FOTO: Fotoreporter Yuri Cortez u Zadru

U sklopu svoje hrvatske "turneje", Yuri Cortez, fotoreporter Angence France-Pressa (AFP), jučer je posjetio i Zadar.

Naime, riječ je o fotoreporteru koji je simpatije svijeta zadobio našavši se usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon plasiranja Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Na poziv Hrvatske turističke zajednice ovaj je rođeni Salvadorac koji živi i radi u Meksiku, na odmoru u Hrvatskoj.

Tijekom jučerašnjeg dana posjetio je Telašćicu i Kornate gdje je imao priliku uživati u vrhunskim ribljim delicijama.

Topao doček

Corteza smo susreli na Pozdravu Suncu i Morskim orguljama gdje nam nije krio svoje oduševljenje Zadrom i zalaskom sunce kojeg je imao priliku, kao i mnogi drugi, ovjekovječiti svojim fotoaparatom.

"Iskreno, jako sam iznenađen na toplom gostoprimstvu kojim su me svi primili u mjestima koje sam posjetio, kao primjerice u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i sada ovdje. Ljudi me prepoznaju na ulici i svi se žele slikati sa mnom! I to me veseli, ali jako me iznenađuje što se sjećaju mog lica i što znaju cijelu priču! I... jako sam dobro primljen gdje god sam bio" - rekao nam je tom prilikom Cortez.

A kako mu se svidjela priroda u Hrvatskoj?

"Priroda je spektakularna! Mjesta su impresivna, predivna u svim aspektima jer bio sam u jako starim gradovima gdje sam se upoznao s bogatom poviješću i sa situacijom u turizmu: kako se on razvijao na primjeru Dubrovnika te kako su izašli jači nakon rata. Sve je to jako zanimljivo, posebno jer su ti gradovi danas postali interesantni nakon snimanja serije Game Of Thrones, što je bitno" - kazao je ovaj simpatični fotoreporter.

"Planovi za budućnost... Pa za dva dana mi završava ovo putovanje i vraćam se kući u Meksiko. Ja sam inače iz Salvadora, ali radim i živim u Meksiku, tako da ću se tamo vratiti kako bi se ponovo uronio u poslovne navike. Hrvatska je mjesto u koje se jako lako vratiti..." - kazao je Cortez za kraj.

Mudra odluka

Inače, njega je dočekao Ante Rados, direktor Turističke zajednice grada Zadra na odlasku.

"Prije svega, ovaj dolazak znači puno za Hrvatsku, naravno i Zadar jer ta prijateljska gesta koju je on pokazao već tamo na Svjetskom prvenstvu je odjeknula u svijetu, ali i ono što je naš sustav i Hrvatska turistička zajednica prepoznala i napravila akciju da on sa svojom obitelji dođe i posjeti našu domovinu. Mislim da je to mudra odluka, a u svakom slučaju će imati dalekosežne posljedice jer će sigurno odjeknuti kao jedna lijepa i topla priča" - istaknuo je Rados te dodao:

"Moramo znati da su se svjetski trendovi što se tiče turizma toliko globalizirali da nam je svako tržište i svaki kutak svijeta bitan".

Inače, 53-godišnji Cortez voditelj je meksičkog dopisništva AFP-a, treće najveće novinske agencije na svijetu. U svojoj je profesionalnoj karijeri, osim sportskih natjecanja, fotografirao i prirodne katastrofe, humanitarne krize, a prošao je i fotoaparatom zabilježio i scene ratišta diljem svijeta.

Dodajmo kako su informaciju i vijest o njegovu dolasku u Hrvatsku, kao i pozivu Hrvatske turističke zajednice, prenijeli i brojni svjetski mediji.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano