Oni su - hit, in i totalna fora - KK Diadora!

Nenadić, Mrkić, Segarić, Kurta, Mikić, Fatović, Zrilić, Kucelin, Butić, Marčev, Vidaić i Banovac pozdravljali su se “dlanom o dlan” baš sa svima. Ravno 103 puta...

Rad i - nada

Male tribine na Bilom Brigu tresle su se kao u drevno doba kultnih Jazina. Dobro, ne doslovno, ali kako nas je napokon nešto novo podsjetilo na staru i skoro zaboravljenu, živahnu, pozitivnim nabojem nabijenu atmosferu u sportskom životu Donatova grada - to itekako da. I ona:

“Mi smo Entuzijasti, Zadar je naš!” - poručili su iz prvog reda netom nakon trijumfa 80-75 nad sastavom Mislava - neposredno uoči odlaska na zasluženi blagdanski i zimski predah - radosno i veselo poklonici kluba. Mladi i oni koji se osjećaju mladima.

“Mi smo skupina košarkaških zanesenjaka i zaljubljenika raštrkanih po svijetu koji su pred Uskrs 2018. svojoj prvoj ljubavi odlučili vratiti ono najbolje što im je dala. I kao takva nama je košarka sredstvo, a cilj je društveno djelovanje, odnosno poboljšanje sredine u kojoj živimo, cijelo društvo se treba puno više uključiti u rad s mladima, i usmjeravati ih da budu kvalitetne osobe, a onda u drugi plan dolaze uspjesi na sportskim terenima. Bitno je da mladi uče i da se obrazuju kako bi se nakon prestanka igranja imali čime baviti u životu, ne želimo nikome soliti pamet i nismo otkrili toplu vodu, jednostavno smo se prestali žaliti, pokrenuli se, i zato naziv Entuzijasti, jer nitko ne prima nikakvu novčanu naknadu za svoj rad. Sve radimo iz entuzijazma i ljubavi prema košarci i gradu u kojem živimo” - kazuje nam namah Josip Vučetić, tajnik - KK Diadora. Prije otprilike godinu dana počeli su kao skupina prijatelja i poznanika razmišljati na koji način bi mogli promijeniti zajednicu, utjecati na nju kako bi se pozitivno razvijala.

“Svi se uvijek bune, i mlado i staro, kako ništa u gradu ne valja. Sami sebe smo zapitali što možemo napraviti po tom pitanju i jednostavno se bacili na posao. Kompletna ekipa oko Kluba se praktički poznaje od malih nogu i svi smo započeli zajedno na basketu, tu smo i danas. U samom osnivanju financijski nam je najviše pomogao Thomas Luburić, ali i veliki broj zadarskih tvrtki koji su također naši članovi i Entuzijasti. Želimo biti drukčiji i želimo pokazati kako se bez velikih financijskih sredstava, bez politike i uz puno truda i rada mogu ostvariti pozitivni rezultati za društvo i za naš Grad” - nastavlja. Pa nam nabrzaka nabraja i tko je tu makar u potpisu "glavna faca", tko su face uz njega, tko točno čini UO, NO i slična tijela...

“Haha. Prvi među jednakima je predsjednik kluba Tomislav Kabić, a tu su i potpredsjednik Mario Kruneš, tajnik Josip Vučetić, dakle ja, članovi Upravnog odbora Željko Šolaja, Marko Lukačić, Ivica Dokoza, Hrvoje Ćuška i Andrija Vujić, ali to su kako ste i rekli u uvodu samo uloge na papiru da bi se opravdale formalnosti kod samog osnivanja i funkcioniranja. Klub čine i naravno o njemu odlučuju svi njegovi članovi i svatko tko se želi priključiti "entuzijastima" ili podržati naš rad može to napraviti na našoj internetskoj stranici www.kkdiadora.com” - otkriva nam.

Diadora je pak službeno krenula s radom na osnivačkoj skupštini minulog proljeća, u ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

“Poslije toga nam je trebalo skoro mjesec dana za prikupljanje potrebne dokumentacije i ostale papirologije za formalni start rada i pripremu za naš prvi projekt - Fibin 3x3 turnir KK Diadora Open-a. A zašto naziv Diadora? Priča je zanimljiva jer u svakoj važnoj odluci ispoštujemo plenum, a Diadora je po predlošku poznatih zadarskih publicista i sportskih kroničara Nebojše Gunjevića i Drage Marića bila samo jedno u konkurenciji četiri imena. Naime, ostali nazivi su bili KK Bristol - po nekadašnjem gradskom klubu, KK Entuzijast - sad naš pokret nosi taj naziv, i KK Solidarnost - jer je većina momaka dolazila iz tog kvarta. Na kraju je skupština većinom izglasala Diadoru koja je ujedno i staro gradsko ime, privikli smo se bez problema. U ovom trenutku Klub broji preko 250 ravnopravnih članova. I članica. Već ovu sezonu smo u suradnji s Košarkaškim klubom Voštarnica preuzeli njihovu juniorsku selekciju koja se natječe u dalmatinskoj Profi ligi skupa s našim velikanima Zadrom i Splitom, a sljedeće sezone cilj nam je uspostaviti još mlađe dobne kategorije u našoj dvorani u OŠ Zadarski otoci” - naglašava tajnik i napominje kako su seniori u premijernom nastupu odmah zablistali, trenutno su drugi u 2. HKL - Jug, iza lidera KK Omiš Čagalj Toursa, s omjerom 5-2 pobjeda i poraza uz zavidnu koš-razliku +51.

“Ekipa je sastavljena od mladih koji svoju priliku u Diadori koriste kako bi utabali put ka seniorskoj košarci, ali i starijih igrača, što povratnika, što zaljubljenika u igru pod obručima. Neka misao vodilja kod osnivanja je bila da nastupaju košarkaši koji su nekad puno obećavali, ali su zbog sustavne nebrige i nerada u zadarskoj košarci svoj životni put gradili na puno teži način. Uz dvanaestak momaka koji su u prvom sastavu, imamo još pet-šest igrača koji su tu kako bi prvoj postavi pomogli u treningu, ali i kako bi i oni napredovali u voljenom sportu, kod nas su svi dobrodošli, tu stvarno nema spora” - tvrdi također ne bez ponosa.

Primarni cilj Kluba je prije svega poticanje, razvijanje i unapređenje košarkaškog sporta, bavljenje sportom i razvitak odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svih iz svog članstva.

“Natjecateljski, tekuće sezone nastupamo u Drugoj hrvatskoj košarkaškoj ligi, a normalno s obzirom da smo već sad pri vrhu ljestvice, ne krijemo ambiciju da ćemo ukoliko na parketu ostvarimo plasman, sljedeće godine nastupati u jedinstvenoj Prvoj ligi košarkaša. U momčadi su: iskusni kapetan i krilni centar Tomislav Troskot, Tomislav Kabić, Josip Mrkić, Paolo Marčev, Anđelo Ivanov, Roko Butić, Niko Marin, Matej Segarić, nadareni Toni Vidaić i Leon Mikić, Luka Nenadić, Marino Zrilić, Tomislav Bilić, Stipe Fatović, Niko Kurta, Frane Gospić, Luka Banovac, Alen Kucelin, Dražen Ban, Krsto Pestić, Dino Nimac i Dino Hržina. Treneru Mariju Pešutu pomažu na klupi profesori kineziologije Darko Melnik, David Zubčić i Dino Nimac. Isto tako, krenuli smo s organizacijom FIBA-inog 3x3 turnira KK Diadora Open, minulo smo ljeto sudjelovali i na brojnim humanitarnim turnirima u malom nogometu, a sada i na Božićnoj čaroliji u Mocirama. Nastupili smo čak i na ovogodišnjoj Vakanzi, kada je javnost možda prvi put čula za nas jer smo bili pobjednici popularnog turnira u vaterpolu "amatera i neplivača". Tu je i humanitarna prijateljska utakmica s Košarkaškim klubom Zadar u kojoj smo zajedno s prijateljima iz UN-a Tornado prikupili preko 30 tisuća kuna za Udrugu Down i kupnju lopti zadarskim osnovnim školama. Pa je stigao "Brkati studeni" u kojem smo s poznatom brijačnicom Mr. Razor donirali novac Ligi protiv raka Zadar. Trenutačno na svim domaćim susretima prikupljamo novac za Udrugu za autizam i za potrebite obitelji župe Srca Isusova, a početkom prosinca smo u organizaciji s Udrugom Antonio Jurjević i zadarskim novinarima prikupljali krv za OB Zadar” - referira nam tajnik na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana 2. Financijska konstrukcija, potpora institucija, sponzora… uvjeravaju nas, slažu se na stabilnim temeljima.

“S obzirom da smo jedini gradski Klub koji se financira samo i isključivo donacijama, ništa nabrojano ne bi bilo moguće bez prijatelja i donatora, tvrtki VenITure, SportEventz, BezBurger, auto23.hr, Evolutio IT, Tipster Sportwetten, Di Maris, Coffee & Cake, Dekorti Dental, Plus nekretnine, Zadarska tiskara, Konoba Pece, Konoba Misterija, Unico Project, Terra Travel, Sport Vision i Škoda PVC. I ako jednog dana dođemo do nekih većih novaca, ulagat ćemo ih u mlade ljude, ulagat ćemo ih u Klub i Pokret entuzijasta jer samo tako možemo i želimo naprijed, nažalost, naši vršnjaci mahom odlaze vani, a mi to namjeravamo zaustaviti jer grad čine ljudi, a mi želimo akcent staviti upravo na mladost, ne želimo da nam našim gradom šetaju mladi pognutih glava, već momci i cure nasmijanih lica” - tvrdi Josip Vučetić. Uz dodatak:

“Iako formalno i vremenski ne postojimo dugo, organizacijski smo već na razini izvan hrvatskih sportskih okvira. Od web shopa koji je prije nego je Cedevita pokrenula svoj, bio prvi i jedini u Hrvatskoj, komunikacije putem društvenih mreža i novih grafičkih standarda koje je izradio, postavio i vodi jedan iz reda najboljih hrvatskih sportskih PR stručnjaka David Gunjević, do potpune transparentnosti financija gdje svaki naš član i članica u bilo kojem trenutku preko e-maila može provjeriti stanje i transakcije našeg računa”.

Legenda i - lopta

Logo Kluba čini obris košarkaške lopte u crnoj i bijeloj boji koje predstavljaju - “stanje u našoj košarci”, omeđen je nebesko plavim obručem s bijelim zvijezdama koji simbolizira - “nebo i granicu”, dok se u sredini nalazi silueta najvećeg europskog košarkaškog Entuzijasta. Krešimira Ćosića. Na zaista zavidnoj razini nalazi se i suradnja s ostalim košarkaškim - i ne samo košarkaškim- klubovima i udrugama u ZD i izvan. Tajnik komentira:

“Već sada smo uspostavili odličnu suradnju s Košarkaškim klubom Labin iz Istre, tamo su nas ugostili prije dva mjeseca i zasigurno ćemo im vratiti gostoprimstvo prvom prilikom, kao pravi i uzorni domaćini dragim prijateljima. Odigrali smo i test utakmicu s novosnovanim klubom iz Zagreba - Podsusedom u našoj dvorani, a plan je otići u metropolu, na uzvrat. Tu, na lokalnoj razini imamo dobru suradnju sa svima jer nama su mladi ljudi i zadarska košarka iznad svega. Mi iskreno želimo da svaki Zadranin Diadoru osjeća kao svoju i da to ne postane sada nekakva floskula, nego da članstvom u njoj oni stvarno napokon i odlučuju o sudbini svoga kluba”.


DLAKA KONTRA RAKA

Brrruu… brrram… brk jedan, pa drugi, doviđenja! U toploj i ugodnoj atmosferi poznate zadarske brijačnice Mr. Razor obilježen je nedavno kraj "brkatog studenog" u kojem su košarkaši Diadore "uzgajali" brkove ukazavši na taj način i simbolično na ranu prevenciju raka prostate i testisa...

