“Džingis kan” i “Winnetou” s Bokanjca, puno prvaka i malo novaca

-Financiramo se sami, a moramo mnogo i putovati, obično svojim autima, jer službeno vozilo nam je “misaona imenica”.- Irena Stein

-Mama, vidi, Winnetou, a eno mu i sestra!- malo je kazati oduševljen, bio je Robi Kotlar (8). Iz automobila na putu prema Pagu, između Bokanjca i Briševa, uistinu je s desne strane ceste izgledalo kao da su “drito” iz Canyon Creeka ili San Carlosa dojahali “glavom i perom” drevni poglavica Apača i njegova najbliža rodbina. Tu su i luk i strijela. Jedino nema kauboja.

Rodbina na treninzima

No, ima meta. Poširokih, raznobojnih, naravno kružnih oblika. U pitanju, dakle, nisu Indijanci, Roobin Hood, pa ni nasljednici Perzeja ili Džingis kana. Nego mladi i ostali (“ima nas svih generacija, najviše u najboljim godinama, haha”), članovi Streličarskog kluba Zadar.

-Pokrenuli smo se je 10. ožujka 2010., za 4 mjeseca bit će nam peti rođendan. Primarna djelatnost, sukladno Statutu, obuhvaća okupljanje djece, mladeži i drugih osoba koje se žele baviti streličarstvom, provođenje sportske obuke i sportske pripreme članova u streličarstvu, sudjelovanje u sportskom natjecanju u streličarskom sportu, poticanje stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba, suradnja s drugim sportskim udrugama koje podržavaju ciljeve udruge i poticanje mladih da se bave sportom - u dahu nabraja Irena Stein, agilna predsjednica na žalost uz Kalelargu nedostatno poznatoga sportskog kolektiva.

Tajnica je Maja Pavković, a Ivana Sumić dopredsjednica. Osim sportskog, Klub njeguje i rekreativno gađanje lukom i strijelom za sve zainteresirane, bez obzira na spol i naraštaj.

-Odmah po osnutku, aktivno smo, kao jedini takvi, započeli s radom i promocijom streličarstva u našoj županiji, tako da su pojedini članovi već u rujnu iste godine počeli sudjelovati na domaćim i međunarodnim natjecanjima u nekoliko kategorija: kadeti/kadetkinje, juniori/juniorke, seniori/seniorke, veterani/veteranke, u nekoliko stilova: zakrivljeni luk, složeni luk, standardni luk i tradicionalni/dugi luk.-pojašnjava Irena.

Klub trenutno ima 36 članova, ali broj članova konstantno raste, a posebno u ekipi naglašavaju i porast članova mlađih dobnih kategorija.

-Kako od početka među članovima Kluba postoji jaka želja za radom s mladima i mlađim dobnim kategorijama, kontinuirano radimo na pojačanju klupskih natjecateljskih snaga s kadetskim ekipama i ekipama mlađih dobnih kategorija do 14 godina starosti- tvrdi Stein napominjući da se u protekle četiri godine došlo na 15-ak aktivnih natjecatelja koji su sudjelovali 50-ak natjecanja (domaći i međunarodni turniri, plus nastupi na PH). Pritom su i individualno i ekipno konstantno ostvarili odlične rezultate, pa se u Klubu mogu i pohvaliti s nekoliko prvaka Hrvatske u kategoriji seniora tradicionalnim lukom, seniorki tradicionalnim lukom i seniorki zakrivljenim lukom, upisali su 12 državnih rekorda, u različitim disciplinama i stilovima. Ukupno se vitrina popunila s 49 zlata, 19 srebrnih i 22 brončana odličja, a upravo je, usput, u pripremi i kategorizacija sportaša (III. i IV. kategorija).

-Možda je zanimljivo kako je između 36 članova, u Klubu 12 žena i 24 muškaraca. Pet je limača ispod 14 godina, 4 kadeta, 25 seniora i dva veterana. Imamo 15-ak registriranih sportaša u sustavu natjecanja, a slijede pripreme još nekolicine za skoru dvoransku sezonu-otkriva Irena.

Budući da je natjecateljska sezona u streličarstvu podijeljena na dvoransku i vanjsku, treninzi se održavamo na dva terena – na vanjskom koji se nalazi na izlazu iz Zadra prema Pagu i zimi u dvorani koju je na korištenje dalo Sveučilište, u sklopu SRC “Franko Lisica”.

-S obzirom na naša skromna primanja, iznimno smo zahvalni na ustupljenim prostorima. Treninge održavamo tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom, od 17 do 19, u vrijeme priprema za natjecanja i 5-7 puta na tjedan. Inače, streličarstvo je sport kojim se mogu baviti i muškarci i žene svih starosnih razina.

Pogodan je za cijelu obitelj i baš u našem klubu imamo članova koji treniraju s roditeljima ili potomcima. Iako je individualan sport streličari se dosta druže kroz zajedničke treninge, potporu i sudjelovanje na turnirima- navodi Stein i pojašnjava da u Klubu „pucaju“ različite stilove s različitom opremom (zakrivljeni luk, složeni uk, tradicionalni/dugi luk), tako da 2 streličara s dugim stažom odrađuju poslove treniranja članova.

-Također, imamo jednog instruktora s položenim ispitom, a u planu nam je osposobiti još najmanje dva člana za instruktore streličarstva. To budući da u Klubu kontinuirano raste broj djece i mladih osoba, početnika, koji zahtijevaju stručnu i kontinuiranu poduku, a postojeći stručni kadar više nije dostatan za udovoljavanje zahtjevima-”referira” Irena. Natjecanja u RH se većinom priređuju u gradovima u unutrašnjosti (Zagreb, Varaždin, Novi Marof, Sisak, Čakovec, Rijeka,…), budući da streličarskih klubova u Dalmaciji nešto i nema.

Pomaže Županija

-Moramo mnogo putovati, obično svojim autima, jer službeno vozilo nam je “misaona imenica”. To zna biti vrlo naporno, pogotovo u zimskim uvjetima kada se na turnir znamo u jednom smjeru voziti i po 7-8 sati, pucati po 10 sati i vraćati se nakon svega odmah natrag u Zadar. Konstantno smo-zaključuje Stein- putem projektnih prijedloga tražili osnovna sredstva za svoje programe rada i razvoj Kluba i streličarskog sporta, kod Grada i Županije, ali Grad još nije sufinancirao, što ne znači da neće u 2015., dok smo sa Županijom ostvarili dobru suradnju, napose vezano uz sudjelovanje na Danima županije kroz prezentacija streličarskog sporta.

Komentari