Zadarski studenti ne znaju kome da se obrate za liječničku pomoć?
Ivana Dumanić

Neki od najčešćih problema zbog kojih studenti traže pomoć su teškoće u učenju, problemi prilagodbe na studij, nedostatak motivacije za učenje, ispitna anksioznost, problemi u odnosima, usamljenost… - Ivana Dumanić

Bilo koja vrsta oboljenja koja zahtjeva liječnički pregled studentima je problem. Ako se ne radi o hitnom slučaju ne znaju kome se obratiti jer većina liječnika i stomatologa zahtijeva da kod njih prenesu svoj karton kako bi ih pregledali. No studenti to ne žele nego karton zadržavaju kod liječnika u mjestu prebivališta.

Kako bi identificirati najčešće probleme u zdravstvu s kojima se susreću studenti zadarsko Savjetovalište pokrenulo je anketu. U tome im pomaže Zadarska županija, a rezultati bi trebali pomoći unaprjeđenju aktualne situacije i doprinijeti izradi plana i programa sveukupne zdravstvene zaštite studenata Sveučilišta u Zadru.

Anonimnost

Studenti potpuno anonimno mogu iznijeti sve probleme koje ih muče u zdravstvenoj skrbi. A kome se obratiti za liječničku pomoć - srž je problema. Svjesni su toga i u Studentskom savjetovalištu, koje trenutno pruža psihološku pomoć, a plan im je postati mjesto gdje studenti mogu potražiti i liječničku pomoć.

Jer njihove prostorije u sveučilišnoj zgradi pokraj Ljepotice sve su češća destinacija studentima. Njihov rad postaje sve poznatiji među onima kojima je i namijenjen.

Studenti u Savjetovalište često dolaze sa strahom: “Neki dođi i sramežljivo nas pitaju jesu li oni ludi, a drugi pak ne žele da itko zna kako oni idu na savjetovanja. Mi im to i omogućavamo jer ako to student želi, savjetovanje kod nas može biti potpuno anonimno.” - ističe psihologinja Ivana Dumanić, koja u Savjetovalištu radi kao pripravnica za kliničku psihologiju. Stručnjaci iz Savjetovališta sa studentima rade na više načina - preko individualnog i grupnog savjetovanja pri rješavanju akademskih, osobnih, partnerskih, emocionalnih, međuljudskih i drugih problema, zatim tematskih radionica za poticanje rasta i razvoja ličnosti, te radionice za razvijanje i unapređivanje specifičnih akademskih i životnih vještina te edukacija kroz javnu prezentaciju, tj. organiziraju javna predavanja i izdavanje tematskih letaka, brošura i skripti s ciljem popularizacije psihologijskih spoznaja, psihologijske edukacije i poticanja samopomoći.

Premda sva savjetovanja rade stručnjaci, velika pomoć u radu Savjetovališta su i studenti volonteri, oni tako izrađuju letke i brošure na temu samopoštovanja, usamljenosti, volontiranja, kako se nositi s prekidom veze i slično, a mogu se naći na ulazima starog i novog kampusa Sveučilišta te ispred Savjetovališta. Volonteri pomažu i u realizaciji različitih projekata.

Sve više korisnika

“Primarni cilj savjetovališta je omogućiti svim studentima brže, efikasnije i bezbolnije studiranje te općenito višu razinu kvalitete života. Studenti nezadovoljni sobom i/ili suočeni s različitim problemima u studiju ili u odnosima s drugima, mogu zatražiti psihološku podršku i pomoć u Savjetovalištu. Neki od najčešćih problema zbog kojih studenti traže pomoć su teškoće u učenju, problemi prilagodbe na studij, nedostatak motivacije za učenje, ispitna anksioznost, problemi u odnosima, usamljenost…” - otkriva nasmiješena Ivana, koja svojim vedrim pristupom olakšava studentima da dobiju potrebnu pomoć.

S godinama raste broj korisnika, ali i stručnjaka koji je pružaju, trenutno tako imaju šest savjetovatelja, uz psihologe tu su i pedagog, filozofi, psihijatrica i liječnica. “Od 2008. godine kad je savjetovalište započelo s radom pa do danas stalno nam se povećava broj studenata koji nam se obrate. Primijetili smo i da je ožujak mjesec kad traže najviše pomoći. Odradimo i više od 50 savjetovanja mjesečno. Imamo studente koji tijekom cijelog studija dolaze na savjetovanje.” - navodi Ivana. Među projektima koje Savjetovalište provodi, je i Zdravi student.

“Projekt Zdravi student bavi se zdravstvenom zaštitom i navikama studenata. Svake godine imamo različitu temu i istraživanje. Ove godine smo se tako odlučili istražiti koliko su studenti informirani o zdravstvenoj zaštiti i s kojim problemima se susreću. Društvene mreže su im najčešći kanal gdje oni traže savjete jedni od drugih. Uz to htjeli smo osvijestiti gradsku upravu da se pozabavi tim pitanjem kako bi studenti dobili mjesto gdje se mogu obratiti za liječničku pomoć vez bojazni od obijanja ili prenošenja kartona od obiteljskog liječnika.” - objašnjava Ivana.

Besplatno psihološko savjetovanje

Studentsko savjetovalište osnovano je 18. siječnja 2007. na prijedlog članova Odjela za psihologiju, s namjerom da se odgovori na sve veće potrebe studenata za kvalitetnijim i uspješnijim studiranjem. Počelo je s radom 28. veljače 2008. godine

Savjetovalište nudi studentima svih studijskih usmjerenja i godina mogućnost besplatnog psihološkog savjetovanja. Voditeljica Savjetovališta je profesorica s Odjela za psihologiju zadarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Anita Vulić Prtorić.

Savjetovalište je otvoreno svakog radnog dana od 9 do 14 sati, a nalazi se na adresi Trg kneza Višeslava 9, 2. kat. Za sve informacije i dogovore može se obratiti usmeno, ali i telefonski na 023/200 820 i na besplatni telefon 0800/200 199 te na e-mail [email protected]

Aktivnosti savjetovališta

Suradnici i volonteri uključeni u rad Savjetovališta svoje stručna znanja prenose i daju kroz više aktivnosti. Projekti Studentskog savjetovališta su: Zdravi student čiji je cilj promicanje zdravlja studenata te upoznavanje studenata sa suvremenim spoznajama iz različitih područja zdravstvene zaštite i prevencije ovisnosti; Kako da učenje ne bude mučenje (How Yes No) je ciklus od pet radionica koje su namijenjene učenicima koji žele poboljšati vještine učenja (neovisno o školskom uspjehu). Na Filmskim večerima prikazuju se filmovi koji se bave različitostima među ljudima, a cilj je smanjiti predrasude koje ljudi imaju; Put do dječjeg srca je edukativni projekt za studente na temu ekspresivnih tehnika i art terapije u kojima se polaznike educira o načinima rada i podrške djeci u izražavanju emocija, a pomoću tehnika koje su djeci bliske (crtanje, pričanje priča, igra u pijesku, lutke i sl.). Studentsko savjetovalište je uključeno u dva Tempus međunarodna projekta: Developing University Counseling and Advisory Services, u kojem su osim sveučilišta iz Rijeke i Zagreba uključena i sveučilišta iz Švedske, Nizozemske i Velike Britanije; i EduQuality – Izjednačavanje mogućnosti za studente s invaliditetom u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano