KAO FERATA: Ivan Perišić s najviše prijeđenih kilometara...

Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić na netom je završenom Svjetskom prvenstvu u Rusiji pretrčao najviše kilometara...

Po završetku planetarne smotre, na kojoj je hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila najveći uspjeh HR nogometa i osvojila srebrnu medalju, Svjetska nogometna federacija (FIFA) objavljuje zanimljive statističke podatke, u jednoj kategoriji prednjači hrvatski reprezentativac iz Omiša.

Ivan je, naime, u Rusiji pretrčao više kilometara od bilo kojeg drugog igrača - ukupno 72,5, a istovremeno dijeli drugo mjesto po broju upućenih udaraca prema suparničkim vratima (22), s Coutinhom iz Brazila. Prvo mjesto drži još jedan Brazilac, Neymar (27).

Ništa čudno, ako se zna otkuda dolazi popularni Perija. Gledali ste Velo misto, najvjerojatnije- da. E, pa, evo dodatnog pojašnjenja. Anđelko Marušić (Omiš, 11. siječnja 1911. - Zagreb, 5. listopada 1981.) bivši je hrvatski nogometaš i otac redatelja čuvenog Tv serijala, Joakima Marušića.

Nogometom se počeo baviti u SK Komita iz rodnog Omiša. U jesen 1929. debitira za splitski Hajduk za koji je odigrao 394 utakmice i postigao 15 golova. Upamćen je - pazite sada! - kao neumoran, borben i požrtvovan igrač. Na Hajdukove je treninge svaki dan išao pješke iz Omiša - 20, a tada i preko 25 kilometara - u Split i natrag.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica. Svoj reprezentativni debi imao je 16. studenog 1930. u gostima protiv Bugarske (0:3). Preminuo je 1981. u Zagrebu, njemu u čast gradski stadion u Omišu, na predjelu Ribnjak, nosi ime "Anđelko Marušić Ferata".

Inače, u paru s klupskim suigračem Marcelom Brozovićem, Perišić je u Rusiji produžio nevjerojatan niz milanskog Intera, koji već 40 godina ima najmanje jednog igrača u finalu Svjetskog prvenstva. Istim se nizom može pohvaliti i njemački Bayern iz Munchena.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano