FOTO: Orkanska bura poharala Briševo
Bura je rušila stabla po gradu

Orkanska bura koja je poharala šire zadarsko područje ponegdje je puhala s udarima većim i od 150 kilometara na sat.

Nažalost, to nije moglo proći bez posljedica. Osim što je uzrokovala poteškoće u prometu, potpomognula je i širenju požara na otvorenim prostorima koji su zabilježeni na području sedam policijskih uprava: Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke PU.

Iz PU zadarske priopćavaju tako kako je na njenom području sinoć u večernjim satima došlo do požara raslinja jugoistočno od Nina prema Zatonu.

"Nošen olujnom burom požar se brzo proširio prema Zatonu te je prešao i cestu koja povezuje Nin i Zaton. Policijski službenici sudjelovali su u evakuaciji stanovnika iz 70-ak kuća na rubnom području Zatona. Požar je tijekom noći stavljen pod nadzor i potom u konačnici oko 4 sata ujutro ugašen, opožarena površina za sada još nije procijenjena" - priopćili su.

Zaprimljena je i dojava o požaru na području Babina Duba kod Zemunika. Također je opožareno većinom trava i nisko raslinje za sada još neprocijenjene površine požarišta. I ovaj je požar ugašen u ranim jutarnjim satima. Jutro je pak pokazalo i štete učinjene po samom gradu. Rušena su stabla, padale grane, a bilo je i oštećenih objekata, kao i vozila.

Tijekom noći i jutra policija je zaprimila veći broj dojava građana o slomljenim stablima i granama koji se nalaze na cestama, oštećenjima niskonaponskih električnih stupova koje je polomila bura, oštećenih automobila pod odlomljenim krošnjama, prevrnutim i slomljenim kiosicima, kontejnerima i sl. međutim važno je istaknuti kako nije bilo dojava o ozlijeđenim građanima.

U mjestu Briševu na sjevernom ulazu u Zadar ovo je bila povijesna bura, rekli su nam mještani, kakve nije bilo zadnjih barem 50 godina.

Srećku Romiću, poznatom maslinaru, isčupala je 15 stabala maslina. Nije samo njemu nanesena šteta u maslinicima, prema kazivanju stanovnika nekoliko desetaka, mozda i stotinjak maslina oborila je olujna, orkanska, bura, kakva se ne pamti u posljednjih pola stoljeća...

Stradali su brojni objekti, porušeni dimnjaci, na blizu dvije trećine kuća popadali su crijepovi s krovišta, razbijena mnoga stakla na vratima i prozorima, srušena i metalna ograda u dvorištima...

Prevrnuti su i polomljeni prometni znakovi, stupovi električnih vodova, a petnaestak sati nije bilo struje u hladnoj noći.

Pored lokalnog dućana siloviti vjetar oborio je iz zemlje osam metara visoki, 33 zime stari, čempres i pritom otkinuo veliki komad betona.

Na sportskom centru prevrnuta je l i teška konstrukcija koša, šteta je nemala na područnoj školi, a jaka bura s udarima kakvih se ne sjećaju najstariji, nije mimoišla ni tvornicu Aluflexpack.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano