Notre Dame gotovo potpuno izgorjela u požaru

Svijet je ostao u šoku dok su pratili kako u vatri nestaje pariška katedrala Notre-Dame.

Ova je prekrasna građevina gotovo potpuno izgorjela u katastrofalnom požaru koji je u ponedjeljak, 15. travnja 2019. oko 18:50 sati planuo u potkrovlju crkve i nezaustavljivo se proširio na gotovo čitav krov.

Vatru je gasilo 400 vatrogasaca, predsjednik Emmanuel Macron je najavio akciju prikupljanja sredstava za obnovu koja bi mogla potrajati desetljećima, a istražitelji za to vrijeme intenzivno traže krivca, pišu mediji.

Izgradnja je započela na poticaj biskupa Mauricea de Sullya te se protegnula kroz više od dva stoljeća, od 1163. godine sve do polovice 14. stoljeća.

Nakon revolucionarnih nemira na katedrali su poduzeti značajni i često osporeni renovacijski pothvati koje je vodio arhitekt Eugène Viollet-le-Duc i tijekom kojih je su u strukturu i arhitekturu katedrala uvedeni novi elementi i motivi.

Ovi pothvati razlogom su da umjetnički stil katedrale nije jedinstven iako su prevladavajući elementi rane i klasične gotike. Dvije rozete koje se nalaze na krajevima transepta najveće su rozete u Europi.

Komentari