FEŠTA NA 600 KOTAČA: Timun, pedala, tombola i riva plesača!

Nije lako ni ustati iz kreveta ranom zorom za blagdana i neradna dana, kamoli upregnuti uspavanu skupinu mišića i ruku i nogu, pa uz timun i okrečući pedale stopalima proći na dva kotača dobrih tridesetak kilometara. Istina, kako za koga, njima to i nije bila naročita zadaća…

Legenda i - nagrada

Kada je velika fritaja kapaciteta 400 porcija pašte-fažola bila gotovo prazna, 300-tinjak sudionika jubilarne 25. biciklijade Zadar - Vir, o tim ljudima se radi - već se na cilju odavno okrijepilo i osvježilo u iščekivanju izvlačenja nagrada na “tomboli nad tombolama”. Toliko ih je, ponovimo oko tri stotine iz različitih zemljopisnih područja, unatoč buri i zubatom suncu 26. prosinca netom prohujale nam 2018. vozilo tradicionalno božićno izdanje omiljene županijske biciklijade koja je slavila mali, ali značajan jubilej, “srebrni pir” kazali su u šali domaćini sportskog druženja.

“Naravno, svima vam želim sretan Božić i veliko hvala što ste došli i uveličali našu 25. Biciklijadu, nadam se da će vas na sljedećoj biti dvostruko više nego sada” - pozdravio je zamjenik načelnika Općine Vir, Antonio Vučetić, bicikliste iz svih mjesta Zadarske županije, ali i bližeg i šireg susjedstva, neke pristigle i na aktivan odmor iz inozemstva - Slovenija, BiH, Srbija, Austrija. A onda je nakon izvučenih dobitnika kompleta biciklističke opreme - od kojih nisu svi ostali na dodjeli nagrada nego će svoje komplete, napomenuto je, preuzeti u Vir turizmu - došao red na glavne nagrade izvlačenja: dvije lijepe bicikle vrijedne oko sedam tisuća kuna. Mountain Bike otišao je tako 57-godišnjem Neviju Radosu, zadarskom vatrogascu s Bokanjca, dok je City Bike novu adresu pronašao u dvorištu šestogodišnje Chiare Mirčeta. Po njega je nasmijanu malenu ljepoticu dovela ništa manje radosna mama Sanela.

“Lijepa i neočekivana nagrada. Toliko je velika da ne bi stala pod božićno drvce, super izgleda” - u šali i ozbilji je kazala gospođa Mirčeta. Nije prvi put na virskoj biciklijadi, ali je ovo sudjelovanje bilo prvo - premijerno - na Božićnoj biciklijadi između Zadra i Vira.

“Odlučile smo se rekreirati u vrijeme blagdana, jer inače sudjelujemo na brojnim biciklijadama. Također, sin Marko je član Biciklističkog kluba Zadar” - napomenula je kolegi Kažimiru Škrbiću ponosna Sanela.

Vatrogasac Rados, s druge strane, stalni je sudionik virskih biciklijada, ali još nikad nije imao sreće na nagradnim izvlačenjima. Za Božićnu biciklijadu posudio je bicikl, a onda ga je sreća obilato poljubila. Na Bokanjac se Nevio vratio s vlastitim Mountain Bikeom, i neka.

“Ha, osjećaj je sjajan, zaista sam sretan zbog nagrade, zbilja neočekivano i jako lijepo, sada imam sjajan bicikl za novi dolazak na Vir” - kazao je i on u diktafon širokog smiješka, od uha do uha. Iako nisu dobili tako prestižne nagrade, ništa manje sreće nije bilo kod dobitnika kompleta biciklističke opreme spakiranih u poklon vrećice “I love Vir”, a kao dobitnici izvučeni su: Ante Crnjak, Nikica Kirjan, Denis Šintić, Ivana Dadić, Perka Čirjak, Marina Šarlija, Duje Peričić, Klara Škopinić, Stefan Zupanić i Romeo Fantina. Svima su nagrade pored zamjenika načelnika Vučetića, podijelili destinacijska event menadžerica Nina Peroš i Petar Bitanga iz općinskog poduzeća Vir turizam.

Najstariji sudionik biciklijade ponovno je bio legendarni biciklistički šampion iz Arbanasa, 79-godišnji Šime Bajlo, a prema Viru je vozila i mlada zadarska biciklistička zvijezda, višestruka prvakinja Hrvatske Maja Perinović, koja odnedavno suvereno vozi za profesionalce u G.S. Top Girls Fassa Bortolo, Italija. “Najčešće dođem u ovom periodu da se pročistim od blagdanske hrane, haha” - kaže Maja koja je više puta sudjelovala na virskim biciklijadama. Dojam je uvijek isti, identičan.

“Lijepo okupljanje, o da. Najvažnije je da se ljudi druže i zabave uz promoviranje biciklizma” - dodaje uz napomenu kako joj odmor traje do kraja tjedna, a onda nakon predaha ponovno kreće s treninzima.

Tip Top i - okrijepa

Najznačajniji biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji odradili su destinacijska menadžment kompanija Vir turizam u suradnji s Biciklističkim klubom Zadar, virskim općinskim poduzećima Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, taksi kompanijom Taxi Vir, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći, uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar - Vir, nisu nam propustili notirati i referirati iz Virskog lista. Na otočnoj rivi pred brdom razdraganih plesača i plesačica uz puno svjetla, šušura i adventskih ukrasa svirala je grupa Tip Top, s rive podno Marjana, iz Splita, a za osvježenje i hvale vrijednu okrijepu aktera i posjetitelja pobrinuli su se delicijama marljivi djelatnici restorana Kotarina… P.L.


ATLETIKA: NASLOVI BENKOVCA

Na međunarodnom božićnom mitingu u Makarskoj atletičarke i atletičari Benkovca ostvarili su odličan rezultat. Talentirani “limači” osvojili su 19 odličja, 7 zlatnih, 7 srebrnih i 5 brončanih medalja. Najuspješnija je bila Marta Marinović (2008.) s tri naslova medalje, u skoku u dalj, u utrci na 60 metara i štafeti 4 x 100 metara zajedno sa Sarom Stijepić, Nikom Gašpar i Valentinom Šimunac. Sara Stijepić (2007.) uzela je zlato još u utrci na 60 metara, a Nika Gašpar (2007.) i dva srebra: na 60 metara i bacanju vortexa. Prve su bile i Fani Jurjević (2010.) i mlađa kadetkinja Barbara Pešut u utrci na 60 metara, kao i kadetkinja Matea Čerina u utrci na 100 metara. Dvije srebrne kolajne pokupila je Korina Vuksan Ćusa (2008.), u utrci na 60 metara i skoku u dalj. Drugi su bili i Bruna Vuksan Ćusa (2011.), Mihaela Šunić (2008.) i Jakov Šimunac (2010) u utrkama na 60 metara. Treći pak: Ema Erceg (2007.) u bacanju vortexa, Maja Bačić (2008.) u skoku u dalj i Lazar Vuletić (2010.), Roko Mate Uskok (2009.) i Stipan Bobanović (2008.) u utrkama na 60 metara.


KUĆA SLAVNIH: KUKOČ I GJERGJA

Košarkaška Kuća slavnih u Springfieldu objavila je najnoviji popis kandidata za 2019. na kojem se nalaze dva Hrvata - Toni Kukoč (50) i Zadranin Giuseppe Gjergja (81). Poznatom Splićaninu sa SAD adresom je to šesta nominacija, a ako bude odabran pridružit će se svom suigraču iz Jugoplastike i hrvatske reprezentacije Dini Rađi, koji je član košarkaške Kuće slavnih postao u 2018, Draženu Petroviću (2002.), Kreši Ćosiću (1996.) i Mirku Novoselu (2002.). Imena novih članova bit će otkrivena u Minneapolisu krajem ožujka na tradicionalnoj završnici sveučilišnog natjecanja...


