FOTO: Noć muzeja 2019. u Zadru

Mnogobrojni posjetitelji iskoristili su priliku i posjetili zadarske muzeje u sklopu 14. Noći muzeja.

Već od 18 sati Zadrani su svih generacija krenuli u obilaske, a imali su istinu u pnudi zanimljiv program.

Muzej antičkog stakla u Zadru, uz bogat cjelovečernji program poštujući zadanu temu "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" nudio je i mogućnost skeniranja QR koda koji se u muzeju nalazio na službenim plakatima. Posjetitelji koji su se na taj način prijavili na FB stranicu i podijelili svoj doživljaj sudjelovali su u nagradnoj igri, a dobitnici su tri objave s najviše lajkova.

Tom prigodom posjetili smo i izložbu Oksane Veber pod nazivom "Čarobno staklo" koja se otvorila tu večer.

Pored razgleda stalnog postava (preko 2.000 komada cjelovite staklene građe iz doba antike, razdoblja od I. st. prije do V. st. poslije Krista), uz popust na suvenire i publikacije (20 posto), tu su radionice za djecu "Izrada radioničkih reljefnih žigova u glini" pod paskom kustosice Biljane Lovrić, kao i puhanje stakla i izrada staklenog nakita na plameniku uz nadzor Marka Štefanca, izložbe "Čarobno staklo" - autorica akademska slikarica Oksana Veber, "Staklene svjetiljke kroz vrijeme" - dr.sc. Vedrana Jović Gazić i dr. sc. Berislav Štefanac, predstavljanje knjige "Autohtona kuharica Zadarske županije" - Renato Kraljeva i degustacija jela, izrada staklenog nakita i minijatura tehnikom rada na plameniku demonstrantice Ivane Matković, koncert - Combo blues banda i ponoćna lutrija.

Narodni muzej kroz kulturna ruta naziva "Zadar - grad - utvrda" nudio je pak upoznavanje s identitetom grada obilaskom fortifikacijskog sustava Zadra, a upravo Mali arsenal, kao polazna točka, služi kao multimedijalni, izložbeni i virtualni centar za posjetitelje koji na interaktivan način - putem multitouch ekrana i aplikacija - prezentira razvoj zadarskih fortifikacija.

U Kneževoj palači traje stalni postav podržan 3D holoprojekcijom segmenta ZD povijesti XIX stoljeća: Šest salonskih priča Hrvoje Perice, uz izložbu: 18. triennale hrvatskog slikarstva Plavi salon naslovljen Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu u organizaciji Galerije umjetnina NMZ-a. Također se otvorila izložba 100 nacrta i crteža, i 30 maketa, učenika Tehničke škole Zadar "Naša perspektiva" u suradnji Pedagoške službe NMZ-a i TŠZD-a (prof. Jadranka Vdović i Lucija Melada).

U Gradsku stražu i ložu bio je postav "Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije", mogućnost uvida u seosku tradicijsku kulturu područja obogaćena keramikom iz Ervenika.

Tom prigodom održana je i promocija suvenira - lutkice s hrvatskim narodnim nošnjama, dok je KUD Koledišće iz Jezera na otoku Murteru izvodio starinske plesove i običaje svoga mjesta.

Komentari