"Mislim da je najvažnije što smo uspjeli potaknuti naše mladiće da uvide važnost i nužnost rane prevencije u sprečavanju opakih bolesti. Puštanje brkova je najmanje što smo mogli učiniti, a posebna zahvala ide svim članovima i navijačima Diadore koji su pokazali veličinu i pridružili nam se u akciji. Zahvaljujem se Ivanu Miškoviću, vlasniku brijačnice Mr. Razor koji je odmah prepoznao važnost projekta, ali i gradonačelniku Branku Dukiću što je izdvojio vrijeme kako bi nam pružio podršku" - izjavio je nakon kolektivnog brijanja Tomislav Kabić, predsjednik i igrač KK Diadora. Rak je prostate 2. najčešći zloćudni tumor - u HR oboli u godini 1800 i umre 800 - u muškaraca, iako se vrlo lako dijagnosticira. U početnoj fazi razmjerno lako je izlječiv operacijom ili zračenjem u gotovo 100 posto slučajeva i dijagnosticira se iz krvi mjerenjem PSA. U "brkatom studenom" - Movember (moustache i November) su sudjelovali svi igrači i stručni stožer Diadore, a zajedno s Mr. Razor Barbershopom prikupilo se u Ulici Stjepana Radića 2.400 kuna. Ivan Mišković novčanu donaciju je predao poteštatu Branku Dukiću, predsjedniku Lige protiv raka Zadar.


DOMAĆA DVORANA

Entuzijasti su u subotu 27.10.2018. ušli u povijest OŠ Zadarski otoci, tako što su odigrali prvu službenu košarkašku utakmicu u školskoj dvorani osmoljetke ugostivši u njoj KK DOŠK iz Drniša. Prostor na Bilom Brigu na taj način je premijerno bio domaćin ljubiteljima kraljice igara budući je dosad služio samo kao dom zadarskih đaka i malonogometaša. I to nakon velikih napora brojnih zaljubljenika, ali i partnera Kluba koji su zaslužni što je sportska i školska dvorana dobila vrhunski semafor i prošla zahtjevan inspekcijski nadzor kako bi se tu u konačnici i odigralo prvo kolo najdražeg, Krešinog kupa.

"Odradili smo veliki posao, ali u tome sigurno ne bi uspjeli bez velike pomoći naših članova, ponajviše našeg najvećeg prijatelja i donatora, Thomasa Luburića, koji je osigurao sredstva da se taj semafor i postavi" - nadodao je u sjajnoj priči Željko Šolaja, član Uprave KK Diadora.


ASIST S NEBA

“Bilo je iznimno hladno dok sam išao na posljednju ovogodišnju Diadorinu utakmicu i kad sam sjeo na stolicu učinilo mi se kako je gledatelja puno manje nego inače, pomislio sam: Bilo bi ih više da nije tako zima i da su u prošlom kolu Dvozlatni uspjeli svladati prvoplasirani Omiš” - piše na službenoj stranici kluba kratki osrt Nebojša Gunjević. I nastavlja:

“Strategija se činila jasnom: zaustaviti Mimicu i pobjeda je na dlanu. I izvanredno je započeo Niko Marin, sve je išlo prema planu te je Mimica baš uštopan. A onda se Niko dao isprovocirati, osjećajima su potom dali maha još i Marčev i Troskot, koji je cijelu polusezonu odigrao s ozlijeđenim koljenom i morat će na operaciju. I tu je priči u Omišu bio kraj… Tribine su se pred sam početak susreta popunile pa je bilo i više gledatelja nego na zadnjoj domaćoj utakmici i uslijedio je najzanimljiviji susret sezone koji je Diadora bez Troskota, Marina i Kabića dobila te na ljestvici ostala druga. Stotinjak entuzijastičnih gledatelja stalno su uz klub i to je jedna od tri bitne stvari koje treba istaknuti. Druga prednost Dvozlatnih jest to što su klapa i igraju jedan za drugoga - što je preduvjet svakoga momčadskog uspjeha.

I kada jedini put ove sezone nije bilo tako, to je rezultiralo kiksem protiv Sukošana i sadašnjom nemogućnošću da se za viši rang izboriš sam, bez pomoći drugih. Te treće - Dvozlatni su čini mi se najjači kada igraju presing i tu bi obranu trebali iskoristiti koliko god je to moguće. Uz briljantan društveni angažman #Entuzijasti su i na sportskom planu više nego zadovoljili, no mnogi od nas s tribina voljeli bismo ih dogodine gledati u Prvoj ligi premda su nam, i bez toga, osvojena srca. Ako Dvozlatni nastave u zajedništvu s predanim radom, vjerujem kako još netko može svladati Omiš. Jer onima što rade sa srcem, ni asist s Neba nije čudan"...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano