FOTO: Benkovac kroz Narodni list od 1950. do 1990.

U sklopu manifestacije Noć muzeja ‘19., u benkovačkom Zavičajnom muzeju sinoć je otvorena zanimljiva izložba "Benkovac kroz Narodni list od 1950. do 1990.", mladog autora Mate Ćurkovića, koji je velikim trudom sakupio i digitalizirao ogroman broj članaka Narodnog lista s motivima Benkovca.

Kako kaže i sam autor, u samom Benkovcu vrlo se malo zapravo zna o novijoj povijesti, a obzirom da Zavičajni muzej u Benkvocu raspolaže s izvjesnim brojem starijih izdanja Narodnog lista, rodila se ideja da informacije o novijoj prošlosti potraže upravo u novinskim člancima.

Uz vlastita izdanja Narodnog lista Mate Ćurković vijesti o Benkovcu pronašao je i u ahivi Narodnog lista te u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Skeniranjem i fotografiranjem svih vijesti koje je pronašao u brojevima Narodnog lista od 1950. do 1990. autor je izgradio impozantnu zbirku novinskih članaka, koje će se moći pregledavati u digitalnom obliku.

Naime, Narodni list od 1951. godine postao i glasilo Narodnog fronta kotara Benkovac i u njemu su članke objavljivali dopisnici poput Radivoja Kneževića, Velimira Novaka i drugih. Upravo njihovi članci u Narodnom listu svjedoče o zbivanjima u gradu i okolici, te ostaju zabilježeni kao svjedoci povijesnih događanja u benkovačkom kraju.

Uz izložbu u Zavičajnom muzeju Benkovac jučer je održano i predavanje o narodnom listu i Benkovcu, prikazan je i dokumentarni film “Bukovica i ravni kotari 1974.” te je održano i predavanje o revitalizaciji Zavičajnog muzeja.

Komentari