KULT U VAROŠI:Novo ruho kultnog kafića prema ideji Romane Lasan

Prekrasno! Neprepoznatljivo! WoooW! Vrh! Top!Super izgleda!

Ukratko - svaka čast!

Mogli bismo tako u nebrojena redaka. Toliko otprilike, nebrojeno, izredalo se komentara pod serijal prekrasnih fotki iz albuma nenadmašna autora i meštra foto slikica, Filipa Brale (tu su iznad našeg teksta) kojima nam je kultni zadarski caffe bar u srcu Poluotoka predstavio novi imidž prostora.

Nezaobilazan kafić s terasom na atraktivnoj lokaciji u duši Varoši, generacijama Zadrana dnevni boravak s ugodnom terasom u hladu malog parka, idealnom za vruće ljetne noći, popularan među lokalnom publikom i poznat po sjajnom programu, provodu i zabavi, brojnim događanjima i nastupima eminentnih glazbenih sastava sada nas dočekuje moderno i raskošno adaptiran.

Kult, o njemu se radi, smješten u živopisnoj ulici Stomorica, na broju 6, rođen davne 1966. pune 23 godine mami opuštenom atmosferom mlade i stare, domicilne i pridošle, đake, studente i umirovljenike Donatovog grada. Prije nekoliko dana zasjao je punim sjajem u novom ruhu zašto zasluge osim odvažnom vlasniku Dejanu Markoviću idu arhitektici Romani Lasan.

"Ideja vodilja bila je #classicbarreinvented, ili "klasičan bar na drugačiji način". Investitor je naime naglasio svoju ljubav prema klasičnom, industrijskom, provjerenom, ja bih rekla i sigurnom stilu, a meni je dao na povjerenje ovaj dio sa drugačijim. Bilo je tu borbe i previranja, jer smo prijatelji i poslujemo skupa, pa je ta kombinacija često teška, no u mom iskustvu, a kao što se vidi i na finalnom proizvodu, bila je i dobitna kombinacija" - kaže nam Romana.

Minula dva zimsko- proljetna mjeseca trajala je prava restauracija...

"Haha. Da, baš tako, skoro da smo preokrenuli sve iz temelja. E, da, projekt je moj, ponosna sam autorica, ali moram zaista naglasiti da bez izuzetno kvalitetnih kolega izvođača, realizacija ne bi bila ovome ni sjena. Volim naglasiti kako je projekt uvijek u razvoju, i da gradilište donosi "ad hoc" rješenja i improvizacije, a posebno kad je u pitanju rekonstrukcija, gdje ustvari dok ne ogoliš sve, ne znaš što te čeka" - priča mlada arhitektica.

Zatečeno stanje je bilo monotono, već niz godina rasporedom isto, eventualne izmjene su bile u vidu obloga i boja zida.

"... i novog laminata na podu, bilo je na dojam dosta zagušeno, nedostatno osvjetljeno, u principu nije projektantski nikad bilo obrađeno u cjelini. Zato je zahvat, kako ste sami zapazili, bio doslovno kao izgradnja iz nule, unutar postojećih gabarita. Moja želja je bila osvijetliti prostor, unijeti u njega boje, biti drugačiji. Investitor je naginjao klasičnijem industrijskom stilu, ali također sa željom da bude više svjetla. Kafić je unutra vapio za vizualnim proširenjem, s obzirom da realno nismo imali ni visine ni dubine prostora. Iako smo sve obukli u knauf (Final mont jdoo izvođač), i čak znam kako su ljudi komentirali da sam smanjila prostor ('realno da :)') mislim da smo u konačnici postigli sve što smo zamislili" - tvrdi Lasan.

Lajtmotiv su bile stolice odabrane za uređenje terase, koje su "prugaste", linijske, pojašnjava nam...

"Htjela sam provući tu liniju-traku kroz prostor kao reflektivnu da dobijemo dubinu, i to smo postigli zidnim tapetima koje je Studio G odradio za nas, i vrlo pedantno zalijepio. Dizajnirala sam i element za nosač pića i čaša od aluminijskih traka koji je kao nastavak iste priče ovješen za strop (izradio Termodin metali). Crno i reflektivno je tema stropa i zida retropulta, dok je na ostalim zidovima tema - BOJA. Za bočne zidove odabrani su zidni tapeti Glamora, imena /pazite sada) Cult, što je isto bilo fenomenalna "slučajnost", jel' da. Odabrani su zbog boja koje me asociraju na retro razglednice iz 60-tih, boje tipa palme, terakota fasade, zagasito plavo nebo... tipa naša obala šezdesetih, california sixties, chill.... ugoda. Prostor u kojem je ugodno boraviti, koji te zove do kraja, to je to. Ulazni zid je jarko plava!" - otkriva.

Osim na te segmente prostor je po visini podijeljen s profilacijom u knauf oblozi zida u debljini 5 centimetara, koja je provučena kroz cijeli prostor na visini šanka i na koju je skladno montiran okvir za slike, a donji dio zida i šanka presvučen je mikrocementom (izvođač HAUB doo) također u dualnosti, zid smokey grey - klasika, šank pak u rosso matone - boja. Industrijski stil se vidi i naravno u pločicama, FIANDRE magneto rust u pravokutnom formatu 120x60 centimetara.

"Velika se pažnja posvetila rasvjeti, te je odabrana u rekla bih 4 sektora. Radna rasvjeta klasični led u retropultu, na unutrašnosti šanka, kao i led paneli u sanitarijama, nešto bez čega se ne može ipak. Osnovna rasvjeta prostora SLV-ov track light chrome, dimabilan. Ambijentalno - HUE philips led trake koje mogu putem aplikacije mijenjati boje u beskrajnim kombinacijama postavljene su iza slikarskog okvira, njima se apsolutno može promijeniti ambijent cijelog prostora jednim klikom. I finalno, "it" komad, barska rasvjeta iznad plohe šanka dizajnerska lampa SODA, Zava luce, koju smo otkrili u salonu El Rustico. Sve ovo zasvijetlilo je zahvaljujući Nova mont-u. El Rusticu mogu zahvaliti i izradu perfektne stolarije, ploha šanka, retropult i plohe stola su hrast masiv patiniran, i tu je ona toplina klasičnog bara, drvo" - komentira.

I ne propušta, i ne zaboravlja:

"Ma, voljela bih samo da, ako nije problem, se spomenu svi izvođači, jer zaista bez njih, ništa. Hvala iz srca Darku Škifiću, Tomislavu Števanji, HAUB-u, Medi i "Final mont-u", Mikiju i "Nova mont-u", pituru Stipi Kruljcu, Svijetu stakla, Goranu Krišti, El Rusticu, Nadiji i "Termodin Metalima", MMC ugostiteljskoj opremi, Grafičkom studiju G, Nidu Poreč, valjda nisam nikog preskočila :D)!" - naglašava zadarska arhitektica...


HVALA ZA ULOŽENE IDEJU, TRUD I LJUBAV

Hvala Uredu ovlaštene arhitektice Romana Lasan na kreativnosti, ideji, trudu i ljubavi koji je uložen u ovaj prostor! Hvala svima koji su bili s nama, koji su radili na projektu i hvala vama sto ste strpljivo čekali!, poručili su na FB stranici Kulta.

Komentari