Pedalom i timunom od Benkovca do krova Biokova

Dakle, vozilo se i pedaliralo prošlih godina dosta oko Zadra, Skradina, Šibenika, Benkovca i Posedarja. Prelazilo se na dva kotača mostove, svladavani su i asfalt i makadami, penjalo se na Velebit, a "pao je odavno" već i Sv. Jure, najteži cestovni uspon u RH.

Noćni start

No, čekao se jedan duži brevet da zaokruži većinu ovih toponima u cjelinu, ali i da jedan brevet konačno prođe i kroz Split, svi koji žele razgledati Dalmaciju od sredine do juga, uz puno uspona i jutro na mitskom spomenutom tronu Biokova, dobro su došli u Benkovac, 17. svibnja.

Prvi dio rute dobro je poznat svim brevetašima, cestovnim biciklisticama i biciklistima, ali i putnicima biciklom uz jadransku obalu, početnih 50 km protječe najkraćim putem od Benkovca do Šibenika, uz blagi gubitak visine i ugodno zagrijavanje, nakon Krešimirova grada slijedi prvi ozbiljniji izazov, uspon na Boraju poznat po - hm, tko ne zna - lokalnim specijalitetima. Ipak, noćni start neće ostaviti prostora za gastro ponudu pa se preporuča hrabri nastavak u mrak uz pokoju bananu u smjeru Trogira.

Od Trogira do Makarske vozit će se stalno uz more, redom kroz Kaštela, Split, Dugi Rat, Omiš, Pisak, Brela i brojna druga naselja uz magistralu, a usput, s obzirom na veći broj benzinskih crpki, ne bi trebala biti problematična noćna opskrba. Dolaskom u Makarsku, odvajamo se, nabrajaju organizatori, od mora i počinje prepreka dana, uspon na - Sv. Juru, konkretno visinski na 1762 metra. Preko 1700 visinskih metara svladava se u oko 30 km - zvuči puno, ali kad je na kraju nagrada u obliku jutarnjeg pogleda s visine na obalu, zagoru (Imotska krajina) i otoke, od Brača do Visa, onda i nije tako strašna stvar. U ljetnoj je sezoni vrh atraktivna turistička lokacija, na koju brojne turiste dovoze minibusevi, a za vedrih dana moguće je vidjeti i planinu Monte Gargano u Italiji, udaljenu 210 kilometara.

Uglavnom, na Sv. Juri se nalazi i druga kontrolna točka breveta. Nakon spusta i ponovnog prolaza kroz Makarsku randoneri će neko vrijeme voziti istim putem, da bi se na 250. km odvojili u unutrašnjost u smjeru Šestanovca. Slijedi dugi potez po Cetinskoj krajini, uz prolaske kroz Trilj i Sinj, od tuda do Knina je 75 km uz Peručko jezero i vožnju kroz manja mjesta u kojima je moguća i opskrba. Dolazak u Knin označava i zadnju dionicu breveta, u kojoj se zadnjih 50 km lakše svladava uz dugi blagi spust do Kistanja i nekoliko manjih hupsera ispred i nadomak Benkovca.

Start breveta 400km je u petak 17.05. u 22:00 kod trgovačkog lanca Plodine, Ulica Petra Zoranića. A 18.05. u 8:00 ujutro na istoj lokaciji starta breveto 200 kilometara. Pravac kretanja nešto pitomijeg breveta je pak: Benkovac-Biograd n/M-Šibenik-Jamani-Drniš Knin-Benkovac. Dionica kraćeg breveta je dobro poznata svima dugoprugašima pa tu opet ne bi trebalo biti problema oko nalaženja kontrolnih točki i opskrbe potrepštinama.

Vidimo se na startu ...ili… Zajedno ćemo lakše, za nekoliko tjedana. Prije toga na dodjeli godišnjih nagrada HBS-a u Zagrebu, članovi Biciklističkog kluba Zadar nagrađeni su u dvije kategorije, Karla Kožić je proglašena najboljom juniorkom Hrvatske u sezoni 2018., dok je Slavka Barešić isto postignuće dosegnula u kategoriji Početnica. Da najuspješnije naše ženske biciklistice dolaze iz ZD-a još jednom je potvrdila i Maja Perinović kojoj je dodijeljen naslov najbolje seniorke za njene izvrsne inozemne nastupe u dresu talijanske ekipe “Top girls Fassa Bortolo“ za koju sada nastupa.

Medalja i Meridiana

BK Zadar je lanjsku sezonu završio kao najuspješniju uzimajući u obzir broj osvojenih odličja u Kupu RH. Kod juniora prvo i treće mjesto poučili su Toni Srbić i Lovro Matek koji će 2019. kao U23 vozači braniti boje pazinske “Meridiane“, kod juniorki Kup je uvjerljivo pripao Karli Kožić, Oliver Gojković je uzeo srebro u ukupnom poretku Kadeta, u U13 kategoriji Luka Škara i Roko Šintić bili su neuhvatljivi za ostatak konkurencije, dok su među onima koji su prošle godine napravili svoje prve biciklističke kilometre Teo Radaš i Roko Škara uhvatili 2. i 3. mjesta. Ante Radić i Kosta Teofilov su upisali 2. poziciju u konkurenciji A i B veterana…

Komentari