Ljubitelji prirode i penjanja slave 115. rođendan

Prije 11 desetljeća kako tvrdi požutjela listina iz Državnog arhiva, "s ciljem pronalaženja, istraživanja i opisivanja prirodnih i kulturno-povijesnih vrednota na području kraljevine Dalmacije” 1899. u Zadru je osnovano Planinarsko i turističko društvo Liburnija.

Briga o šumama

-Ne sjećam se, možda su u tome sudjelovali i moji pradjedovi ili prabake, tko zna, haha. - veli nasmijani Domagoj Diklić, predsjednik PD Paklenica. Ovo je društvo, udruga, nasljednica i baštinik ranije spomenutoga utemeljenog na inicijativu kotarskog poglavara Lavoslava Golfa, koji je bio i prvi potpredsjednik društva. Predsjednik je bio Alfred knez Borelli. Godinu dana kasnije pri društvu je osnovana i speleološka sekcija.

-Liburnija je organizirala prve izlete za građane Zadra na obližnje otoke, uredila prva planinarska skloništa na Velebitu i označila prvu planinarsku stazu koja vodi prema Svetom brdu, preko kanjona Paklenice i Starigrada. Članovi Liburnije postavili su temelje ne samo zadarske već i hrvatske speleologije, pa njima u čast Speleološki odsjek PD Paklenica nosi ime Liburnija - ističe Diklić, napominjući kako se nakon Drugog svjetskog rata, planinarstvo u Zadru nanovo afirmiralo, no s izmijenjenim prioritetima i poljima djelovanja. Tako se i društvo okrenulo ekologiji i promociji planinarstva što je rezultiralo brigom o šumama, definiranjem planinarskih komunikacija kao i izgradnjom planinarskih objekata.

-Planinarsko Društvo Paklenica danas je jedino planinarsko društvo u Zadru i okuplja preko 700 zaljubljenika u planine, prirodu i uz to vezane aktivnosti. U okviru društva djeluju Speleološki odsjek Liburnija, Sekcija turno skijanja, Sekcija sportskog penjanja, Markacistička sekcija i Sveučilišna sekcija. Društvo upravlja i održava Planinarski dom Paklenica i još četiri planinarska skloništa: Stap, Zavrata, Struge i Vlaški grad. Ti su objekti stalno otvoreni i, osim Planinarskog doma Paklenica, besplatni za korištenje svim planinarima i izletnicima - napominje pedsjednik PD Paklenica.

Kroz svoju dugu povijest članovi udruge sudjelovali su u pohodima na mnoge svjetske vrhove uključujući i najviše vrhove svih kontinenata. Nedostaje samo Antartika. U nizu važnijih uspona posljednjih godina valja istaknuti uspone alpinistice Jana Mijailović, članice ženske alpinističke ekspedicije koja se penjala na Mt. Everest, a bila je i član četveročlana ekipe zadarske Stanice GSS-a i PD-a Paklenica u sastavu Siniša Primožić, Jana Mijailović, Šime Sorić i Nenad Zdrilić koja je osvojila 6194 metara visoki Mt. McKinley, najviši vrh u Sjevernoj Americi. Tekuća 2014. za društvo je bila vrlo aktivna i puna promjena.

-Na javnom natječaju početkom godine odabran je novi domar planinarskog doma, Dalibor Bračić. Na Skupštini Društva održanoj 6. svibnja izabrano je i novo vodstvo. Možemo reći da je gotovo došlo do logične smjene generacija. Umjesto Daniela Nečasa Hraste izabran sam na mjesto predsjednika, a na mjesto dopredsjednika umjesto Ivice Došena izabrana je Marija Škoda. Također je tajnk postala Vesna Dukić, umjesto Dragoljuba Begovića - nabraja Diklić, otkrivajući kako je uz redovite aktivnosti nastavljen i vrlo značajan projekt obnove planinarskog skloništa Vlaški grad. Sklonište je izgrađeno 2001. dobrovoljnim radom članova PD Paklenica na mjestu drvene vojne barake, a zahvaljujući atraktivnom položaju u strogo zaštićenom području u granicama NP Paklenica i blizini najposjećenijih i najviših vrhova Velebita, postao je nezaobilazno u planinarskom svijetu i iznimno posjećeno te je ujedno i obavještajna točka HGSS-a. Kako je najvećim dijelom izgrađeno iz trošnog materijala, nakon 15 godina je gotovo potpuno dotrajalo, pa standardi i potreba za što većom sigurnosti posjetitelja nameću potrebu za temeljitom i što kvalitetnijom i trajnijom obnovom objekta.

Uz potporu Ministarstva obrane i NP Paklenica, ali i velikim zalaganjem voditelja radova Jose Krpete, organizirana su dva helikopterska transporta građevinskog materijala. Na ovu, izrazito nepristupačnu lokaciju dopremljen je sav potreban alat i materijal za izgradnju novih temelja. Kompletan alat i materijal su adekvatno zbrinuti i pred Društvom je sada zahtjevan zadatak prikupljanja financijskih sredstava za izvedbu skorih proljetnih radova- izvještava čelni čovjek zadarskih planinara. U sklopu transporta građevinskog materijala na Vlaški grad održana je velika eko akcija „Zelena čistka“. Volonteri PD Paklenica iz Zadra, PD Belveder iz Biograda i PD Babulj iz Bibinja su na lokaciji Ivine vodice u sklopu NP Paklenica sakupili preko 10 kubika smeća zaostalog iz Domovinskog rata, većinom ostataka konzervi, staklenih boca i plastičnog otpada. Otpad je sortiran i transportiran helikopterom MORH-a. Podsjetimo sa su članovi PD Paklenica lani u sličnoj akciji u sklopu „Zelena čistke“ sa lokacije Vlaški grad uklonili preko 15 kubičnih metara otpada.

U suradnji sa PD Belveder iz Biograda pokrenuta je i akcija obnove i uređenja staze Modrič-Stanići-Kneževići-Libinje kroz građansku inicijativu „Put koji život znači“. koja je pak financijska sredstva dobila iz Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita kao dio programa Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Pri tome su podršku dali Općina Starigrad, TZ Općine Starigrad i Nacionalni park Paklenica- ne propušta spomenuti Diklić, dodajući kako su u nekoliko radnih akcija, koliko je bilo potrebno da se uredi i nanovo markira 15 kilometara staze, sudjelovali su mnogi volonteri, mještani, ljubitelji prirode, članovi PD Belveder i PD Paklenica,te članovi Markacističke sekcije PD Paklenica.

Izleti i speološka škola

Osim ovih značajnih akcija valja istaknuti i da je u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar organizirano i održano desetak izleta. Priređena je i tradicionalna Opća planinarska škola koju je u 2014. završilo 56 polaznika. Sekcija sportskog penjanja održala je i svoju školu sportskog penjanja na kojoj je potrebna znanja i tehnike steklo 16 polaznika. Priređena je i speleološka škola, a članovi SO Liburnija istražili su i kartirali brojne speleo objekte na području Južnog Velebita i zadarskih otoka.

Fešta 11. i 12. listopada

U povodu 115. rođendana zadarskih planinara, PD Paklenica zajedno sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar 11. i 12. listopada za planinare i građane organizira izlet na vrh Liburnija. U planinarskom domu Paklenica organizirat će se velika proslava, a naknadno će biti objavljeni detalji i datum održavanja. Inače, upis novih članova u PD Paklenica i produljenje članstva kupnjom članske markice moguće je svakim radnim danom od 8 do 12 i od 18 do 20 sati, na adresi Majke Margarite 6, u prostorijama Društva. Iskaznica vrijedi za kalendarsku godinu, a članarina inosi: zaposlenima 60 kn, odnosno 40 kn mladeži, nezaposlenima, invalidima i umirovljenicima. Iskaznica stoji 10 kuna.

Malo novca bez donacija

Društvo se najviše financira iz članarine koju plaćaju njegovi članovi, a manjim djelom prihodima planinarskog doma ili potporom Zadarske županije i Grada Zadra. Svaka pravna i fizička osoba koja želi donirati Planinarskom društvu Paklenica može to učiniti u prostorijama Društva, od 8 do 12 i od 18 do 21 sata, ili preko žiro računa: hr 88 2340 0091 1100 3279 2 - Privredna Banka Zagreb d.d. Poželjno je da se uz svaku uplatu naznači i namjene odnosno sekcija kojoj se doniraju sredstva.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano