Djeca i odrasli na radionicama pletenja maslinovih grančica
Foto Vladimir Jurićan

Narodni muzej Zadar već dugi niz godina u vremenu uoči blagdana Uskrsa organizira razne prigodne radionice.

Naime, i ove godine organiziraju već tradicionalne radionice pletenja maslinovih grančica. Radionice su prilagođene učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima i odraslim osobama. Voditeljica radionica je etnologinja dr.sc. Karmen Turčinov, dugogodišnja vanjska suradnica Narodnog muzeja Zadar.

Značenje

"Grančice masline se nose na Cvjetnicu (Cvitnicu) u crkvu na blagoslov. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslininim grančicama te rasprostirući svoje halje, putem kojim je prolazio jašući na magarcu. U spomen na taj događaj na Cvjetnicu se blagoslivljaju na misi maslinine grančice." - navela je etnologinja Turčinov.

"Maslina je stablo velikog simboličnog značenja: mir, plodnost, vjernost, nagrada, trud. U kršćanskim i židovskim predajama maslina je simbol mira. Maslina simbolizira i vjernost. Maslinovo ulje napaja svjetiljke, pa joj je i svjetlost jedna od moći. Na otoku Murteru simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova. Kako se ne bi nosile na blagoslov samo otkinute grančice masline postoji tradicija pletenja grančica. To pletenje se radi od masline oprašivača koja se na otoku Murteru zove duška, a riječ je o maslini drobnici. Njeni listovi su simetrično raspoređeni i duguljasti. Mogu se plesti jedna, dvije ili čak tri povezane grančice koje na vrhu završavaju s kiticom od maslinina lišća u koju se upliću cvjetići viole ili ljubičice. Takva pletenica od maslina zove se palma. Blagoslovljene palme tj. maslinine grančice čuvale su se u kućama zadjevene na križeve ili svetačke slike" - pojasnila je dr. sc. Karmen Turčinov.

Inače na radionicama je uvijek velik odaziv, kako školske djece tako i odraslih osoba. Tako je nedavno gostovala i skupina Poljaka, priča nam Turčinov. Uvijek je veselo na tim radionicama, dodala je, i dobro je za djecu koja sudjeluju jer rade nešto kreativno svojim vlastitim rukama.

Prva radionica održana je u ponedjeljak, 8. travnja, a tad su se pletenjem grančica bavila djeca iz Osnovne škole Petar Preradović.

Pisanice

Veselo je bilo i djeca su nam ponosno pokazivala svoje uratke koje su napravili na ovoj radionici, a koje će s ponosom pokazivati i drugima.

Ovim je radionicama prethodila i radionica potrage za pisanicama organizirala koja je bila namijenjena je najmlađim posjetiteljima. Potraga je održana u perivoju Gospe od zdravlja.

Priliku da sudjeluju u potrazi za skrivenim pisanicama iskoristili su djeca iz dječjih vrtića Zvjezdica (Zemunik) i Sunce (Zadar) koji su bili najbrži u prijavama na radionicu. Pisanice su djelatnici muzeja sakrili prije dolaska grupe, djeca su sakupljala pronađene pisanice u košarice, a ona skupina koja je pronašla najviše pisanica osvojila je i simboličnu nagradu.

Komentari