Muzej antičkog stakla: Smokva - ljekovita, ukusna, sočna delicija

Dvadesetak restorana, tri škole, srdačni domaćini za desecima ukrašenih stolova, na stotine gostiju, posjetitelja namjernika i turista, brdo ukusnih i lijepo dekoriranih delicija, pića ...

U centru pozornosti - smokva! Muzej antičkog stakla u petak je bio poprištem središnjeg događaja tradicionalnog 11. po redu, Festivala smokava. Kao dio hvale vrijedne priredbe na Gastro smokvi predstavili su se zadarski ugostitelji, odnosno restorani, koji su u svoje jelovnike uvrstili smokvu, kao slasni voćni desert ili važan sastojak drugih kulinarskih specijaliteta. Manifestaciju je prigodnim slovom otvorio Šime Mršić, zamjenik župana Božidara Longina.

"Među dalmatinskim županijama Zadarska je županija prva počela provoditi ekološki nadzor. S ponosom možemo istaknuti i da od četiriju dalmatinskih županija naša županija ima najviše površina pod ekološkim nazorom, u Upisnik ekoloških proizvođača do sada je upisano pod nadzorom preko 50 proizvođača s oko 833 hektara. Petnaest je proizvođača maslinovog ulja i 23 vinogradara. Koliko nam to financijske mogućnosti dopuštaju, pružamo potporu projektima i programima udruga koji organiziraju obuku u ekološkoj poljoprivredi, kao i edukativno-prodajne izložbe i sajmove ekoloških proizvoda. Veseli nas što broj poljoprivrednih proizvođača s izvršenim ekološkim nadzorom, odnosno s registriranim ekološkim proizvodom, svake godine raste" - rekao je i dodao kako navedeno govori o visokom stupnju osviještenosti kada je u pitanju značaj ekološke proizvodnje ZD prostora.

"Baš ona najveće je bogatstvo koje nam spoj prirodnih uvjeta i vještine i truda našeg čovjeka može ponuditi. Svakako je sljedeći zadatak svih nas pomoći plasmanu proizvoda na tržište, posebno je važno omogućiti ponudu našim gostima jer još uvijek, nažalost, imamo situaciju da se u ugostiteljskim objektima nudi npr. uvezeno maslinovo ulje, povrće, voće, i to često i upitnih kvaliteta. To je nešto što moramo promijeniti. Festival smokava skrenuo je pozornost javnost na ovu voćku koja, premda raširena po našem području, često biva zanemarena. Ipak, ova manifestacija pokazuje da se smokva može itekako uključiti u programe gospodarskog razvoja Zadarske županije i da smokvarstvo može biti unosno zanimanje i putokaz za mnoge poljoprivrednike na našem području” - zaključio je zamjenik župana.

"Super, schön, frech, beautiful,drzy,piekny, bella..." - miješali su se u dvorištu MAS-a jezici u kolopletu oduševljenja ljubitelja nutritivna ljekovita i sočna ploda crvenkaste unutrašnjosti i zelenkastih korica, iz svih krajeva svijeta.

Festival smokava kroz dugi niz godina prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Donatovu metropolisu, i nastavlja sa širenjem programa. Ovog ljeta su isti prepoznali i neki gradovi i općine u ZD županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su također i tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije žitelja otoka, priobalja i zaleđa.

Središnji događaj u 2018. pod "kapom" Zadarske županije odvija se na Trgu Pet bunara gdje se upriličio Sajam smokava na kojem sudjeluje desetak proizvođača koji pak u svojoj ponudi imaju različite delicije kojima je glavni sastojak smokava. U dva sajamska dana posjetitelji imaju priliku razgovarati, probati i kupiti navedene delicije izravno kod proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

U Gradskoj knjižnici grada Zadra u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih zanimljivih i edukativnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će mališani imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izraditi mirisni sapun iz - smokava, ali i odvijati stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti toga staroga mediteranskog voća.

Sudionici Festivala smokava su: Šinjorina smokva, Dida Božo, OPG Ostojić, CD Raspović, OPG Aralica, OPG Vidaković, OPG Klanac, OPG Eugen Novaković, OPG Matak i Žene Otoka Pašmana. Restorani koji su se uključili u manifestaciju su: Turisthotel, Mediteran, Gladne oči, Maškovića han, Kornat, Pet bunara, Skoblar, Art kavana, Almayer, Gelateria Eva, Hedonist, Maraska, Foša, Varoško pivo, Šinjorina smokva, Vina Trifun, Falkensteiner, 4 kantuna, Zračna luka, Marinero Diklo, Natale Pag, Boškinac Novalja, Fragola, Bruschetta, Tešta Bokanjac te Fast food Papica i slastičarka Teuta Babajko, a tu su i škole: Hotelijersko-ugostiiteljska i turistička škola Zadar, SŠ Bartola Kašića Pag i Poljoprivredna i prehrambena škola Stanka Ožanića.

Popis tradicionalnih sorata: Petrovača bijela, Bjelica, Vodenjača, Tremenjača, Zamorčica, Zimica, Zemnjica, Petrovača crna, Bujaka, Bujaka crna, Cigulica, Crna patlidžanka, Crna rezavica, Karginja, Lopudka, Modrulja, Padovanka bijela, Vladimirska krupna bijela, Vladimirska krupna crna, Bijela sultanija, Carigradska rezavica, Crna smirnska, Crna sušilica, Sultanija crna, Zlatulja crna, Zlatulja, Bružetka crna, Bružetka, Šaraguja.

Smokva je kraljica voća i prava superhrana, booster za imuni sistem, to je namirnica koju možemo u raznim oblicima konzumirati cijele godine, u svježem je stanju izuzetno ukusna, u suhom – još više puna vitamina i korisnih sastojaka.Najpoznatija je obična smokva (Ficus carica) čiji se plodovi - zreli ili osušeni - prerađuju u marmeladu, rakiju i kavin surogat.

Program- dio čak u Splitu - će se nastaviti sljedećih dana radionicom izrade s eko namazom, oslikavanjem torbica i stručnim predavanjima...

PREOSTALI PROGRAM FESTIVALA:

SAJAM SMOKAVA, 13. i 14.09.

-9 -13 i 17-20h KOD TRGA PET BUNARA,ZADAR

GASTRO SMOKVA, 14.09.

-10:00 photosession izložaka

-11:00 otvorenje i degustacija MUZEJ ANTlČKOG STAKLA— ZADAR

-uz performans ZADARSKOG PLESNOG ANSAMBLA - Pod smokvom

RADIONICA IZRADE SAPUNA S EKO NAMAZOM ŠINJORINA SMOKVA, 15.09.

-10:00 PPVŠ STANKA OŽANIĆA

DJEČJA RADIONICA OSLIKAVANJA TORBICA S MOTIVIMA SMOKVE I KUKACA/ŽIVOTINJA LJUBITELJA SMOKVA, 18.09.

-16:00 DJEČJI ODJEL, GKZD

STRUČNO PREDAVANJE, 18.09.

-18:00 MMD GKZD

GORDANA DRAGUN: UVODNA RIJEČ

ŽELJKO PRGOMET: ISKUSTVA U UZGOJU NOVIH INTRODUCIRANIH SORATA SMOKAVA U PLANTAŽNOM UZGOJU

SILVIJA GRBIĆ ATELJ: EKOLOŠKI UZGOJ I ZAŠTITA SMOKAVA

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano