FOTO: Prekrasna prezentacija grada Paga u Budimpešti
Foto TZ Pag

Povodom obilježavanja dana Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2019. godine u Budimpešti, u Kući mađarske baštine (Hagyományok Háza) otvorena je izložba "Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština".

Izložbu su organizirali Veleposlanstvo RH u Mađarskoj i Kuća mađarske baštine. U nazočnosti brojnih uzvanika, veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora kao i predstavnika Hrvata u Mađarskoj, izložbu su svečano otvorile dr. Orsolya Pacsay-Tomassich, državna tajnica Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH uz koje je bio i vlp. RH u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić te voditeljica predstavništva HTZ-a u Mađarskoj, gđa Ivan Herceg.

U svečanim govorima posebno je istaknuto kako je UNESCO pašku čipku i čipku Halasi uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, izvijestili su nas iz TZ Paga.

Prilikom otvorenja izložbe, grad Pag je gastronomski, kulturno i turistički promoviran. Glavni sponzori događaja bili su Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Paga.

Grad Pag predstavljao je predsjednik Gradskoga vijeća g. Domagoj Vičević te direktorica TZ Paga gđa Vesna Karavanić.

Uz mađarsku i halašku čipku prikazana je paška čipka s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budaka i Benediktinskog samostana sv. Margarite, a umijeće šivanja paške čipke prezentirala je čipkarica gđa Gordana Maržić u paškoj narodnoj nošnji.

Na posebnom štandu prikazani su proizvodi Paške sirane i Solane Pag, dok su u sklopu gastro prezentacije posluženi paški specijaliteti – paški sir, skuta, štrike, kolacići, padešpanji i baškotini uz pašku travaricu i vino.

Cijeli događaj popraćen je glazbom i pjesmom te prikazom niza promotivnih filmova o Pagu.

Komentari