Ma, kakva hladnoća? I po buri se voli Domovina!

Brate, buuura… - deralo je taj dan, makar možda i znatno manje nego li proteklih, ali nije bilo tek tako lako skinuti se u trenerku, ponetko i katke hlačice, pa izići na vjetrometinu s udarima koji podno obronaka Velebita nipošto nisu dječja igra. Dobro, nama, ne i svima. Nikako ne i njima...

Počast i - ljepota

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, Zadarskog župana Božidara Longina, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, načelnika općina Jasenice Martina Baričevića, Posedarja Ivice Klanca, Starigrada Krsta Ramića i Novigrada Jose Klapana, a povodom proslave 26. godišnjice Vojno redarstvene akcije Maslenica održala se pod nazivom “Da se ne zaboravi” 15. Atletska utrka od Maslenice preko Posedarja, Podgradine, Paljuva do Novigrada… Na priredbi je sudjelovalo preko 100 atletičara iz svih krajeva Hrvatske i BiH... Pule, Poreča, Lošinja, Zadra, Zagreba, Splita, Šibenika, Solina, Dubrovnika, Gospića, Čakovca Metkovića, Tomislavgrada, Gruda, Bihaća…

Tradicionalnu urku je svečano otvorio načelnik općine Jasenice Martin Baričević koji je u nekoliko rečenica opisao značaj akcije Maslenica za povezivanje sjevera i juga RH, “kontinenta i mora”, naglasivši kako smo "hrabro stali u obranu domovine jedinstveni kao jedan obranili je od srpske agresije ali i do dan danas nažalost vidimo da se vode bitke oko temeljnih vrijednosti Domovinskog rata".

"Ustrajat ćemo na zaštiti digniteta i vrijednosti koje nas krase, Domovina se voli i poštuje u svim njezinim segmentima od himne do njezine cjelovitosti, stvarali smo je u teškim vremenima, a na nama je da je održimo i da možemo slobodno po njoj trčati uživajući u njenim ljepotama. Ova utrka je dokaz tome da nas svake godine sve više i više trči i time odajemo počast svima koji su dali sebe i utkali svoje živote za obranu Lijepe naše, želim svima uspješno trčanje, a najbolji na kraju neka ponese vijenac pobjednika" - poručio je okupljenima.

Prije samog početka utrke na spomen križu, svijeće su zapalili i odali počast minutom šutnje sportaši predvođeni izaslanikom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Kamera Halilija, Nenom Budanom, donačelnicom općine Posedarje Marijom Crnjak, načelnikom općine Novigrad Josom Klapanom i Martinom Baričevićem načelnikom općine Jasenice, a na koncu svi trkači stigli su na konačan cilj ponosni, iscrpljeni, ali i sretni zbog doprinosa obilježavanja slavne akcije Maslenica.

Na završetku utrke svi sudionici dobili su spomen medalje i majice, a najbolji u ukupnom poretku i pehare i posebne medalje u kategorijama. Pokale i odličja su uručivali načelnik općine Novigrad Joso Klapan, predsjednik Općinskog vijeća Novigrada Antonio Sinovčić i donačelnica općine Posedarje Marija Crnjak. Naposljetku, sveukupni pobjednik utrke bio je Robert Radojković, koji nastupa za Policiju Istra istrčavši rekord staze 1.11,50, drugoplasirani Zdravko Jadrijev (1.16,32) dolazi iz MK Marjan Split, dok je trećeplasirani bio prošlogodišnji pobjednik Igor Čarić s vremenom 1.17.03, član Maraton kluba iz Sinja.

Kod djevojaka pobijedila je uvjerljivo Dijana Manđeralo iz atletskog kluba Puls iz Tomislavgrada s rezultatom 1.29.30, drugoplasirana je pristigla izvrsna domaća atletičarka Ljiljana Mišlov, MK Festina Lente, s rezultatom 1.32,00, a trećeplasirana njezina klupska kolegica Marijana Katić s rezultatom 1.32,17. Na utrci je sudjelovao i međimurski župan Matija Posavec koji je izrazio zahvalnost domaćinima na ovako hvalevrijednoj utrci najavivši kako ih dogodine iz Međimurja stiže cijeli autobus trkača i trkačica.

Izaslanik i - pozdrav

Najstariji sudionik bio je Kamer Halili (73) izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića koji je u njegovo ime pozdravio trkače, načelnike općina i župana ZD županije Božidara Longina. Pokrovitelji su tradicionalno bili Zadarska županija i Općine Starigrad, Posedarje, Jesenice i Novigrad. Primjernom glavnom organizatoru utrke, Hrvatskom atletskom klubu Sv. Ante Poličnik, uz Atletski savez Zadarske županije i Klub Atletskih Veterana Zadar, ide naša čista desetka i - čestitka…

Komentari