17 godina od terorističkog napada na SAD

Na današnji dan prije 17 godina, 11. rujna 2001. zabilježeni su koordinirani teroristički napadi na američko tlo.

Bio je to, kako su mnogi rekli, napad na demokraciju. Ujedno je označio početak kolektivnog straha od terorizma. I danas brojni Amerikanci nevoljko sjedaju u zrakoplov ako u njemu vide osobi s bradom i turbanom.

Taj 11. rujna 2001. godine bio je sunčan dan u SAD-u i četiri zrakoplova na redovitim linijama krenuli su put svojih odredišta, do kojih nikad nisu stigli, dva su završila u New Yorku zabivši se u tzv. Blizance, nebodere Svjetskog trgovačkog centra, treći se zabio u Pentagon, središnjicu Ministarstva obrane SAD-a, dok je četvrti pao u polju u saveznoj državi Pennsylvanije.

Putnici su pružili otpor otmičarima, a pretpostavlja se kako je zrakoplov trebao napasti Washington, najvjerojatnije Kongres ili Bijelu kuću.

SAD-u, koje, izuzev Havaja u II. svjetskom ratu, nisu vodile rat na svom teritoriju od 1860-ih i Građanskog napad pred vlastitim vratima, bio je šok.

U napadu su srušeni simboli New Yorka, neslužbene prijestolnice zapada. Položaj tornjeva na samom vrhu poluotoka Manhattan bio je idealan. Činjenica da se dva zrakoplova mogu bez problema zabiti u zgrade, pobiti tisuće ljudi, prenerazila je Amerikance, bio je to za njih "reality check" - pokazatelj kako stvari funkcioniraju u svijetu, čiji su i oni dio.

Napad su pratile i brojne teorije - a američke tajne službe i vojska prst krivnje uprli su u Al-Qaidu, militantnu islamističku organizaciju i njenog vođu Osamu bin Ladena. Uslijedila je ubrzo i vojna akcija SAD-a i saveznika.

Puno se pričalo i o reakciji tadašnjeg američkog predsjednika, Georgea Busha, koji je nakon što je saznao za napade u New Yorku mirno nastavio sjediti, i čitati slikovnicu s djecom u jednoj školi na Floridi.

U napadu je poginulo najmanje 2.983 osoba, od toga njih 265 u četiri zrakoplova, 343 vatrogasca, 23 njujorška policajaca te 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu.

Utorak 11. rujna 2001. kad su islamski militanti oteli četiri američka zrakoplova zaista je bio dan koji je promijenio svijet i svakako je jedan od bitnijih događaja u novovjekovnoj posvijesti.
Pokazalo se kako nitko nije siguran, sigurnost u zrakoplovnom prometu od tad je dignuta na višu razinu. Posljedice - političke, društvene, kulturne, vjerske i ekonomske i danas se osjećaju.

Na istom mjestu gdje su nekad stajali popularni tornjevi Blizanci podignut je memorijalni centar. Na tom istom mjestu svake godine održava se i središnje sjećanje na žrtve ovog terorističkog čina.

Komentari