Završio festival Monoplay

Posljednji, peti dan festivala suvremenog plesa Monoplay koji njeguje isključivo solo formu, donio je niz različitih događanja.

Započelo se u 19 sati s predstavljanjem Monografije festivala u kojoj su sakupljeni tekstovi koji se tiču ne samo repertoara festivala, već i povijesti i utjecaja nezavisne scene u Zadru gledano s kulturnog i socijološkog aspekta. Moderatorica razgovora je bila Zrinka Džoić, a sudionici su Nenad Pepić, Željka Tonković, Ana Gospić, Mario Županović, Juraj Aras, Petra Hrašćanec, Sanja Petrovski, te urednica monografije Sunčica Sodar. Potom je zadarska plesna scena prikazala svoje radove.

U velikoj dvorani nastupili su: Matea Bilosnić, Armando Bakarić, Kristina Lisica i Natali Perić, dok je u prolazu između dvije zgrade kazalište Sanja Petrovski izvela performans Aktivacija prostora: Pisagge. Predstavljanje i razgovor s akterima zadarske plesne scene vodila je Maja Đurinović. Centralni događaj večeri bio je solo španjolskog autora Jesúsa Rubia Gama, nezavisnog plesača i koreografa koji živi i radi u Madridu, pod nazivom "Now, before we get too old".

Predstava posjeduje profinjenu estetiku čemu pridonosi dramaturgija rasvjete posebno na početku i pri kraju. U jednostavnoj, praznoj crnoj kutiji s geometrijski rapoređenim reflektorima, Gamo čistim i ekspresivnim pokretom priča o prolaznosti vremena i kratkom razdoblju življenja, pogotovo za plesača. Iako je kompulzivan tragač za ljepotom, nikad ne prestaje pronalaziti nasilje i sarkazam, i ta je dihotomija jedna od glavnih pokretačkih snaga njegova stvaranja.

Nakon razgovora s umjetnikom u dnevnom boravku Festivala, u prostoru Monooaze Goran Tudor održao je koncert za saksafon i elektroniku, a kao iznenađenje večeri pridružila mu se u improvizaciji direktorica festivala Petra Hrašćanec. Sa ovom izvedbom, autori su na najbolji mogući način zatvorili službeni dio festivala dajući mu pečet svježine i originalnosti. Mare Milin je u ulozi DJ-a zabavljala rasplesane goste do dugo u noć.

Na festivalu je ove, jubilarne, desete godine, izvedeno je 12 kraćih solo uradaka, pet cjelovečernjih predstava, predavanje o povijesti plesne scene 60-ih kao dio izložbe koja je još uvijek otvorena u Zagrebu, a predstavile su se i dvije publikacije, te jedan koncert.

Svaku večer u Botaničarevu klubu Monooaza održavao se parti gdje je pet različitih dj-a puštalo glazbu do dugo u noć. Monoplay festival svake godine uvodi nove programe i formate koji dodatno oplemenjuju ne samo festival, već i kulturnu i turističku ponudu grada Zadra već deset punih godina.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano