Info centar za mlade predstavio Europsku volontersku službu

Prvi lokalni Info centar za mlade u Zadru krenuo je sa svojom prvom aktivnošću, predstavljanjem Europske volonterske službe (EVS) maturantima Prirodoslovno-grafičke škole i Gimnazije Vladimira Nazora u Zadru, u četvrtak 30. listopada u 13.10 h u Multimedijalnoj dvorani škole.

Lokalni Info centar za mlade Zadru održao je predstavljanje Europske volonterske službe (EVS) u suradnji s Info Zonom iz Splita - Regionalnim Info centrom za mlade, javljaju iz zadarske udruge za mlade CINAZ.

U Multimedijalnoj dvorani škole okupilo se tridesetak učenika koji su htjeli znati nešto više o Europskoj volonterskoj službi, programu koji omogućuje volontiranje u stranoj zemlji čak do 12 mjeseci.

Za volontere EVS programa sudjelovanje je besplatno, a osigurani su smještaj, hrana, osiguranje, mjesečni džeparac i putni troškovi. Svoja iskustva i dojmove na samome predstavljanju EVS-a ispričale su i volonterke Yordanka iz Bugarske, te Dominika iz Poljske, koje trenutno volontiraju u udruzi Argonauta na Murteru na godinu dana.

Volonterke su istaknule kako je potrebno imati hrabrosti za ovakvu odluku, no maturantima su poručile da svakako iskoriste ovu priliku, barem na par mjeseci. Ističu kako su volontirajući kroz EVS projekt naučile mnogo toga; poput rada s djecom, naučile su hrvatski jezik, izgradile su samopouzdanje, upoznale su se s hrvatskom kulturom i prirodnim ljepotama, te upoznale mnoge prijatelje. Također su istaknule kako je važno napisati dobro motivacijsko pismo i životopis pri prijavi za volontiranje.

Za volontiranje u nekoj europskoj zemlji mogu se prijaviti svi zainteresirani, tako da na stranicama Europskog portala za mlade pronađu popis akreditiranih organizacija koje primaju i šalju volontere i sudjeluju u EVS-u.

Iz CINAZ-a poručuju kako za više informacija vezanih uz Europsku volontersku službu, mladi se pored Europskog portala za mlade, mogu informirati i na stranicama mobilnost.hr te udrugacinaz.hr ili se jednostavno obratiti u novootvoreni Info centar za mlade Zadar.

Komentari