Zadarske mališane razveselit će Sveti Nikola i Sveta Lucija

Ovog četvrtka najmlađe Zadrane razveselit će Sveti Nikola i prigodni program koji se organizira u sklopu zadarskog Adventa, pa tako već od 10.30 sati počinje program za djecu pod nazivom Zimska bajka.

U sklopu ovog događanja do 12.30 sati Sveti Nikola će u promenadi od Narodnog trga do Foruma dijeliti slatkiše za djecu. Kasnije u četvrtak, od 18.00 do 19.00 sati na redu je nastup Plesne škole Zara uz ples zumbu, a odmah iza toga nastupa DJ Mate Kokić.

U petak program za Svetog Nikolu se nastavlja poslijepodne od 18.30 do 19.30 predstavom Sv. Nikola i Krampus, od 20.00 sati slijedi koncert Nela Šarić: La donna, a od 21.00 koncert grupe Jinx.

Osim Svetog Nikole zadarske mališane razveselit će i Sveta Lucija, a u sklopu programa u sljedeći četvrtak, 13. prosinca, od 10.30 do 12.30 na programu je Zimska bajka, gdje će Sv. Lucija kao i Sv. Nikola tjedan prije, promenadom od Narodnog trga do Foruma dijeliti slatkiše, uz zabavni program za djecu. Istog dana od 17.30 na redu je White T-Shirt Neon Party by DJ Špela, od 19.00 koncert Mie Dimšić, nakon koje slijedi ponovo od 20.30 White T-Shirt Neon Party by DJ Špela.

Nikola je rođen u pokrajini Liciji u Maloj Aziji u 3. stoljeću, a kako je vrlo rano izgubio roditelje i pod skrbi strica koji je bio biskup, Nikola se zaređuje kao svećenik šireći ljubav i dobrotu. Nakon smrti strica, zbog svoje skromnosti ne želeći naslijediti biskupsku čast, odlazi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Ipak, nakon što je umro i drugi biskup koji je naslijedio njegova strica, Nikola se vraća u Liciju i sam postaje biskup, zadržavajući svoju skromnost. Vjeruje se kako je kao biskup činio čuda, od kojih se posebno ističe smirivanje uzburkanog mora, radi čega je kasnije proglašen zaštitnikom mornara. Zaštitnikom djece postaje zbog blagoslova kojim je izliječio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, a iscrpljen nesebičnim djelovanjem i pokorom, umire 6. prosinca 343. godine.

Uz Svetog Nikolu u Dalmaciji i na otocima se kao zaštitnica djece štuje i Sveta Lucija, za čiji se blagdan 13. prosinca daruje djecu slatkišima, suhim voćem i drugim darovima koji se ostavljaju u čarapama ili pod jastukom. Na blagdan Svete Lucije u cijeloj se Hrvatskoj sije pšenica, kao simbol života te se time zaziva plodnost, blagostanje i obilje u godini koja dolazi. Lucija je sveticom postala zbog svojeg mučeništva, kad je 303. godine istrajala u vjeri i nakon dužeg mučenja, koje je završilo odsijecanjem glave i njezinom smrću. Sveta Lucija štuje se i kao zaštitnica slijepih, te niza starih zanata - brodara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Komentari