Ekipa snova na Putu Stanova!

Biciklistička sezona 2018. je i kalendarski punih mjesec dana iza nas. Tako, naravno, i marljivim, radišnim, iskusnim i nadolazećim iznimno perspektivnim i talentiranim, članovima i članicama BK Zadar. Netom minula godina na Putu Stanova se listom ocjenjuje rezultatski i organizacijski uspješna, kao nastavak niza prethodnih u kojima su “pedalisti” u plavim majicama i kombinezonima stali u red najtrofejnijih sportskih kolektiva iz “Donatova metropolisa”...

Brdo priznanja

U Hotelu Porto održana redovna godišnja skupština na kojoj su za najbolje vozače kluba u minula 52 tjedna proglašeni Slavka Barešić i Luka Škara. Odmah na početku lanjske sezone u siječnju na Državnom prvenstvu u ciklokrosu održanom u Puli postignut je povijesni uspjeh, prvi naslov državne seniorske prvakinje osvojila je Maja Perinović. U kategoriji početnica Slavka Barešić je također došla do naslova državne prvakinje, a djevojkama su se sa srebrom i broncom u kategorijama - 15 i - 14 godina pridružili Paulo Grgić i Marko Bilosnić.

Jedinu veteransku medalju sa tog prvenstva donio je i Neven Pavić i to srebrnog sjaja. Slijedila je Učka sa koje se klub vratio opet sa 5 medalja, bronce Tonija Srbića kod juniora, Olivera Gojkovića među kadetima i Luke Škare u U15 kategoriji od kojih treba posebno istaknuti Lukinu jer je osvojena među 2 godine starijom konkurencijom sudionika. Varaždinka koja vozi u ZD dresu, Karla Kožić, bila je srebrna, dok je Slavka Barešić ponovila uspjeh sa ciklokrosa i postala iznova državna prvakinja, također u konkurenciji sa dvije godine starijim djevojčicama. Kronometar i cesta su se vozili u Vinkovcima. Iz ravne Slavonije su se cure i dečki vratili s još 9 odličja.

Dvostruka juniorska prvakinja postala je Karla Kožić, zlato sa kronometra i srebro s cestovne utrke pripalo je Luki Škari u U13 kategoriji u kojoj je i Roko Šintić bio srebrni na kronometru,Toni Srbić također je uzeo srebro na kronometru, Oliver Gojković broncu kronometra i srebro sa cestovne utrke, a brončani na cesti postao je i njegov mlađi brat Nicolas. Bilo bi sigurno i više medalja da se iznimno nadarena Slavka Barešić nije ozlijedila neposredno prije prvenstva. Tu priča o državnim medaljama nije gotova budući se osvajačima pridružio i Lovro Matek sa dvije mtb medalje, broncom sa XC maratona i zlatom sa uspona na brdu Medvednica. Osim ovih 20 odličja našlo se u tablicama i puno četvrtih mjesta, predugo bi trajalo da se sve nabraja, uzelo bi i nekoliko stranica lista.

“Da! I čestitke još jednom svim našim vozačima koji su nastupili na utrkama državnih prvenstava, trudom i zalaganjem opravdali su povjerenje njihovog trenera Ante Radića i nadam se kako će sezona koja je pred nama biti još bolja. Evo, da odmah kažem što je cilj, 30 odličja je stepenica koju želimo dosegnuti u idućoj sezoni, dosad je najviše medalja donijela ona prva sa Antom Radićem za kormilom, to je bila 2015-ta sa 23 državna odličja. I što se tiče natjecanja za Kup Hrvatske sezona iza nas je rekordna. Toni Srbić i Lovro Matek prvi i treći su kod juniora, Karla Kožić prva među juniorkama, Oliver Gojković drugi u kadetima, Luka Škara i Roko Šintić prvi i drugi među U13, Teo Radaš i Roko Škara drugi i treći među najmlađima do 11 godina.

Ukupno sedam medalja u Kupu u natjecateljskim kategorijama. Njima su se pridružili i Ante Radić i Kosta Teofilov u Kupu Hrvatske za Veterane sa drugim mjestima u kategorijama A i B, a sa utrka Kupa ću također izdvojiti fantastičan rezultat Luke Škare koji je svih 7 utrka za Kup RH završio kao prvoplasirani od hrvatskih biciklista do 13 godina. Na posljednjem cestovnom nastupu u slovenskom Mengešu je ostvario i prvu pobjedu u muškoj konkurenciji naših vozača. U dresu reprezentacije nastupali su uz Maju Perinović koja je od ožujka članica talijanske profesionalne ekipe “Top girls Fassa Bortolo“, 5 naših članova, to su Toni Srbić, Lovro Matek, Karla Kožić, Oliver Gojković i Duje Peričić, Toni je ubilježio nastup na Prvenstvu Europe, dok je Karla nastupila uz europsko i na svjetskom prvenstvu u kategoriji juniorki bez značajnijeg plasmana” - izvijestio nas je predsjednik kluba, Božidar Kotlar.

I organizacija utrka i biciklijada je prošla po planu, od natjecanja u Biogradu gdje su bili ponovo suorganizatori, u Ninu i po 59. put u Zadru 1.5. organizatori, kao i na MTB Štafeti na Musapstanu, 11.3. sudjelovali su kao tehnička podrška i organizaciji utrke na Viru koja je po broju vozača koji su nastupili na kraju bila najbrojnija utrka Kupa. Ispratili su uspješno tri Virske biciklijade i onu najbrojniju jubilarnu 10-tu “Od Branimira do Branimira“ na kojoj je sudjelovalo 800 biciklista, organizirali tradicionalnu 23. Biciklijadu Zadar-Knin na kojoj su imali i susret s Predsjednicom države, Kolindom Grabar-Kitarović, bili podrška i biciklijadi do Paklenice, a također je organizirana sredinom rujna po prvi put Otočna biciklijada u suradnji sa Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra.

Usput, za što opet ide pohvala, o svim nabrojanim događajima javnost se redovno informirala preko medijskih članaka i ažurnih web stranice www.bkzadar.hr, i facebook stranice kluba. “U 2018. naš trener Ante Radić je angažiran i kao trener HBS-a za mlađe dobne kategorije pri HOO-u., na toj funkciji će se zadržati nadamo se i sada u idućoj sezoni. Kao što smo najavili na prošloj skupštini kluba kupljeno je i opremljeno novo klupsko vozilo VW Golf Variant koje je omogućilo učinkovitiju pratnju i odlazak na natjecanja, a što se tiče rada uprave kluba zahvalio bih se naravno svima u Izvršnom i Nadzornom odboru koji su aktivno sudjelovali u sastancima.

Od pokrovitelja koji aktivno pomažu klub zahvalio bih se kao i uvijek firmi TČT tj.dućanu Bianchi koji održava naše bicikle, zatim našem pokrovitelju iz Slovenije Matjažu i njegovoj firmi Auto Mesojedec, sponzoru iz Zagreba koji je ujedno i naš dugogodišnji dobavljač opreme Bojanu Šavrljugi i njegovoj firmi Chronometrum, Auto Hrvatskoj, Mitasu, Hotelu Porto, i svima ostalima koji su makar i sa svojim malim doprinosima učinili da BK Zadar iz godine u godinu napreduje u radnim aktivnostima.

Naravno ona najvažnija podrška dolazi iz blagajne gradske uprave, te manjim dijelom iz županijskog proračuna. Također se zahvaljujem i roditeljima vozača i vozačica koji su sudjelovali u odlascima na utrke tijekom sezone, posebno Denisu Šintiću i Željku Škari na njihovom angažmanu tijekom dvodnevnog odlaska na državno prvenstvo u Vinkovce, kao i svim predstavnicima kluba koji su doprinijeli organizaciji naših utrka. Juniori Toni Srbić i Lovro Matek završili su svoje nastupe u dresu BK Zadar i od sljedeće godine vozit će za pazinsku “Meridianu“, želim im puno sreće i rezultatskih uspjeha, i zahvaljujem na svim onim odličnim rezultatima koje su ostvarili u proteklih par godina za BK Zadar. U sljedeću sezonu krećemo s rekordnim brojem vozača dosad, čak njih dvadesettroje u godištima od 2000,. do 2009., pa ćemo iskreno vjerujem tu brojnost pretočiti u pravi rezultat” - najavio je u pozitivnim i tonovima novi pohod na pokale i odličja Božidar Kotlar.

Prvo ovogodišnje natjecanje za BK Zadar koje je održano u nedjelju 13.1. prošlo je više nego uspješno, 5 osvojenih medalja na državnom prvenstvu u Ciklokrosu održana u turističkom naselju Verudela. Nastup u Puli klub je ponovo doveo na mjesto najuspješnijeg hrvatskog biciklističkog kolektiva. Kolajne su pokupili: Luka Škara - državni prvak u kategoriji U14, Slavka Barešić - državna prvakinja u kategoriji U15W, Rea Kurtin - viceprvakinja u kategoriji Kadetkinja, Marko Bilosnić - 3. mjesto u kategoriji U15 i Ivan Kokić - 3. mjesto u kategoriji U13 naraštaja. Također još jedna medalja i to srebrna u kategoriji seniorki dolazi u Zadar, prigrabila ju je naravno Maja Perinović koja nastupa u dresu svoga matičnog kluba "Top girls Fassa Bortolo", ali sa zadovoljstvom ćemo i dalje pratiti njene vrhunske rezultate na biciklističkim stazama. U majicama BK Zadar su na prvenstvu još nastupili u kategoriji Kadeta Nicolas Gojković, Roko Šestan i Paulo Grgić, plasirani na 7., 8. i 9. poziciju, dok Roko Dokoza nije ubilježio plasman, tu su i perspektivni Roko Šintić i Teo Radaš koji su zauzeli 6. i 4. mjesto među U14 i U13 biciklistima. U skupini Veterana C, Neven Pavić je bio četvrti što je isto vrlo dobar plasman.

Rezultatima ostvarenima u Istri, Luka Škara i Slavka Barešić su potvrdili izuzetan talent i opravdali kandidiranje za sportsku "Nadu godine" u izboru Zd lista, a veliki potencijal su pokazali i Rea Kurtin i Ivan Kokić kojima je to bila debitantska utrka. U sezoni koju su otvorili uspješnim nastupom na pulskom državnom ciklokrosu BK Zadar organizirat će inače tri tradicionalna biciklistička događaja. U nedjelju, 7.4. nas očekuje “Dalmatia Open“ sa startom i ciljem u Ninu, utrka na 41,5km koja se najčešće i vozi u tom prosjeku na već svima poznatoj stazi s dvostrukim usponom na “Matakov brig“ koji uvijek formira grupicu favorita iz koje se u šprintu kod ninske lagune dobija pobjednik nadmetanja. Na Međunarodni praznik rada, 1.5. je u programu tradicionalna zadarska “VN 1. svibnja-Memorijal Damir Zdrilić“ koja ima jubilarno 60. Izdanje, a vozit će se dvije utrke, prva za najmlađe tri kategorije i druga u kojoj će snage odmjeriti najbolji kadeti, juniori, seniori, žene, rekreativci i veterani RH. Brdski cilj na Dračevcu bi očekujemo ponovo prvi trebao vidjeti netko u dresu BK Zadra. U vrućim ljetnim danima ćemo se po 24. put za timunom zaputiti prema Kninu, na tradicionalnoj biciklijadi, u povodu Dana Oluje, 5.8.

Breveto i planina

I da ne zaboravimo: članovi BK Zadar, Renato Majić i Dario Mandir, u subotu, 18. svibnja, organiziraju nadasve zanimljiv breveto koji čine dvije dužine: 200 i 400 kilometara s tim da će oni koji se odvaže odvesti i "odvaliti" dugih 400.000 metara morati uz to još i popeti a 3. najveći vrh Hrvatske, Sv. Jure, koji se iznad Makarske rivijere nadvija na visoka 1743 metra…


“PČELICA” MAJA

U tradicionalnom izboru Zadarskog lista za najbolje zadarske sportaše u 2018. Maja Perinović je zauzela treće mjesto, svaka čast i čestitka. Podsjetimo se njenih najboljih rezultata u prošloj sezoni, seniorskom zlatu sa državnog prvenstva u ciklokrosu osvojenom u dresu BK Zadar pridodala je srebro sa kronometra u dresu “Top girls Fassa Bortolo“, u dresu hrvatske reprezentacije nastupila je na Mediteranskim igrama, Europskom i Svjetskom prvenstvu, i kao prva ZD profesionalna biciklistica upisala se zlatnim slovima u povijest biciklizma Donatova grada. Kao pčelica vrijedna Maja Perinović je primljena u počasno članstvo BK Zadar temeljem svojih vrhunskih rezultata koje je postigla u sezonama od 2011. do 2018. u kojima je nastupala u svim dobnim kategorijama od početnica do seniorki osvajajući niz nagrada.

Komentari