Budući studenti informirali se o potencijalnim stipendijama

Na zadarskom Sveučilištu ovih dana održan je Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja.

Ova manifestacija jedinstveno je i nezaobilazno mjesto na kojem se moglo saznati sve o stipendijama, studentskim programima i široj obrazovnoj ponudi koja je dostupna hrvatskim građanima, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Tijekom cijelog trajanja sajma, od 11.00 do 17.00 sati u prostoru Sveučilišta u Zadru, posjetitelji su mogli razgovarati s predstavnicima visokih učilišta, institucijama koje dodjeljuju stipendije i bivšim stipendistima.

Za našeg posjeta na samom otvaranju Sajma ovu priliku iskoristio je doista veliki broj mladih ljudi, ne samo iz Zadra i okolice, već i okolnih gradova poput Gospića, Šibenika i drugih.

Lakše do stipendija

Osim u Zadru, ova se manifestacija organizira u još dva sveučilišna grada - Zagrebu i Rijeci, 15. i 17. listopada. Organizator i pokretač Sajma od 2005. godine je Institut za razvoj obrazovanja, na današnjem događanju u partnerstvu s Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru.

Na otvaranju sajma pozdravni govor održao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, posebno istaknuvši stipendije koje dodjeljuje Grad Zadar.

"Iz godine u godinu ova manifestacija dokazuje efikasnost u olakšavanju pristupa u visokom obrazovanju za sve naše mlade sugrađane. Stipendije olakšavaju studiranje i pomažu mladima i njihovim obiteljima u pokrivanju studijskih troškova, a ujedno se studenti stipendijama motiviraju da pristupe svojim obavezama odlučnije i uspješnije završe studij. Stipendije su na jedan poseban način ukazivanje poštovanja i priznanja za njihov rad, trud i uspjeh. Vjerujem kako će ovogodišnje gradske stipendije, malo izdašnije nego prije, povećati sigurnost i odlučnost svakog od vas dobitnika i olakšati studijske troškove vašim obiteljima. Inače ove godine Grad Zadar dodjeljuje 108 novih stipendija, a ukupno 316. Uveli smo i novu kategoriju u natječaju, usmjerenu učenicima koji se školuju za strukovna zvanja. Među našim stependistima su i ovogodišnji državni prvaci iz matematike, Marin i Noel, kojima posebno čestitam na posljednjim uspjesima. Ponosni smo na njih baš kao i na nekadašnje stipendiste koji su danas ugledni znanstvenici, umjetnici i poduzetnici." - kazao je gradonačelnik Dukić.

Umjesto govora drugih visokih gostiju organizatori su se odlučili na panel s temom "Koja znanja za budućnost treba Zadar", o čemu su govorili rektorica zadarskog Sveučilišta Dijana Vican te županijski i gradski pročelnici za obrazovanje Ivan Šimunić i Joso Nekić. Moderator panela bio je Thomas Farnell iz Instituta za razvoj obrazovanja.

Internacionalizacija i mobilnost

Kako je istaknuto prilikom svečanog otvaranja - uz informacije o stipendijama za hrvatske studente u Hrvatskoj i inozemstvu, jedan od ciljeva sajma je poticanje internacionalizacije i mobilnosti studenata. Upravo zbog toga veliki je broj izlagača bio iz inozemstva, od British Council Croatia, DAAD Njemačke akademske službe za razmjenu do Advantage Austrija ili Education USA izlagača kod kojih su se mogle saznati informacije o mogućnostima studiranja i stipendiranja u inozemstvu.

Kako nam je kazala Ana Biškup iz Instituta za razvoj obrazovanja, relativno mali broj studenata u Hrvatskoj studira uz stipendiju, a razlog tome je miks neinformiranosti kao i nedovoljne selekcije informacija koje su im dostupne. Na ovom sajmu budući studenti mogli su saznati i brojne informacije o prilici za studiranje u inozemstvu, upravo zbog spomenutog poticanja mobilnosti i internacionalizacije.

"Sponzor sajma je RIT Croatia, to je privatno sveučilište i oni također nude mogućnost stipendiranja. Imamo izlagače poput DAAD, njemačke mreža za razmjenu i oni daju informacije o mogućnosti studiranja i dobivanja stipendija u Njemačkoj. Tu je i Advantage Austrija, to je zapravo trgovinska komora austrijskog Veleposlanstva koja daje informacije o mnogobrojnim mogućnostima studiranja u Austriji i oni to jako dobro povezuju s tržištima rada. Imamo i British Council Croatia koji daju informacije o mogućnosti studiranja u Velikoj Britaniji, tu je i jedno sveučilište iz Švicarske i oni svi imaju neke oblike potpore. Naravno, bitno je saznati u kolikom su obimu te potpore i jesu li dovoljne za naše studente da bi išli tako negdje studirati ili je potrebno imati neku dodatnu pomoć. Možda je moguće dobiti tu pomoć iz više izvora istovremeno, dakle postoje brojne mogućnosti."- pojasnila nam je Ana Biškup i dodala kako je interes stranih sveučilišta toliki iz jednostavnog razloga što i naša i strana sveučilišta nastoje dobiti što više stranih studenata.

Inače na sajmu tradicionalno izlažu institucije koje nude stipendije i razne oblike financijskih potpora za studiranje u hrvatskoj i inozemstvu. Ove godine na sajmu su sudjelovale i institucije koje su predstavile svoje studijske i obrazovne programe, tečajeve stranih jezika, usluge prijevoda prijavne dokumentacije te institucije koje u svojoj ponudi imaju obrazovne programe i usluge. Između stranih izlagača svoje su mjesto tako pronašli i izlagači poput Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", riječkog i zadarskog Sveučilišta, veleučilišta u Šibeniku, Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, veleučilišta "Marko Marulić" iz Knina i drugi.

Na ovaj način, Sajam je postao mjesto na kojemu posjetitelji mogu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe i programe stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Sajmu je održana i svečana dodjela stipendija Grada Zadra, svečani domjenak te kasnije još jedna panel diskusija o važnosti tehnologije u obrazovanju i na tržištu rada.


Budući studenti o sajmu

-Marko Bakmaz iz Gimnazije Jurja Barakovića:

"Primam stipendiju od prvog razreda zbog natjecanja i takvih stvari, pa sam s tim bio upoznat već od ranije. Ovdje sam vidio da ima doista brojnih mogućnosti stipendiranja i mislim da je ovaj sajam super. Definitivno ovakva manifestacija može pomoći učenicima da saznaju kakve su im sve mogućnosti za dobivanje stipendija."

-Stela Troskot iz Gimnazije Jurja Barakovića:

"Znala sam za stipendije i zbog njih sam došla na sajam, no nekako mislim da se bolje mogu informirati preko interneta. Čini mi se kako su na internetu informacije dostupnije i lakše se mogu pretražiti".

-Ivona Bukvić iz Gimnazije Jurja Barakovića:

"Poprilično mi je pomogao ovaj sajam, jer se u školi toliko ne informiramo oko stipendija i ovdje su nam pokazali da doista ima zanimljivih mogućnosti. Dosad nisam još odlučila gdje bi mogla studirati i gdje tražiti stipendiju. Planiram studirati novinarstvo i mislim kako bi mi stipendija pomogla u troškovima studija."

Komentari