Općina Starigrad: Unatoč rezanju Vlade, razvojni proračun

Premda su jedinice lokalne i regionalne samouprave sa strahom dočekekale Novu godinu i početak primjene novog obračuna poreza, u Općini Starigrad skrojili su proračun prema kojem građani udarac Vlade po džepu Općine ne bi trebali osjetiti.

Pomoć države

“Proračun za 2015. godinu iznosi 15.840.000 kuna, što je za 7 posto manje od proračuna za 2014. godinu. Kad govorimo o izvornom proračunu za 2015. godinu bez dotacija države, on je za 10,15 posto manji u odnosu na ovaj iz 2014., u brojkama je to za 1,25 milijuna kuna, a to je rezultat nove Vladine mini porezne reforme. Moram spomenuti kako je tu Vlada ipak uvela svojevrsnu kompenzaciju kroz sljedeće tri godine. Barem to izgleda nam tako, iz konteksta Općine Starigrad. Pa ćemo i 2015. godini imati 923 tisuće kuna pomoći iz državnog proračuna, 2016. godine 593 tisuće kuna, a 2017. godine 395 tisuća kuna. Da bi nakon toga pomoć države bila nula. Po indeksu razvijenosti mi spadamo u treću skupinu, tj. indeks razvijenosti Općine Starigrad je 98,20 posto i time više ne ulazimo u skupinu potpomognutih područja.” - ističe Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.

Iako još uvijek nisu napravili obračun proračuna za 2014. godinu, ali uvjeren je da će dio sredstva prenijeti u 2015. godinu.

EU fondovi

“Najznačajnija točka u rashodima za 2015. godinu nam je održavanje i izgradnja komunalne infrastrukture i objekata. Ta točka iznosi 8,1 milijuna kuna. Tu je uključeno: održavanje i uređenje nerazvrstanih cesta, javnih površina, groblja u Starigradu i mrtvačnice u Selinama, poslovi deratizacije i dezinsekcije, održavanje deponija, javne rasvjete, luka i lučica, uređivanje plaža i obalnog pojasa, igrališta, vodovodne mreže, sufinanciranje komunalne djelatnosti, održavanje općinskih objekata, šetnica u Kulinama, te izrada prostorno-planske i projektne dokumentacije i otkup zemljišta za javne puteve.” - nabraja Ramić.

Načelnik se nada da bi krajem godine trebala započeti sanacija ulica Petra Zoranića, Starigradskih zidara i Vladimira Nazora, a sredstva za to namjeravaju osigurati aplikacijom na europske fondove.

U proračunu su tako predviđena i sredstva za poticanje turizma, reciklažno dvorište, vatrogasci i civilna zaštita, kultura i sport, školstvo, stipendije studentima i sufinanciranje troškova prijevoza srednjoškolcima, te socijalna davanja i zdravstvo.

“Unatoč tome što je izvorni proračun smanjen, nismo ukinuli niti jedno stečeno pravo koje su građani ostvarivali. Uz to, ne odustajemo niti od jednog projekta. Ali pazimo i da ne ulazimo u financijske dubioze koje će nam donijeti minuse.” - završava Ramić, ističući kako je cilj što manje opterećivati građane u teškim vremenima.


Ugradnja bioloških pročišćivača

U proračunu za tek započetu godinu predviđena je i stavka Unaprjeđenje stanovanja, u vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Ta sredstava će se koristiti za sufinanciranje ugradnje bioloških pročišćivača otpadnih voda na području Općine, a dio sredstava koristit će se i za sufinanciranje energetske učinkovitosti, tj. za obnovu fasada i ugradnju solarnih panela.

Načelnik Ramić poziva sve vlasnika nekretnina u Općini da se jave na natječaj za sufinanciranje ugradnje bioloških pročišćivača otpadnih voda. Općina će pokrivati 50 posto troškova, i to do maksimalnog iznosa od 40.000 kuna.


Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano