U Sao Paulu se navija i - Brazil, Brazil i Hrvatska, Hrvatska!

Hrvatska, Hrvatska! Orilo se krcatom Lanxess Arenom, u Kölnu, Njemačka, koja prima 19.000 gledatelja. U nedjelju navečer barem pola tribine našlo se pod crveno-bijelim kvadratićima.

Hrvatska! Hrvatska! Orilo se u nedjelju navečer i nekoliko tisuća kilometara dalje, u centru Sao Paula! U Brazilu, zemlji sambe i "baluna" čiji su se rukometni reprezentativci suprotstavili - na koncu i očitali lekciju - na SP učenicima Lina Červara, u važnom prvom susretu drugog kruga natjecanja...

"Haha. Dobro, navijalo se i Brazil, Brazil, i Hrvatska, Hrvatska. Moram biti iskren, obožavam svoju rodnu grudu, ali i Hrvatsku obožavam. Ne znam koga više volim, navijam za oba nacionalna sastava!!" - nije bilo lako, našao se kako kaže u "slatkim mukama" Thiago Sato, Brazilac, popularni fizer, "brico", u frizerskom salonu Mr. Razor, u središtu Zadra.

“Iz Sao Paula sam, tamo sam rođen, živio sam i istina u Riju, i još nekim mjestima, školu i koledž pohađao sam u S. Paolu, tu su mi nekako temelji života, pa ga i osjećam kao najviše moj grad. Ima u njemu puno Japanaca, doseljenika, u četvrti gdje sam ja živio bilo je daleko više ljudi iz Japana. Pa sam tu i odrastao, naime, tata mi je pravi - Japanac” - otkriva nam i otkuda mu za Brazilca pomalo neobične crte lica.

U Hrvatsku je došao prije tri i pol ljeta, u srpnju 2015.

“Da, za stalno, barem se nadam. Nisam u mladosti puno čuo za Hrvatsku, za Jugoslaviju i Balkan - da. Pamtim kao šalu, da smo u Brazilu, na Mundijalu, hrvatski dres reprezentacije s kojom smo igrali na otvaranju zvali “picnic shirt” ili u slobodnom prijevodu stolnjak. Mislim kako sam samo to znao o Hrvatskoj i Hrvatima. I onda sam na zimu 2014. upoznao jednu “smišnu” Hrvaticu, na brodu na kojemu smo oboje radili, ja naravno kao brico, ona fizikalna terepeutkinja. Družili smo se, bili smo ekipa. Brzo smo krenuli hodati, skupa, ljubav na prvi pogled, nakon osam mjeseci smo rekli jedno drugom- Da. Točno 7.9. na Dan neovisnosti, na nacionalni brazilski praznik, i to u Danskoj, tamo smo bili mjesec i pol dana” - ispričao nam je za Narodni list prije mjesec -dva.

Minuli tjedan otišao je nakratko u posjet rodnoj domovini, trebalo mu je petnaestak sati leta iz europske zime put južnoaameričkog ljeta...

"Tu sam, došao sam za bakinu "cerimony", japanska tradicija, 50 dana nakon smrti, "spomen dan". Gledam utakmicu s prijateljima. Imam dresove Hrvatske i Brazila. Mjenjat ću ih prema rezultatu, ne volim izgubiti, haha" - otkriva za trajanja susreta. Kao i to da su prijatelji ljubomorni na njega, zbog - nogometa.

"Da! Pa svi su pitali za Svjetski kup, poznajem li Luku Modrića. Čuli su da je i on iz Dalmacije, iz Zadra" - komentira. Ponosan...

"Nogomet Ti je u Brazilu drugi Bog, svi igraju nogomet, ako imaš kao mali neku igračku, to je lopta. Pratim li HNL nogomet, huh, gledao sam na televiziji utakmicu Dinamo - Lokomotiva, pola sata, i rekao: ne mogu više... dosta... Hrvatska je izvrsna reprezentacija. U Brazilu imamo vrhunske igrače, ali nema emocija, to su redom zvijezde, ne igraju srcem, ne bore se, paze više na to kako će izgledati na fotkama, na društvenim mrežama... Tako da me nogomet sada skoro i ne zanima. Najbolji brazilski nogometaš? Definitivno Pele, pa naš Ronaldo, Luis Lima, igrao je za Milan, Inter, Barcu, Real, ali i za Corinthians, moj klub za koji navijam" - pojašnjava.

Uz suprugu Josipu Bosak, ima dva prekrasna sina.

"Thoriana i Liama. Prvi je napunio tri, drugi taman godinu dana. Bili smo zajedno u veljači i ožujku u Brazilu, ne idem mnogo, otkada sam tu svega dva puta, skupa je karta, iz Hrvatske ima i 16-18 sati leta. Tamo su mi tata, mama, dvije sestre, dvije baka, otac tu nije bio, ali su bile sestre i mama. Kako je tata Japanac, rođen u Osaki, imam i tamo užu i širu rodbinu, ali osjećam se kao Brazilac. Živimo u Vrsima, punica je super, ona ne zna portugalski, ja nisam baš bio najbolji s hrvatskim, i mir u kući, haha... Naravno, šalim se, ona je najbolja punica koju sam mogao dobiti, divna osoba. I tu me opet pomazila sreća” - kaže Thiago Tokumatsu Sato, koji je u Zadru dobio i nadimak Sauđi - portugalski saude, živjeli - a strast prema frizurama otkrio u dječačkoj dobi, kao đak osnovac...

Komentari