TOP: Banović, osmerac, mladi Komazec i Starčići iz Novigrada…

Bilo je to godine, ne doduše ‘903., ali jest 1989, prije ravno tri desetljeća. Davno smo se složili kako je vrijeme, pa onda i njegov protok, poprilično relativan pojam. Pa su i minulih 130.000 i plus dana u proteklih 360 mjeseci nekima davni i dugi, a drugima proletjeli kao sat ili sekunda...

Ljubav i ritam

Pretražili smo arhiv, i među debelim zelenim koricama na požutjelim stranicama Narodnog lista pronašli čitavo brdo, planinski lanac, zanimljivih priča i tekstova kojima su ondašnje kolege u redakciji nad bedemima, mnogi među njima i današnji vrli i vrsni novinari, navedene zime popratili zbivanja u Zadru i bližoj, ali i široj okolici u osvit skorih i navješćujućih povijesnih događanja.

Pratimo i notiramo na tom tragu kako su posljednje sovjetske trupe napustile Kabul, čime je završena devetogodišnja sovjetska vojna intervencija/okupacija Afganistana. Na Kosovu otprilike istodobno otpočeo je generalni štrajk albanskih rudara u rudniku Trepča. Razlog - najavljene ustavne i političke promjene koje su trebale pokrajini ukinuti tadašnju široku autonomiju, potporu im potajno pruža hrvatsko, a otvoreno slovensko rukovodstvo, na čelu sa Milanom Kučanom, dok pred gotovo milijun ljudi, na mitingu u Beogradu, srpski lider Slobodan Milošević najavljuje uhićenje albanskih dužnosnika i slamanje prosvjeda rudara.

Uhapšeni su Azem Vlasi, kao i Azis Abraši i Burhan Kavaja. Predsjedništvo SFRJ “zavodi” izvanredno stanje na Kosovu, tenkovi JNA, zajedno sa srpskom policijom, guše albanski otpor, iz megafona se čuje: “nitko ne sme da vas bije”, rasplamsava se i najavljuje “krvavi trag” - tzv. “Antibirokratska revolucija”. Na velikom okupljanju radnika, studenata i učenika na poticaj “braće i suseda” sa sjevera, ispred skupštine u Titogradu, zahtjevaju "hleba i rada". Ante Marković, član predsjedništva SR Hrvatske, izabran je za novog predsjednika Saveznog izvršnog vijeća, rock-grupa Prljavo kazalište održava nezaboravan koncert u središtu Zagreba pred 200.000 ljudi, što je bio predznak raspada ex Yu u kojoj hara troznamenkasta inflacija, u veljači 346 posto, dobro ste pročitali, nije pogreška. Jedan američki dolar vrijedi 7.985 dinara.

U istočnoj Europi žestoki prosvjedi nagovještavaju kraj Hladnog rata i rušenje Berlinskog zida. Pronalazimo da je rumunjski predsjednik Nicolae Ceauşescu zajedno sa suprugom strijeljan, čime je u toj zemlji okončana vladavina komunizma. Vlasti u Varšavi i službeno su optužile sovjetske službe sigurnosti za likvidaciju u Katinskoj šumi 1940. preko 4.200 poljskih oficira. 1. 1. stupa na snagu Montrealski protokol o zaštiti ozonskog omotača, 4. 1. - incident u Zalivu Sidra - dva su američka F-14 oborila dva libijska MiG-23, 7. 1. - Akihito postaje car Japana, nakon smrti oca Hirohita, 22. 1. - vrlo jak potres na zapadu Tadžičke SSR, odnosi 274 života. Iranski vjerski vođa Ruholah Homeini poziva muslimane da ubiju Salmana Rushdieja, autora Sotonskih stihova, serijski ubojica Ted Bundy pogubljen je na električnoj stolici, sonda Fobos 2 SSSR-a ušla u orbitu oko Marsa. Satelit Astra 1A starta 1.2. s prijenosom TV signala, počinje emitiranje Sky, MTV Europe i Eurosporta. U SAD George Herbert Walker Bush nasljeđuje Ronalda Reagana na mjestu predsjednika, umire Salvador Dali, španjolski slikar, ksenofobni alkoholičar usmrćuje petoro dece u školi u Stocktonu, Kalifornija - nakon čega će biti donesene mjere protiv poluautomatskog oružja.

