Roditelji i djeca ne znaju da je fizičko kažnjavanje zabranjeno

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 6.000 ispitanika tijekom proteklih mjeseci provela je Udruga roditelja "Korak po korak“ u okviru projekta "Osnažimo pravo djece da budu sigurna“.

Oko polovica mladih ispitanika i trećina roditelja je izjavila kako ne znaju da je u Hrvatskoj tjelesno kažnjavanje zakonom zabranjeno. Gotovo 40 posto mladih izjavilo je da će kao roditelj koristiti tjelesno kažnjavanje kada dijete to zasluži što ukazuje da mladi nisu pripremljeni za pozitivne oblike roditeljstva. Oko 30 posto ispitanih stručnjaka u školama i dječjim vrtićima ne znaju da ih u Hrvatskoj zakon obvezuje na prijavu kršenja djetetovih prava, dok je svim ispitanicima zajedničko nepovjerenje u sustav i provedbu propisa i zakona.

Rezultati upitnika koji su ispunjavali učenici srednjih škola, pokazali su tako da čak 64 posto srednjoškolaca u svojim školama pronalaze prostor u kojem mogu razgovarati s osobom od povjerenja. Mladi su ocijenili da je njihova okolina sigurna, ali je istovremeno više od 30 posto izjavilo da smatraju kako je većina njihovih vršnjaka doživjela fizičko nasilje u obitelji, odnosno više od 36 posto da su njihovi vršnjaci doživjeli nasilje od svojih vršnjaka.

Kad je riječ o roditeljima, zabrinjava činjenica da je tek svaki peti roditelj u istraživanju sudjelovao u nekom obliku edukacije o nasilju tijekom protekle godine. Roditelji su pokazali kako nemaju previše povjerenja u sustav. Više od polovice izjavilo je da smatraju kako nakon prijave nasilja počinitelj neće biti primjereno kažnjen, a gotovo 40 posto smatra da sustav neće zaštititi dijete od daljnjeg nasilja.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano