Državne tvrtke do golemog profita stižu na račun građana

Od 50 hrvatskih poduzetnika po visini prihoda, prema oblicima vlasništva pokazalo se da najveći prihod imaju poduzetnici u privatnom vlasništvu, no najveću dobit i najveći broj zaposlenih imaju oni u državnom vlasništvu.

Najveću dobit i dalje ostvaruje HEP i njegove tvrtke kćeri, koje s preko milijardu i pol kuna profita imaju gotovo dvostruko više profita od triju tvrtki s najvećim profitom iz privatnog sektora.

200 najvećih

Prema analizi Financijske agencije za prvih 50 poduzetnika po ostvarenom ukupnom prihodu u 2017. godini, oni u privatnom vlasništvu ostvarili su najveći prihod i to ukupno 104,5 milijardi kuna. Najviše je zaposlenih bilo kod 50 poduzetnika u državnom vlasništvu - 64.987, a ujedno su poduzetnici u državnom vlasništvu iskazali i najveću neto dobit od 3,2 milijarde kuna.

Odmah iza poduzetnika u državnom su oni u mješovitom vlasništvu prema visini ostvarenih prihoda s 52,0 milijarde kuna, dok su vodeći prema visini obračunatog poreza na dobit s 815,9 milijuna kuna te ostvarenoj dobiti razdoblja u iznosu od 4,1 milijardu kuna. Kako se navodi u izvješću, taj je skup poduzetnika iskazao gubitak razdoblja u iznosu od 2,2 milijarde kuna te neto dobit od 1,9 milijardi kuna, s tim što je zaposlenima obračunata najveća prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 7.450 kuna.

Jednako tako, i prosječna neto plaća zaposlenih na razini top 50 poduzetnika u druga dva oblika vlasništva, državnom (7.146 kn) i privatnom (6.844 kn), veća je od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.372 kn).

Svih 200 poduzetnika, po njih 50 s najvećim prihodom u svakom od oblika vlasništva, u ukupnoj neto dobiti hrvatskog gospodarstva sudjeluju sa 35,6 posto, u ukupnim prihodima sa 30,2 posto, te u broju zaposlenih sa 17,8 posto. Od privatnih poduzetnika po prihodu su najveći Prvo plinarsko društvo, Petrol, Pliva Hrvatska te Lidl, dok su državne tvrtke s najvećim prihodom Hrvatska elektroprivreda, zatim HEP - Operater distribucijskog sustava, pa HEP Proizvodnja te Zagrebački holding. U zadružnom vlasništvu najveći su poljoprivredna zadruga Prvča, PZ Napredak te ribarska zadruga Omega 3, dok su u mješovitom vlasništvu najveće Ina, Hrvatski Telekom i Podravka.

Profit na grbači građana

Zanimljiva je direktna usporedba Top 50 poduzetnika prema vlasništvu, odnosno njih ukupno 200, prema osnovnim podacima i financijskim rezultatima. Tako 50 najvećih tvrtki u državnom vlasništvu zapošljava gotovo 65.000 djelatnika, dok 50 najvećih tvrtki u privatnom vlasništvu ima za gotovo četvrtinu zaposlenih manje, odnosno gotovo 50.000 zaposlenih. Sa manje zaposlenih i manjim troškovima, jer je prosječna plaća nešto niža u privatnom sektoru, 50 najvećih privatnih tvrtki uspjelo je ostvariti više nego dvostruki veći prihod od 50 državnih tvrtki.

S druge strane, prosjek dobiti državnih i privatnih tvrtki na strani je onih u državnom vlasništvu, s kumulativnih 3,1 milijardu kuna u odnosu na 2,6 milijardi u privatnom sektoru. Međutim, kad se zna da najveću dobit državnih tvrtki generiraju Hrvatska elektroprivreda i njezine tvrtke kćeri HEP - Operater distribucijskog sustava i HEP Proizvodnja s ukupno više od milijardu i pol kuna dobiti, jasno je da realna slika privatnog i državnog sektora izgleda poprilično drukčije i da prosječnu dobit državnih tvrtki najviše generiraju građani i ostali poduzetnici plaćajući preskupu cijenu električne energije.

A da je cijena električne energije previsoka pokazuje upravo ta golema dobit HEP grupe, koja bi kao državna tvrtka trebala poslovati po principu što bolje usluge za što manju cijenu, a ne da profitom probija sve rekorde i da niti jedna druga tvrtka u Hrvatskoj, bilo privatna ili državna, nema niti približno toliko visoki profit.

Za usporedbu, tri privatne tvrtke s najvećim prihodom - Petrol, Pliva i Lidl, uspijevaju ostvariti tek 840 milijuna kuna profita ili gotovo dvostruko manje od HEP-a i dvije tvrtke u HEP-ovom vlasništvu.

Komentari