FOTO: Obilježavanje 26. obljetnice VRO Maslenica

Iako je izostao mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH zbog ružnog vremena, u ponedjeljak, 21. siječnja 2019. u Zadru je obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica.

Naime, obilježavanje je počelo budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra, a potom se nastavilo polaganjem vijenaca na Središnji križ, Gradsko groblje u Zadru.

Nakon toga izaslanstva su polagala vijence i na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, Ulica Ante Starčevića, a potom i zapalili svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu kneza Višeslava.

Svečano i dostojanstveno je bilo na svetoj misi za Domovinu održanoj u crkvi sv. Šime. U programu sudjeluju visoki državni dužnosnici predvođeni potpredsjednikom Vlade RH i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, kao i ministrom branitelja Tomom Medvedom, generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem.

Ministar Krstičević u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koji su podnijeli za Hrvatsku.

Istaknuo je kako je operacija Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu, prije svega iz tri razloga:

"Organizacijski je pokazala da smo dosegli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske" - kazao je ministar.

Sjećanje na operaciju Maslenica evocirao je i umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina naglasivši kako je to bila prva oslobodilačka Operacija Hrvatske vojske sa ciljem spajanja hrvatskog sjevera i juga te potiskivanje snaga agresora koje su ugrožavale Zadar, Biograd, Šibenik i ostala mjesta duž obale. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjeća svih mladih ljudi koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu i ovoj operaciji jer, kako je istaknuo, s njima je ostvarena samostalnost, sigurnost i sloboda koju danas imamo, a to je učinjeno s velikom vjerom u sebe i svoje sposobnosti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je izrazio svoj ponos uspjehom operacije Maslenica naglasivši njezinu iznimnu važnost za Zadar i njegove stanovnike ali i kako je njezina uspješna provedba poslala snažnu poruku i hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici da je Hrvatska vojska sposobna i da će u konačnici osloboditi cjelokupni teritorij Hrvatske.

Proslavu prate i zadarski župan Božidar Longin kao i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

"Prije 26 godina bio sam na biogradskom području koje nije bilo direktno područje napada, ali osiguravali smo bokove. Nakon tri godine rata kada su krenula napadna djelovanja, moral je bio na vrhuncu i moram reći da su svi to s oduševljenjem primili. Naravno da nije bilo lako, bilo je dosta žrtava pogotovo u obrambenoj fazi" - kazao je tom prigodom gradonačelnik Dukić.

"Dvadeset i šest godina je prošlo, sjećamo se tih dana, uspomene su žive. Na današnji dan pogotovo kad obilazimo i groblje i sva mjesta pijeteta na kojima smo danas odali počast, mogu reći da su uspomene žive i da se sjećam svakog detalja tih dana. Akcija Maslenica je trajala, nije bila samo taj jedan dan i ono što je uslijedilo nakon toga oslobađajućeg dijela kad su oni imali protunapad, bilo je grozno. Međutim, držim da smo danas na jedan dostojanstven način obilježili ovu obljetnicu i to će se nastaviti i na tome treba ustrajati. Nove generacije moraju znati što je Zadru donijela akcija Maslenica, da je to bila sloboda, da smo napokon prodisali. Mnogi se toga ne sjećaju jer nisu bili tu, mnogi se nisu ni rodili, ali tada smo dobili i vodu i struju i praktički smo prodisali. Kao čovjek osjećam se vrlo ponosno, kao i vojnik i branitelj i sudionik tih događanja. Nama je svima bio poseban događaj, jedan šok, organiziranost i kako smo mi kao hrvatska vojska tada jedinstveno postupili. Tada su bile na ovom prostoru sve postrojbe i za mene je bio šok kako sam se tada osjećao moćno i gordo tih dana" - prisjetio se tih dana župan Longin.

Nakon mise uslijedila je i promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

Osim toga, večeras u 18 sati na Sveučilištu u Zadru bit će promocija knjige Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine.

Program obilježavanja:

Utorak, 22. siječnja 2019.

-09.00 sati - Polaganje vijenaca, Kašić

-10.00 sati - Polaganje vijenaca, Islam Latinski

-10.30 sati - Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM, riva u Posedarju

-11.30 sati - Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica '93., zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici

-12.30 sati - Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice

-12.30 sati -Sveta misa u crkvi Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Nedjelja, 27. siječnja 2019.

-10.00 sati Sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, Škabrnja

-11.00 sati - Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike, Ražovljeva glavica u Škabrnji

Subota, 9. veljače 2019.

-11.00 sati - Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM, 2. gardijskoj brigadi Gromovi i 145. brigadi HV, Novigrad

Srijeda, 13. veljače 2019.

-10.00 sati - Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Donji Karin

Komentari