Nova zbirka: Burtiž donosi motive mora, otoka…

Pjesnikinja Vesna Štulić ovih je dana objavila čak šestu po redu zbirku poezije i proze, a ova se zove "Burtiž" i nakladnik je Diligo liber iz Zagreba.

Dakle, zbirka je podijeljena u tri cjeline. Grcaji na grcu i Fundamenat riči su cjeline koje obuhvaćaju ukupno 86 pjesama, a Otok ljubavi je niz od 25 proznih tekstova. Na kraju je još dodan i tumač manje poznatih riječi, obzirom da je zbirka pisana djelomično na šepurinskom idiomu, rekla bi tvrda čakavština” - pojasnila nam je autorica.

Za sad, kaže, neće biti promocije već će to ostaviti za proljeće. A što se tiče lokacije održavanja promocije, vjerojatno će prvo biti u Zagrebu, najavila je, jer njezina nakladnička kuća Diligo liber misli na svoje autore i promovira knjige i u Zagrebu, a potom u gradu odakle je autor.

"Inspiracija za ovu zbirku bio mi je sam naziv Burtiž. Prvotno je bilo zamišljeno da se napiše kao nekakav nastavak mojim "Zemaljskim versima”, zbirci koja je izašla prije par mjeseci, a kako su se sukladno s tom zbirkom rađale nove pjesme slične tematike, logično je bilo izdati novu zbirku, čija se koncepcija temelji na burtižanju. Znamo da je burtižanje, vještina jedrenja latinskim jedrom i svaki otok ima svoj naziv koji se razlikuje u po jednom slovu od Burtiža, a Burtiž je uzet kao naziv regate latinskim idrom upravo u Šepurini, malom otočiću šibenskog arhipelaga, za kojeg me vežu korijeni. Tako se stvorila zamisao na jedno moje izmaštano burtižanje oko otoka, gdje sve ono što oko vidi pretačem u pjesme i prozu. Samim tim motive nalazim u moru, otoku, starim kućama, voltima, kaparu, Kuginoj kući, Perulinovu brigu, didovoj gajeti, vjetrovima koji dole pušu, a u konačnici svega, ili bolje reći "fundamenat riči", kako se zove jedna moja pjesma, jest "mati" - povjerila nam je Vesna odakle joj inspiracija za “Burtiž”.

No, nije to sve. "Ima tu i ljubavne tematike, koja nosi u sebi tu patinu nekog prošlog jednostavnijeg vremena, pa na koncu i treći dio zbirke koji nosi naslov "Otok ljubavi", kazuje sve, jer Prvić Šepurinu i zovu otokom ljubavi. Zbirka sadrži i dosta komičnih pjesama, što je jedna novina u mom izričaju i mnoge pjesme u ovoj zbirci dobile su svoje akorde, na čemu zahvaljujem gosp. Borisu Petrovu. Za naslovnicu sam također izabrala originalnu fotografiju sa Burtiža, Ane Vlahov, priznate fotografkinje i ovim putem joj se zahvaljujem na ustupljenoj fotografiji” - dodala je.

Na pitanje što joj više leži, poezija ili proza, pjesnikinja nam je odgovorila:

"Pa, meni je poezija primarna, no ona je osnovica, na kojoj se pišu prozni tekstovi, koji su zahvalniji za pisanje, obzirom da lakše mogu slijediti tok svojih misli, bez ograničavanja, točke, zareza i naravno ono što ja volim, na jedan poseban način "igrati se" s metaforama”.

Ipak, i sama kaže kako se s godinama mijenjala, točnije isprobavala i fokus pisanja i stil.

"Počela sam sa zavičajnom, onom teškom dinarskom, zatim ratnom, misaono-refleksivnom, no ipak se naviše pronalazim u maritimnoj tematici. S Galijama u nesanici, napravila sam iskorak u ljubavnu poeziju i prozu, potom se opet vraća toj vječnoj temi mora i otoka, a između svega toga sabirem i jednu buduću zbirku, koja će sadržavati i poeme, ljubavna je i dosta teška. Tu je još i faza pisanja pjesama na osnovi renesansnih pjesnika, ali o tom neki drugi put” - kazala je.

A kakve su njezini osobni ukusi kad su u pitanju poezija i proza?

"Definitivno, volim domaće autore, sve više volim tu domaću dalmatinsku riječ,volim pjesmu koju vidim kao oslikanu pred očima i sama svojim pisanjem nastojim svojim čitateljima prenijeti tu sliku koju upravo vidim svojim i očima i mislima. Nadam se da će se mnogi pronaći u ovoj mojoj zbirci Burtiž, koja će ih potaknuti da negdje sa"šufita" otpuhnuti prah davno izbljedjelih sjećanja i da će se bez straha samnom upustiti u burtižanje ovim morem mojim versi” - rekla nam je Vesna.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano