Predstavljen projekt za očuvanje pomorskog okoliša

U Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u utorak, 12. veljače 2019. na konferenciji za medije predstavljen je projekt NETWAP - NETwork of small "in situ" WAste Prevention and management initiatives".

Kako je naglašeno, svrha ovog projekta je suočavanje s potencijalnim štetama u okolišu i poboljšanje kvalitete pomorskog okoliša u odabranim lokacijama programskog područja kroz poticanje razine svijesti u lokalnim zajednicama, jačanje kapaciteta, znanja i vještina te autonomije donošenja odluka, sukladno metodologiji održivog gospodarenja otpada koja se temelji na inovativnim tehnologijama i postupcima.

Projekt se provodi u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Partneri u projektu s hrvatske strane su Čistoća d.o.o. te Institut Ruđer Bošković (IRB), dok su partneri s talijanske strane Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l'energia e lo sviluppo economico sostenibile (ENEA), Molise Verso Il 2000 S.R.L. -Società Consortile A.R.L., Fondazione Fenice O.N.L.U.S. te Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto (UCV).

Provedba projekta trajat će do 31. 12. 2020. godine. Vrijednost projekta iznosi 1.480.153,25 €, od čega je 1.258.130,26 € sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Pitanje prevencije nastajanja štete u okolišu i poboljšanje kvalitete morskog okoliša teme su oko kojih smo okupili ovo projektno partnerstvo i gdje želimo napraviti daljnji razvojni iskorak. To vidim kao iznimno koristan pravac razvoja te mogućnost učvršćivanja veza između Zadra i naših prvih susjeda s kojima dijelimo resurse, ali i skrb o očuvanju Jadranskog mora. Projekt je ovo na kojemu jedni od drugih možemo učiti, a nama kao gradu se pruža prilika primijenjivati u svome radu najbolje europske prakse" - kazao je tom prigodom gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Na predstavljanju projekta bili su i predstavnici projektnih partnera: Adolfo Fabrizio Colagiovanni (Molise verso il 2000), Francesco Pulejo (Foundazione fenice) i Neven Cukrov (Institut Ruđer Bošković).

Komentari