Završila vježba Trident Juncture 18 u Norveškoj

U Kraljevini Norveškoj u srijedu, 7. studenog 2018. završio je terenski dio (Live Exercise - LIVEX) vojne vježbe Trident Juncture 18, koja je trajala od 25. listopada 2018. godine.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 provedena je u cilju provjere interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju i NATO sposobnosti povrata suvereniteta saveznice nakon oružane agresije te procjene i potvrde NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

U vježbi je sudjelovalo 30 pripadnika Hrvatske vojske zajedno s ukupno 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske države, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10.000 motornih vozila.

Terenski dio

U terenskom dijelu vježbe Trident Juncture 18 sudjelovale su kopnene, pomorske i zračne snage, snage za specijalne operacije te snage za provedbu amfibijskog desanta. Kopnena komponenta vježbe s postrojbama provodila se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške, dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe, aktivirao se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te su "Sjeverne snage“ i "Južne snage“ fiktivno ratovale jedne protiv drugih. U prvoj fazi, koja je trajala od 31. listopada do 3. studenog “Sjever“ je izvodio napad na "Jug“ uz potporu amfibijskih operacija Marinskog korpusa, a u drugoj fazi, koja je trajala od 4. do 7. studenog "Jug“ je preuzeo inicijativu i izveo protunapad.

Tijekom provođenja terenskog dijela vježbe, u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj održan je Dan uvaženih gostiju kojemu su nazočili mnogi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i brigadni general HKoV-a Darko Pintarić, koji je i sudjelovao u vježbi na dužnosti zapovjednika Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG).

Uz generala Pintarića, u Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbu su uključena i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

Povratak

Također, časnički namjesnik Zdenko Karasek sudjelovao je u vježbi u ulozi nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a bojnik Ivan Šoštarec bio je uključen u radu Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North - LCC HQ North).

Na vježbi je sudjelovalo i 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module-DCM), Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe korištenjem razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L, koji su bili smješteni u gradu Rorosu.

Nakon završetka terenskog dijela vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenog 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX), navodi se u priopćenju MORH-a.

Povratak postrojbi nakon završetka vježbe provodit će se tijekom studenog i prosinca, a organizacija koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške prema njihovim matičnim bazama u nadležnosti je Združene logističke potporne skupine na čelu s generalom Pintarićem, koji je rekao kako je u ovoj vježbi logistika pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano