LOVRE:U Zadar dolazi jedan od najvećih HR pijanističkih talenata!

O Lovri Marušiću (1992.)već se govori kao o jednom od najvećih hrvatskih pijanista novog naraštaja!

Mladi Omišanin, diplomant zagrebačke Muzičke akademije, poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru, Njemačka. Za iznimne rezultate tijekom studija dobio je Rektorovu i Dekanovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnik je i brojnih nagrada na uglednim europskim pijanističkim natjecanjima.

Lovre je svoje profesore osvajao predanošću, talentom i upornošću u radu, a sada kao samostalni umjetnik publiku osvaja hrabrim i zrelim interpretacijama, ali i senzibilnošću koja izvire iz svakog njegova tona. Ne boji se uhvatiti ukoštac s najkompleksnijim djelima pijanističke literature i zato je pred njim blistava glazbena budućnost, slažu se poznavatelji Marušićeva iznimna talenta i koncertna opusa! Iza njega niz je prestižnih međunarodnih nagrada. Tako, na prvom International Music Festival & Competition IMF Piano Competition održanom od 11. do 13. srpnja lani u Parizu, osvojio je prvu nagradu u konkurenciji 30 pijanista iz cijeloga svijeta.

Još veći uspjeh je uslijedio na 20. Santa Cecilia International Piano Competition, koji se održavao od 16. do 22. srpnja iste godine u Portu, gdje ga je u snažnoj konkurenciji 80 pijanista međunarodni žiri koji su činila imena proslavljenih pijanista i pedagoga odabrao kao pobjednika natjecanja.

Lovre Marušić (Meditativni klavir) gostuje u Zadru, u srijedu, 20. ožujka. U Koncertom uredu, u Kneževoj palači, Poljana Šime Budinića 3, s početkom u 20 sati, izvodi djela L. van Beethovena, S. Prokofjeva, W. A. Mozarta, F. Liszta,P. I. Čajkovskog i A. Skrjabina...

O LOVRI MARUŠIĆU:

LOVRE MARUŠIĆ svoje prve poduke iz klavira dobiva kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu. Na poziv ugledne ruske pijanistice Natalije Troull, 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju je 2011. godine uspješno završio. Studij na Muzičkoj akademiji započeo je u klasi Rubena Dalibaltayana a nastavio u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao ove godine i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Lisztu Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana.

Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu druga nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2002.), prve nagrade na Regionalnim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe (2003., 2005.), druga nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom natjecanju slavenskih kompozitora Stanislaw Moniuszkou Parizu (2009.), prva nagrada na natjecanju Aleksandar Skrjabinu Parizu (2011.), prva nagrada i stipendija zaklade Dino Škrapiću Rovinju (2015.), prva nagrada na 2. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Karlovcu (2015.), nagrada publike i nagrada dva pijanistička recitala u Miamiju (SAD) u Steinway piano gallery – Coral Globes te u Savanni (Georgia) u ciklusu Piano in the Arts, Grand Prix 20. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Mihailo Vukdragoviću Šabcu (2016.), na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu (2016.) stiže prva nagrada i nagrada za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha.

Također i nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadiću Samoboru (2016.), prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.), prva nagrada na Međunarodnom natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru i prva nagrada na Međunarodnom natjecanju World piano teachers assosiation u Londonu (2017.). Na glasovitom Međunarodnom pijanističkom natjecanju Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta. Pobjede na 1.International Music Festival & Competition IMF Piano Competition i 20. Santa Cecilia International Piano Competition donijele su mu brojne angažmane diljem Starog kontinenta.

Kao solist i komorni glazbenik nastupa na raznim festivalima i koncertnim ciklusima diljem Hrvatske, Srbije, Italije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, Japana i SAD-a. Redovito - otkriva Ivan Ivanuš u Nacionalu - nastupa s uvaženim orkestrima pod ravnanjem eminentnih dirigenata poput orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, Irkutske filharmonije pod ravnanjem maestra Ilmara Lapinshema, Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića, simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka i mnogim drugima.

"Marušićeva karizma djeluje čim sjedne za klavir, zatvori oči i ruke opusti niz tijelo stvarajući u dvorani potpunu tišinu. A onda, poput neke čudnovate ptice velikih krila koja se sprema za let, diže ruke i u velikom ih luku spušta na klavijaturu. Kada prsti dodirnu tipke, poteku biseri..." - opisao je pak Branimir Pofuk za Večernji list izuzetno darovitog pijanista.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano