FOTO: Daruvarcu pet godina zatvora

Na pet godina jedinstvenog zatvora osuđen je u četvrtak, 10. siječnja 2019. Darko Kovačević zvani Daruvarac.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović pročitala je presudu prema kojoj je Kovačević dobio "za tešku tjelesnu ozljedu kazna je 4 godine i šest mjeseci, za prijetnju 10 mjeseci, to je pet godina zatvora", kazala je sutkinja.

Po završetku čitanja presude, Daruvarac je vraćen u istražni zatvor, gdje će biti do pravomoćnosti presude.

Na izricanju presude bila je pretučena djevojka u pratnji majke Ane Gurlice koja je po završetku kratko prokomentirala:

"Sud je rekao svoje".

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman nije htio komentirati presudu, dok je odvjetnik oštećene Milan Petričić izrazio zadovoljstvo presudom.

"Odluka o krivnji je očekivana, a kazna je stroga. Dakle, dat će primjer za druge. Ne znam je li moja klijentica očekivala, ali jučerašnji dan je pokazao da se očekivala odluka o krivnji, a kazna je stvar procjene suda" - kazao je Petričić.

Obzirom da je Petričić jedini koji se obratio predstavnicima medija, dakako pitalo ga se i za komentar Zakon o kaznenom postupku.

"Taj dio viktimiziranja žrtve kroz postupak je nešto što treba riješiti drukčije i to je problem ZKP-a" - komentirao je Petričić između ostalog.

Ipak, i on je priznao ulogu medija u ovom slučaju:

"Ono za što sam pohvalio medije je da su problematizirali nasilje nad žrtvama. Prema tome, pouka je puno šira od samog predmeta Kovačević".

Neizbježna je bila i usporedba da je prvi proces trajao šest mjeseci, a drugi je bio gotovo u dva dana, obzirom da je jučer počeo.

"Pitanje je je li se moglo ranije. Budimo iskreni, raniji sudac bi bio završio predmet da se nije razbolio" - komentirao je Petričić.


Presuda samo za televizije

Izricanje presude Darku Kovačeviću djelomično je prošlo iza zatvorenih vrata, a razlog je što su pristup izricanju imali samo predstavnici televizijskih kuća, dok pisani mediji nisu.

Odluka je to koja je, u najmanju ruku, nejasna jer je nepoznato zašto je sutkinja dala prednost jednima, dok drugima nije i tako zakinula dio medija.

Ostale pak novinare uputila je na glasnogovornika Denisa Klarendića s obrazloženjem da će od njega dobiti izjavu.


Komentari