U Zadru predstavljena knjiga “Sela i stanovi na Velebitu”

Preko 2.200 fotografija na 744 stranice knjige “Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka”, predstavlja Velebit u kojem je čovjek, Podgorac i Ličanin, kroz stotine godina rada i života na toj surovoj i veličanstvenoj planini vlastitim rukama uklesao svoje postojanje, a zatim nestao.

Velebit kao kralježnica spaja sjever i jug Hrvatske, a unatoč surovim uvjetima za život tijekom vremena na svojim je obroncima udomio oko 800 sela i zaseoka. Upravo taj život, danas nestao iseljavanjem, nadahnuo je prof. Anu Lemić da u Velebitu pronađe tiha svjedočanstva o Ličanima i Podgorcima, kojima je ta planina, osim nacionalnog ponosa bila ujedno i hranitelj i branitelj.

Prof. Ana Lemić na zadarskom je Sveučilištu promovirala svoju knjigu “Sela i stanovi na Velebitu”, kao što je i obećala na prvom predstavljanju knjige u Gospiću u veljači ove godine, kojoj su nazočili i novinari Narodnog lista.

Na jučer održanoj promociji prof. Lemić je u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta na novom kampusu okupljenima prepričala na koji je način nastala ova knjiga i kako je kroz 20 godina istraživanja po Velebitu i upoznavanja skrivenih, napuštenih i još uvijek živućih sela, upoznala jedno sasvim drukčije lice planine koju gledamo u dajini.

Treba spomenuti i da je recenzent knjige poznati esejist, pjesnik i prevoditelj Tonko Maroević, koji je, uz niz zanimljivih fotografija, ovu knjigu istaknuo i po vrijednosti za toponomastiku, odnosno hrvatski jezik koji se pokazuje u imenima velebitskih zaseoka.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano