno reći, bio najbolji potez" - ocijenio je Lončar.

U dvije postojeće gospodarske zone - Murvica i Grabi Poličnik postoji 61 tvrtka i zaposleno je oko 1.600 ljudi, a popunjenost zona je u prosjeku od 65 do 68 posto, istaknuo je Lončar. No tom je prigodom najavio i skorašnje osposobljavanje treće zone Mazija za koju su pripreme u tijeku.

Nakon službenog dijela dodijeljena su i javna priznanja zaslužnim mještanima Poličnika, a glazbeni dio programa upotpunili su Marko Zekanović KUD Carza i klapa Koporan.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano