I dalje nedostaje respiratora, svaka pomoć dobrodošla!

Ono što zasigurno muči sve stanovnike Zadarske županije u ovom trenucima jest - broj respiratora.

To je pitanje danas na konferenciji za medije zadarskog stožera postavljeno i ravnatelju Opće bolnice Zadar Željku Čulini, obzirom da zadarska bolnica ima 14, odnosno plus još dva kupljena.

"Od početka sam govorio da je to mali broj. U ovom trenutku kakva jest situacija to je dostatno da možemo riješiti i normalni problem operiranih, najčešće malignih, pacijenata i ovu jednu pacijenticu koju imamo u COVID odjelu. To ne znači da do popodne neće biti dvije, tri ili koliko već. Nažalost, očekujemo da će sve veći broj biti tih pacijenata koji će imati i teže smetnje i morati završiti na respiratoru i stoga je naš apel za svaku pomoć da nabavimo što više respiratora" - rekao je Čulina.

Stožer civilne zaštite svaki dan upućuje zahtjeve Nacionalnom stožeru za nabavkom opreme i aparata, no zasad nitko nije poslao respiratore, rečeno je na presici.

Inače, podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš još je prije nekoliko dana rekao odgovorio na novinarska pitanja upravo na temu respiratora.

"Podijelili smo Hrvatsku po regijama, kako bismo lakše vršili raspodjelu. 240 je respiratora u zagrebačkoj regiji, a preraspodijeljeno ih je 102" - rekao je Beroš.

"Respiratori se nalaze i u drugim većim gradovima. U riječkoj regiji imamo 55 respiratora od čega smo ih preraspodijelili 25. U splitskoj regiji imamo 112 respiratora, od čega smo ih preraspodijelili 13. U osječkoj regiji imamo 95 respiratora, od čega je preraspodijeljeno 27" - naveo je ministar.

Među tim gradovima ipak nema zadarske bolnice tako da u tom slučaju ona i dalje ovisi o postojećem broju, odnosno i o onim aparatima koji bi uskoro trebali doći, a koji su kupljeni raznim donacijama.

Komentari