United Airlines Flight 811: na avionu blizu Honolulua otpala su teretna vrata, što je izazvalo eksplozivnu dekompresiju - devet putnika izletjelo iz zrakoplova. Riva se priprema za trijumf na Pjesmi Eurovizije, Mateja Svet osvaja zlato u slalomu i broncu veleslaloma na SP u Vailu, rodili su se Vatreni Ivan Perišić, i Marko Marin, ne nastavnik i medijski pregalac, već njemački nogometaš. U Donatovom gradu, na svečanosti u sali hotela Kolovare, uručena su priznanja najboljim sportašima iz 1988. Dane Vučenović, glavni i odgovorni urednik NL, i Vjekoslav Šuljić, u ime SFK Zadar, podijelili su ih Jasminki Banović, bacačici kugle ASK-a, No1 mladom košarkašu kontinenta s EP u Titovom Vrbasu, Arijanu Komazecu i državnim prvacima - osmercu juniora VK Jadran.

Tom prilikom 11 zaslužnih sportskih zaposlenika dobilo je zaslužene plakete za 30 ljeta požrtvovna rada: Milovan Borojević, Ante Lonić, Mario Lončar, Milan Ljubičić, Mario Mikin, Dinko Milković, Ludvig Pelicarić, Tomislav Teofilov, Ante Žunić, Branko Višak i Zdravko Dacijar. Mladci s Lipotice: Marko Perinović, Đorđe Čupić, Alvin i Leopold Kolega, Tomislav Antišin, Zvonimir Buterin, Ratko Bilić, Bogdan Milin i kormilar Dario Varga, pohvalili su naročito voditelja Romana Bajla, bez kojega, kako su ustvrdili, ne bi bilo ni uspjeha: “On je u nas usadio ljubav prema veslanju, i osmercu, najelitnijoj disciplini, u kojoj Jadranu godinama nema premca” - poručili su presretni uglas. Prošlo je devet-10 mjeseci od rasprave pod nazivom “Ustavne promjene i sport”, a da se u ZD - informira nas Narodni - "kritički" - na tu temu nije “do sada pojavila niti jedna ozbiljna ideja”.

KK Zadar je zato - standardno - nezaobilazna tema. U trećem kolu Kupa Radivoja Koraća glatko je slavio u dva sraza protiv grčkog Olympiakosa, u prvom “neizvjesnost je trajala svega nekoliko minuta, vrlo brzo su domaćini stekli neuhvatljivu prednost koju su povećavali kako je utakmica odmicala”, završilo se rezultatom 116-97 (57-38), a igrali su: Pahlić 8, Popović 26, Čurguz, Šarić 25, Šarlija 13, Blažević 6, Mujagić, Vranković 8, Trifunović 8, Komazec 22. Na gostovanju, u uzvratu slično: 66-77. Međutim, u polufinalu kvalitetnijim se ipak pokazao - Partizan.

“Beograđani su bili bolji i zasluženo idu u finale, ali mi je krivo što nismo ostvarili barem pobjedu na svom parketu, pred našim navijačima. Prezadovoljan sam učincima Vrankovića i Komazeca, treba im se priključiti još dva-tri pojedinca da bi slavili u velikim utakmicama” - iskreno zbori “kormilar” Dragan Šakota.

Momci su upali u pun ritam. Tukli su Smelt Olimpiju 89-85, iako su na poluvremenu gubili 43-48, onda i Hapoel iz Tel Aviva, 87-72. Eh, da. Nostalgija. Tu - zar se mora pojašnjavati - sasvim opravdana. Odigrani su i posljednji susreti turnira u malom nogometu, koji je u Jazinama okupio 44 sastava. U poluzavršnici Vrčevo je penalima 5-3 izbacilo Hajduka, dok su Starčići iz Novigrada u ruletu s bijele točke identično učinili s postavom Babina Duba, 3-2. U bitki za 3. poziciju Hajduci iz Pridrage su dobili BD 2-0, golovima Čuline i Kokića, a titulu su prigrabili Novigrađani svladavši Vrčevljane 3-1, pogocima Rančića, Vukića i Dadića uz počasni zgoditak Bučića. Za naj golmana izabran je Drago Gajić, vremešni vratar NOŠK-a, a naj igrača - Zoran Troskot, iz “drugoplasiranog tima”.

U Jedinstvenoj HR košarkaškoj ligi Borik Sunturist je poražen kod Jugoturbine u Karlovcu 84-76, a Kali je kod kuće pobijedio Oriolik Jesinje 77-67. U NK Zadar traje prijelazni rok, došli su: Žarko Kružević (Sloga Mravinci), Elvis Bakić (Primorac), Branko Uzelac (Sloboda), Marinko Paleka (Omladinac), Damir Rajčević (Smoković), Dado Smolić i Vili Begonja (Puntamika), a otišli: Vukčević (Primorac), Krupić, Lazović, Gnjatović, Perica Zdrilić, Mladen Fabijan, Ivica Budan (Bagat), Damir Marić (Rudar) i Jordan Mišlov (neregistriran). Momčad uzima Kup Zadra u konkurenciji 1 prvoligaša i 2 drugoligaša. Trener Tomislav Bašić stoga najavljuje prave rezultate u proljetnom dijelu prvenstva Međurepubličke lige- Zapad. Po utakmicama: Zadar - Šibenik 2-0 (Jelić, Bakarić), Borac (Banja Luka) - Dinamo (Zagreb) 2-0 (Bogdanović, Buvač), Dinamo - Šibenik 3-2 (Soldo, Pavličić, Lesjak/Marenci 2), Zadar - Borac 2-1 (Rakić, Jelić/Lupić), NK Zadar je primio prijelazni pehar Prodajnog centra Gorenje i kristalnu vazu SN-a. Najboljim igračem proglašen je Albert Pohor (Borac), vratarem Radenko Šimunov (Zadar), a strijelacem Igor Jelić, uručene su im nagrade Ribomaterijala i NS Zadar. “Plave” su tjedan iza u prijateljskom dvoboju dobrih susjeda savladali “Bijeli”, Hajduk iz Splita 4-1.

Karate klub Dalmacija upisuje 320 novih članova koji u tri skupine vježbaju u dvoranama “Veljka Vlahovića”, MZ Brodarica i SC “Ante Banina”. Ludvig Pelicarić, Zdravko Dacijar, Milan Ljubičić i Dinko Milković, proročki upozoravaju “na sve manji broj volontera u sportskim klubovima, na neizvjesnu budućnost financijski slabih sportova kojima ukidanje SIZ-a fizičke kulture može značiti i raspad sistema”. Pri tome tvrde kako ih sadašnjost u mnogome podsjeća na period prije - tri desetljeća. U prostorijama SRD Zubatac odvila se prigodna fešta povodom prestanka aktivnih nastupa Joška Radmana. Teški dani su za skakače u vodu, “od talentirane Vesne Sorić (12) do Arna Longina, veterana na zalasku, vlada - takmičarska praznina”. Klub počiva na entuzijazmu nekolicine ljudi koji su se umorili, a “nepobitna je činjenica da morska orijentacija zadarskog sporta godinama pati od morske bolesti, vodeni su sportovi maleni i dovedeni do ruba egzistiranja”.

Na SIZ-u nema nezaposlenih profesora tjelesnog odgoja pa su u sportskim društvima prisiljeni angažirati osobe bez ili slabog stručnog znanja, nažalost većinom one “kojima je kičma nešto savitljivija tvorevina”. Trener Davor Matošević za boravka u Parizu upoznao je Tomislava Ivića, u kampu Paris S. Germanie, FRA velikana. Bilježimo odlične nastupe atletičara Borislava Devića i Slobodana Miolovića, golbalista Tomislava Teofilova i Adama Kablara, kuglača Poličnika, sportskih ribolovaca Neda Bonja i Eduarda Baričevića. Evidentiramo i netom “ustoličeni” Izvršni odbor ASK-a. Unutra su: Bosiljko Bencun, Niko Jozić, Josip Štulina, Gojko Kasap, Radojka Franzotti, Miljenko Kovačević, Zdenko Matešić, Vladimir Grgić, Ivo Gregov, Nedjeljko Perkušić i Marko Prendža. U Biogradu na Moru je sportska dvorana “ušla u program samodoprinosa, ali je izgradnju zaustavila - lista prioriteta”. I tamošnji rukometaši su - kaže reportaža - “prošli put od Republičkog ligaša do umalo gašenja kluba, atletika se bazira isključivo na trkačkim stazama, ali bez staza”.

Predsjednik i kapetan

NK Nova Zora iz Filip Jakova bi prvi put u povijesti - piše u vjesticama Narodni list - trebala igrati na svom igralištu, predsjednik KK Jazine je kapetan juniorske ekipe kluba - Hari Matas, a tajnik - Dražen Radeljić, kolega mu i vršnjak. U HNL- Jug Primorac (BnM) i Solin remizirali su 2-2. U domaćim dresovima su travnjakom branili, dodavali, napadali i zabijali: Modrić, M. Šarić (Kapetanović), Budanović, Jurišić, Marić, Eškinja, Rančić, J. Šarić, Gnjatović (Vulin), Birkić, Požarina. NK Velebit je dobio Mosor (Žrnovnica) 2-0. U benkovačkim kopačkama su nastupili: Kasum, Cupać, Malbaša, Čalić, Vrcelj, Zorić, Mikulić, Škeljo, Gagić, Bogunović i Uzelac.

Komentari