TALENTI: BIBINJE I NK ZADAR

Lijepi blagdanski dar za “obitelj" nogometnog kluba sa Stanova. Kadeti NK Zadar osvojili su naslov Kupa Dalmacije, pobijedivši u Splitu, Zmaj iz Makarske rezultatom 5:1. Pod trenerskom palicom Dejana Butića igrali su: Luka Matasović, Dino Šimunić, Roko Delija, Antonio Galešić, Marko Jurica, Jakov Šarić, Stipe Silov, Boris Labus, Josip Stokić, Dominik Bačić, Ivan Marinović, Filip Smolčić, Ćendrim Memćaj, Richard Djeveljekaj, Donat Pantalon, Ivan Pavičić, Gabrijel Režan i Mate Strenja. Da ne izostaju rezultati kada se predano trenira dokazuju i mladi igrači - pioniri NK Bibinja, koji su pod vodstvom Harija Rančića osvojili prvo mjesto u županijskom natjecanju - ligi pionira skupine A. U 14 utakmica upisali su u polusezoni 11 trijumfa. Tri su utakmice odigrali neodlučeno, niti jednu nisu izgubili, postigli su 64, a primili samo devet zgoditaka. To su: Dominik Lisica (cap), Ivan Cindrić, Domagoj Dražić, Šime Jerak, Ante Jurjević, Frane Bralić, Marko Rašić, Andrija Škulić, Danijel - Petar Ukalović, Toni Delija, Filip Sorić, Mateo Torbarina, Luka Vuica, Luka Šimunić, Antonio Žunić, Toni Smolić i Donat Bugarija.


ŠAH: SPEKTAKL NA KOLOVARAMA

Na 25. šahovskom turniru "Zadar Open 2018." održanom u hotelu Kolovare, nastupilo je 154 igrača iz 22 zemlje, jedinstven igrački kadar proveo je sedam prosinačkih dana u Zadru u nezaboravnim “borbama“ na šahovskim “crno-bijelim” poljima. U tom mnoštvu bilo je devet velemajstora, 20 međunarodnih majstora i nekoliko vrhunskih mladih igrača, koji su uz veliki broj odličnih kadeta i prekaljenih veterana ovom turniru dali poseban značaj. Najboljima su podijeljene nagrade: prva je iznosila 2000, druga 1300, a treća 800 eura. Organizacijski odbor naročito je zahvalan Uredu za sport i kulturu grada Zadra, posebnu potporu su dali i hotel Kolovare, ali i "Liburnija" time što su svi sudionici mogli koristiti besplatno njihove usluge tijekom cijelog turnira. Također zahvale organizatora idu i Farosu, FG grafici kao i ostalima. Konačan poredak, prvih 10 u turnir A: Krzyanowski Marcin - Poljska, Artem Omelja- Ukrajina, Nikola Dukić Makedonija i Ante Brkić - Hrvatska, Jena Kumer Rakesh - India, Leon Livaić –Hrvatska, Dragiša Blagojević – Makedonia, Ibro Šarić-BiH, Robert Lončarić i Saša Martinović – Hrvatska, Turnir B: Yavor Nikola - Bugarska, Ivo Jelečević - BiH, Svetlana Yordanova - Bugarska, Ena Cvitan, Ivica Božinović, Damir Kralj, Boris Pešušić - Hrvatska, Slaven Rozić - BiH, Bogdan Božinović - Hrvatska, Peter Guthmann - Njemačka, Božićni turnir Zadar: Nuša Pedišić, Klara Begić, Jure Skoblar, Adrian gazić, Jure Tadić, Boma Benić, Romeo Šokota, David Brkić, Diara Vučenović, Ivana Nika Medić. Brzopotezni: Leon Livaić, Marko Sokac, Ivan Jakić - Hrvatska, Dixit Nikhil - India, Robert Lončar, Božidar Iveković - Hrvatska, Alex Krstulović - Mađarska, Luke Leon Mendonca i Ranver Mohite - India, Luka Sarić - Hrvatska. Naša čestitka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano