Vozači autobusa u petak obustavljaju rad

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske na konferenciji za medije najavili su obustavu rada.

Naime, na toj su pressici najavili obustavu rada radnika u javnom linijskom prijevozu putnika autobusima 23. kolovoza 2019. godine.

"Prije svega ispričavamo se našim putnicima zbog neugodnosti koje će imati dana 23.08.2019. godine i eventualno dana 09.09.2018. godine i dalje prilikom putovanja autobusima javno linijskog prijevoza diljem Hrvatske. Ispričavamo se cijeloj javnosti što smo prisiljeni djelovati na ovakav način.

U vrijeme prosvjeda dana 23.08.2019. godine provodit će se štrajk upozorenja u vremenu od 10;00 sati do 10;10 sati, kada neće prometovati autobusne linije niti će raditi autobusni kolodvori, te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i auto putevima.

U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10;00 sati do 10;30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Obraćali smo se Vladi RH, premijeru i njegovim ministrima, zadnjih nekoliko mjeseci, no nitko, ama baš nitko, se nije udostojio odgovoriti na naše zahtjeve, a oni su:

-povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora,

-poštivanje uredbe EU 1370, poštivanje Zakona o cestovnom prometu NN 41/18, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika koji je prošao javnu raspravu, ali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne želi isti donijeti. Poštivanjem navedenih odredbi bi se nakon više od 25 godina uveo red u domaćem javno linijskom prijevozu putnika autobusima,

-za vozače autobusa uvesti status službene osobe, kako bi se napokon zaštitili od svakodnevnih brutalnih napada, vrijeđanja i maltretiranja neodgovornih pojedinaca.

-tražimo hitni razgovor sa Premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva,

U Ministarstvu mora prometa i infrastrukture državni službenici i državni dužnosnici niti na vrijeme niti dobro ne obavljaju svoje poslove. Uredba EU 1370 je donijeta 2007 godine, mi smo imali vremena da implementiramo 12 godina kao što su napravile zemlje EU u okruženju, izradimo zakonski okvir i do 30. studenoga 2019. godine uvedemo primjenu javne usluge za prijevoz putnika autobusima. Ministarstvo je blokiralo izdavanje Pravilnika i probilo sve zakonske okvire, pojedinci u ministarstvu su glavni krivci za događaje koji slijede.

Poslije dana 30. studenoga 2019. godine, niti naši poslodavci niti mi ne znamo što ćemo raditi. Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH, a tko će voziti putnike?

Podržavamo najavljena povećanja plaća medicinskom osoblju, policiji, nastavnicima i učiteljima, samo pitamo premijera i ministra prometa koga će oni liječiti, čuvati i obrazovati kad svi odemo, a prije toga nećemo ih voziti na posao u bolnicu niti u školu. Zaposlenici u javno linijskom prijevozu povećanje plaće nisu vidjeli već godinama.

Zašto vlada radi DISKRIMINACIJU svojih državljana. U tvrtkama u kojima djeluju ova dva sindikata zaposleno je preko 7 000 radnika, tko je taj u RH tko ih ignorira, zar su oni manje vrijedni od radnika HŽ putnički prijevoz, Jadrolinije koje ste koncesijama i velikim subvencijama zaštitili na 10 godina, a što sa nama nakon privatizacije ( znate kakve ) još jedan puta okrećete leđa. Hoćete tržište kao kod taxi prijevoza?

Dana 23.08.2019. je prvo upozorenje na cesti, nakon toga, ako se ne udovolji našim zahtjevima za početak nove školske godine, odnosno 09. rujna 2019. godine najavljujemo obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika, na neodređeno vrijeme, vjerujte mnoga djeca neće moći doći na školsku nastavu niti mnogi radnici na posao.

Vozači autobusa i vozači tramvaja, te ostalo prometno osoblje, su jednako izloženi ako ne i više kao i socijalni radnici, nastavnici i ostali koji imaju status službene osobe. Njih se može mlatiti tući, vrijeđati, izlagati i pljuvati po društvenim mrežama, medijima bez posljedica. Zašto su oni ljudi druge kategorije.

Zbog svega toga najavljeni prosvjedi 23.kolovoza i 09. rujna će se održati, a od naših građana očekujemo razumijevanje i solidarnost da nam sutra bude bolje.

Ovo radimo zbog nerada državne administracije, a za bolje nas i naše djece.

Nadamo se da ćete nas podržati u našim zahtjevima.

ŽELIMO OSTATI U HRVATSKOJ" - stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednik USVPRH Anto Jelić i predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano