BILO NEKADA: Prva titula prvaka i rađanje Tornada!

Hoće - neće, tutnji bitka za ABA ostanak.

Regionalno prvenstvo, koje bi, htjeli mi to priznati ili ne htjeli, bilo obično, nekada državno, unazad pola stoljeća. U pet desetljeća promijenilo se štošta, nešto nabolje, nažalost nešto i nagore, to je u protoku vremena sasvim normalna stvar…

Krešo i drama

Koronu i popratnu - nadamo se tek privremenu - stop zonu natjecanjima smo nakratko ostavili po strani, i ne, ne zanima nas politika, prepuštamo se putovanju u prošlost košarkaških zanesenjaka. “Dupla petica”, pedeset i pet godina, točno toliko, mala velika obljetnica, prošla je nakon osvajanja prvog naslova državnih prvaka - KK Zadar. I ne samo to, punih pet i pol desetljeća, dosegla je upravo i najpoznatija košarkaška navijačka udruga kod nas i ne samo kod nas - Tornado Zadar.

U stvari, nemoguće je razdvajati ta dva podatka, jer su usko povezana. Te 1965., slažu se kroničari kluba, početak je stvaranja jednog neraskidiva i odana prijateljstva, fantastičnih "tifosa" i "plavo-bijelih" igrača na tribinama, betonu i parketu Đila, Jazina i Višnjika. Tim povodom priredila se 2015. velika rođendanska i jubilarna fešta. Na Forumu su se 17. kolovoza, u sjajnom ozračju na 1 dan vratiti u početak druge polovice XX. stoljeća i prisjetili se punih srca, uz ostalo, dana odigravanja utakmice posljednjeg kola ondašnjeg košarkaškog prvenstva.

Tada je cijeli Zadar bio na nogama, a spomenutu utakmicu je pratilo više navijača van igrališta nego što ih je bilo unutra. Naravno kako su to budni popratili i ažurno bilježili marljivi novinari Narodnog lista. Naslovnicu tjednika s datumom 30. 10. u najvećem dijelu nosi tekst pod naslovom: "Zadar prvak!". Pa piše tekstopisac:

“Pobjedom u odlučnom susretu nad ljubljanskom Olimpijom sa 80-75 (39-44) košarkaši Zadra osvojili su "titulu šampiona" Jugoslavije u košarci. Podvig je još značajniji jer je postignut u jubilarnom 30. prvenstvu, a KK Zadar ga je osvojio prvi put otkako se "takmiči" u Saveznoj košarkaškoj ligi. Dosad su prvenstvo osvajali: Crvena zvezda - 10 puta, Beograd i Olimpija po četiri i jedan put Proleter iz Zrenjanina” - veli euforično intoniran članak koji prati i fotografija poneke iz brojnih uzbudljivih situacija pod obručem Zadra. Mladi Krešimir Ćosić (br.11), kaže legenda pod crno-bijelom snimkom, iako ometen, uspješno blokira šut Ive Daneua.

“Utakmicu nad utakmicama”, najavio je tekst iz 23.10. napominjući “da je vješt režiser pokušao režirati ovakvo košarkaško prvenstvo, teško bi mu pošlo za rukom učiniti ga toliko zanimljivim dramatičnim, neizvjesnim i krajnje uzbudljivim”, notira autor i odmah pojašnjava.

”Trka u troje” sve do 4 kola prije završetka, kada je višestruki prvak Beograd pokleknuo u Zadru, a zatim u Ljubljani, zaključena je “trkom u dvoje”, između Zadra i Olimpije, momčadi koje će u međusobnom susretu u Zadru, 22. 10. odlučiti tko će biti novi državni prvak. “Đerđina četa” istrčat će u svom najboljem sastavu, istina bez vojnika Ž. Troskota, “spremna da savlada” i posljednju prepreku prema konačnom dvadesetogodišnjem cilju - osvajanju naslova. I momčad Olimpije brižljivo se priprema za susret, uvježbavajući specijalne varijante koje će nastojati primijeniti “u susretu istinskih divova” koji će se itekako pamtiti i odrediti sudionika Kupa prvaka. Cijeli Zadar živi za tu utakmicu, “trebovanja za karte” stižu sa svih strana, ali mnogima se ne može udovoljiti jer je “stadion pretijesan”. Interes je nezapamćen, rekordi posjete će biti oboreni, a mnogi neće moći ući” - navodi pisac teksta, uz uobičajen novinski dodatak da sraz u 19 sati “vode internacionalni arbitri Jakšić iz Beograda i Pastoka iz Novog Sada.”. Kolega Vicko Zaninović donio je, pak, 13. 11. i iscrpnu analizu košarkaškog prvenstva.

