UTORAK, 16.00: U RH 382 zaraženih, u 24 sata - 67!

Iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da su dosad u Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom, to je povećanje od 21 osobe u odnosu na jutrašnje stanje, od jučer 67. Dobra je vijest da je izliječeno 16 ljudi, čulo se u utorak, u 16:00...

Posljednjih pet dana najveći skok broja novooboljelih imali smo u subotu, 21. ožujka, njih 78. Dan poslije, kada je Zagreb pogodio razorni potres i kada sustav za testiranje neko vrijeme nije mogao raditi, taj je broj pao na 48. Posljednja dva dana imamo otprilike jednak broj novih slučajeva, jučer 61, danas 67, što epidemiolozi smatraju dobrim jer nam ta krivulja ne raste prestrmo, kazali su članovi Stožera.

U RH od 9 sati novooboljelih od koronavirusa je 21, ukupno 382. Broj testiranih je 3159, broj ozdravljenih je 16, otpušteno ih je 14 iz bolnice u Zagrebu te po jedan iz Rijeke i Varaždina, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Naše mjere djeluju poput antibiotikai bazirane su na preporukama struke. Ja im vjerujem i preporučam svima vama da vjerujete struci", dodao je minstar zdravstva.

Božinović je precizirao da je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina, dok je 47 inspekcijskih izvida u tijeku.Dodao je da je inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije.vUpitan za navodno postojanje osoba koje se lažno predstavljaju kao dezinfikatori kako bi činili kaznena djela, odgovorio je da svu svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno angažirani tijekom krize.

"Mogu s vama podijeliti samo razočarenje zbog toga što postoje oni među nama koji ovu situaciju koriste da bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dezinfekcijskim sredstvima, na pelenama, tjestenini, na svemo onome što nam je u ovom trenutku potrebno" - kazao je Božinović.Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi, dodao je ministar unutarnjih poslova.

Pohvalio je kriminalističku policiju koja "uspješno rješava sva pitanja koja su vezana za kršenje propisa tijekom krize". Božinović je zahvalio zemljama koje su zbog potresa donirale pomoć RH. Osobito se zahvaljujem Italiji koja je poslala 26 šatora na napuhavanja, a svi znamo kroz kakvu krizu ona prolazi. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti', zaključio je u susretu s novinarima.Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, Krešimir Capak izvijestio je koliko ima oboljelih po županijama.

U Zagrebu je 177, Istarskoj županija 34, Krapinsko-zagorskoj 28, Primorsko-goranskoj 28, Dubrovačko-neretvanskoj 19, Osječko-baranjskoj 19, Splitsko-dalmatinskoj 17, Karlovačkoj 16, Šibensko- kninskoj 15, Varaždinskoj 11, Sisačko-moslavačkoj 5, Zadarskoj 3, Zagrebačkoj 3, Brodsko- posavskoj 2, Bjelovarsko- bilogorskoj 2, Ličko-senjskoj 1.

Božinović je uptan smiju li trgovci i poštanski uredi zabraniti ulaz osobama bez maski, ministar je odgovorio kako je razgovarao s nadležnima u Hrvatskoj pošti te da za to nema nikakvog razloga jer su poštanski službenici odvojeni staklenim stjenkama od stranaka a tamo gdje nisu nabavit će se odgovarajuće zaštitne maske.Kad je riječ o trgovinama rekao je kako postoje mjere i upute kako treba postupati, a svaki konkretan primjer će se rješavati kroz upute stožerima na lokalnim razinama koji će djelovati u tim situacijama.

Još jednom je poručio poslodavcima da su dužni svoje poslove obavljati s minimumom potrebnih radnika i provesti sve propisane epidemiološke mjere. "Svatko tko ne provodi epidemiološke mjere podliježe istim kaznenim i prekršajnim odredbama kao što je to slučaj oko kršenja mjera samoizolacije" - rekao je Božinović.

Vezano uz mogućnost da se roba domaćih proizvođača s tržnica prodaje u trgovačkim centrima, odgovorio je kako Ministarstvo poljoprivrede radi online platformu za sve proizvođače hrvatskih proizvoda. "Trenutak je da se svi oni koji su podcjenjivali važnost hvatanja tehnološkog koraka s najrazvijenima prebace na taj način poslovanja. Tako će pomoći da održimo epidemiološku situaciju pod kontrolom sutra kada to prođe bit će puno konkurentniji na tržištu. Ovo je ternutak da počnemo razmišljati i na taj način" - kazao je Božinović.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano