Općina Sukošan kreće u nove kapitalne projekte

Vlada RH na današnjoj je sjednici odobrila Općini Sukošan zaduženja kod Privredne banke Zagreb za njezine kapitalne projekte.

Prijedlog ovih i sličnih odluka o zaduživanju jedinica lokalne samouprave odluka predstavio je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

"Imamo dvije odluke, jedna i druga su za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb. Prva je na dva milijuna kuna za rekonstrukciju građevine poslovne gospodarske namjene tržnice na malo, a druga od pet milijuna je za kapitalni projekt uređenja obale. Uvjeti su isti kod jedne i druge, na 56 tromjesečnih rata i počekom od šest mjeseci, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od dva posto i jednokratnu naknadu za obradu zahtjeva u visini 0,5 posto na iznos kredita. Izloženost same Općine u smislu zakona je u okviru propisanih granica i tragom toga predlaže se davanje tražene suglasnosti." - kazao je Zrinušić, nakon čega je premijer Plenković odluke da na glasanje te su iste prošle jednoglasno.

Suglasnost za zaduženje od dva milijuna kuna Općina Sukošan podnijela je još u prosincu prošle godine, sukladno odluci Općinskog vijeća ranije istog mjeseca.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, prema Zakonu o proračunu gradovi, općine i županije se mogu zadužiti za investiciju koja se financira iz njegova proračuna, ali godišnje obveze mogu iznositi najviše 20% ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini, umanjenih za prihode iz članka 88. stavka 4. istog zakona. Prihodi Općine Sukošan, umanjeni za spomenute stavke, iznose 16,9 milijuna kuna, te je udio godišnje rate za prvi kredit tek 0,95 posto. S ukupnim zaduženjem čije godišnje rate ne prelaze 8,15 posto Općina Sukošan daleko je od 20 posto koje propisuje zakon.

Što se tiče druge odluke, zahtjev za suglasnost Općina Sukošan podnijela je istog dana, a godišnja rata za ovaj kredit iznosi 2,37 posto od ostvarenih prihoda Općine te je također u okvirima zakonom propisane granice.

Komentari