“Ekipa Zadra je u 22 susreta postigla 18 pobjeda i uz 36 bodova i koš-razlikom 1928-1668 (+260) bila najbolja ligaška momčad. Start s tri trijumfa obećavao je “pun pogodak”. Međutim, u Karlovcu je u IV. kolu Zadar pretrpio poraz i već su se počeli javljati pesimisti koji su prognozirali domet oko 4. mjesta. Uslijedile su pobjede, ali i dva poraza, pa je KK Zadar završio 1. rundu s 8 pobjeda iz 11 utakmica. Međutim, došao je “uraganski finiš, gazilo se odreda “. U 2. etapi Zadrani su zabilježili čak 10 pobjeda u 11 igara. U prvom dijelu strijelci su “zabili” 925, u drugom - 1003 koša, dok je obrana primila 828 u 1. i 840 koševa u 2. dijelu prvenstva” - nabraja pomno pisac redaka i izdvaja podatak kako je Zadar gubio - u sedam prvih poluvremena. Pet ih je preokrenuo sebi u korist, a pravi podvig ostvario je s Partizanom u gostima. Protivnici su “na odmor otišli s plus 23”, da bi Zadrani dobili 89-88! Proizlazi, drži, da je snaga momčadi Enza Sovittija bila u nastavku susreta, što je jasno govorilo o “fizičkoj i psihičkoj pripremi sastava”...

Efikasni - Đerđa

Pa autor nastavlja: “Boje kluba branilo je 16 igrača, a mnogi su prvi put navukli dres prvotimca. Petnaest njih postiglo je koš, najviše Đerđa - 463, premda nije nastupio u tri susreta, zatim Željko Troskot - 357, zadnje 4 nije igrao jer je otišao u “JNA”, pa Bruno Marcelić - 154, Đuro Stipčević - 121, Petar Jelić 90, K. Ćosić 83, Marko Ostarčević 48, Vladimir Ćubrić 11, Jure Košta 6, Milan Komazec 5, Brajković i Petar Anić po 2 i Zanki - 1. Dodajmo tu i Miljenka Valčića. Trojica su pogađala u svim susretima: M. Marcelić, Troskot i Đerđa” - otkriva novinar.


TABLICA

Povijesnu sezonu 1964./65. poredak je predvodio KK Zadar 18-4, a iza su slijedili: Olimpija 16-6, OKK Beograd 15-7, Lokomotiva 13-9, Partizan, Split i Željezničar Karlovac 12-10, C. zvezda 11-11, Radnički i Slovan 7-15, Rabotnički 5-17 i Lesonit Ilirska Bistrica 1-21. “Plavo-bijela” ekipa se 27.11. i 4.12. susrela u Kupu prvaka (Euroliga) s Dinamom iz Bukurešta. Koliko je u Zadru košarka zapravo “obiteljski“ i tradicijski sport, najbolje govore prezimena igrača trofejne generacije, Stipčević, Marcelić, Komazec, Ostarčević, navodi i službena stranica kluba. Bio je to početak zlatnih godina zadarske košarke koji kulminira s tri naslova - 1965., 1967. i 1968.

LEGENDE KLUBA

U studenom 1964., prvi je puta za KK Zadar zaigrao - On; Krešimir Ćosić, imao je tek 16 godina. Druga - ili prva, kako hoćete - legenda - Josip Giergia je 1963. proglašen za sportaša Hrvatske, ali je uskoro morao u JNA. Vratio se ‘65, nešto stariji ljubitelji sporta pod mrežicama kažu - “bolji no ikad”. Pino, kako će netko ustvrditi, “koji vas nije ostavljao ravnodušnim, bilo da ste obožavali njegovu srčanost ili vas je nervirala njegova tvrdoglavost i gorčina”, jednostavno je posložio pobjedničke kockice i igrao najracionalniju košarku dotad, zabijao preko 25 u prosjeku, ali i proigravao kao nikad. U oba slučaja, kod oba spomenuta igrača, i kod kluba, impresivno, ako znamo da su pri vrhuncima svojih karijera bili onda i dominantni Daneu i Korać.

KRONIKA I EUROPA

I Tornado je kao službena košarkaška navijačka skupina, osnovan 1965. Druga je to najstarija navijačka skupina na ovim prostorima, odmah nakon splitske Torcide 1950. Od tada pa do danas, ističu kroničari, ostali su uz svoj klub i pokazali svijetu ono što se uvijek govorilo, da Zadar ima “najbolje i najstrastvenije košarkaške navijače u Europi”, poznata je nadaleko legendarna njihova pjesma: "Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi, njemu nije ravan".

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano